Høyreekstremistene har frie hender i Ukraina

0
Vestlige medier er blitt svært dyktige til ikke å legge merke til nazistenes frammarsj i Ukraina. Her snakker vi om selvpåført og bevisst blindhet. Foto: Sputnik

I Ukraina trengs et tydelig fiendebilde for å avspore oppmersomheten fra fattigdom og korrupsjon. I stor grad har høyreekstremister frie hender mot alle kritikere.


Denne artikkelen er skrevet av Franziska Lindner, Junge Welt. Oversettelse: Per Lothar Lindtner for derimot.no


I uke 22  får Ukrainas hemmelige tjenester, SBU, kjempeoverskrifter globalt med «fake news» om et angivelig drap på en Putin-fiendlig journalist i Kiev. Han gjennoppstår like etterpå  fra de døde. Vi aner hensikten med scenariet ut fra situasjonen i Ukraina. Om ett år skal landet ha nytt presidentvalg. For vel 4 år siden, 26/5-14, ble oligarken Petro Porosjenko valgt. En av hans første president-handlinger var å signere en økonomisk assosierings-avtale med EU.

 

Petro Porosjenko og Erna Solberg. Foto: Statsministerens kontor/Flickr

Ifølge Porosjenko er signeringsdatoen, 27/6-14, en like viktig festdag i landet som 24/8, den offisielle ukrainske uavhengighetsdagen.

Politisk del av avtalen med EU ble signert i begynnelsen av mars 2014. Etter de blodige delene av Maidan-kuppet, 22/2-14, ble Arseni Jatsenjuk utpekt av kuppmakere som statsminister. EU-avtalen koplet Ukraina til EUs innflytelsessfære og løsrev landet geo-strategisk fra Russland. Dette ble muliggjort som følge av de sosiale protestene på Maidan i Kiev. Disse ble gradvis dominert effektivt av høyre-ekstremister og endte i det grunnlovsstridige kuppet mot den lovlig valgte Janukovitsj-regjeringen.

Deretter ble det etablert en ledelse i landet som fikk støtte fra USA og EU og la seg på en provestlig markedsliberalistisk kurs, som på den andre siden var avhengig av voldelige og høyre-ekstreme nasjonalister.

Assosieringsavtalen har et avsnitt i innledningen om å «bekjenne seg til tett, varig kontakt på grunnlag av fellesverdier; respekt for demokratiske prinsipp og rettsstats-prinsipp, ansvarlig statsledelse, menneskeretter og grunnleggende friheter, deriblant de nasjonale minoriteters rettigheter, ikke-diskriminering og respekt for mangfold og menneskeverd».

Ny-nazistene i Ukraina har fritt spillerom.

Det har forblitt med bekjennelsen. Når den tyske regjeringen sier at Ukrainas regjering holder seg til dette, tilsløres forholdene dramatisk. På grunngitt spørsmål fra Linkes gruppe i forbundsdagen om menneskerettigheter og mediefrihet i Ukraina ser vi at den tyske regjeringen ikke vil ha utredninger om brudd på de grunnleggende rettighetene i området som i dag kontrolleres av Kiev-regjeringen.

Men i Ukraina gjelder ikke rettssikkerhet for kritikerne av regjeringen. Ultra-høyre-krefter får i stor grad herje fritt. For eksempel: Ennå foreligger ingen etterforskningsrapport om det som skjedde i Odessa, 2/5-2014. Da satte en gruppe høyre-ekstremister fyr på fagforeningshuset i Odessa med molotov-cocktails. Minst 42 mennesker døde, dels brent levende eller kvelt som følge av brannen eller slått ihjel etter at de hoppet ut av vinduene for å redde seg fra brannen. 210 ble skadet. Fram til idag er ingen av de høyre-ekstreme brannstifterne stilt for retten.

Ennå er ingen tiltalt og straffet etter mordbrannen i Odessa 2. mai 2014

Samtidig blir ukrainsk innenrikspolitikk stadig mer restriktiv mot medier og journalister. Det internasjonale europeiske journalistforbundet, EFJ, har talt 85 tilfeller av fysiske angrep på medie-folk i Ukraina, fra januar til november 2017. I økende grad er det razziaer fra ukrainske myndigheter og angrep fra høyre-ekstreme mot medieselskap som Westi Ukraine eller TV-kanalen NewsOne.

Anklagene mot opposisjonen går nærmest unisont på at de har nærkontakt med Russland. Fra statens side argumenteres konstant anti-russisk. I september 2017 ble en ny ukrainsk lov om utdanning vedtatt. Den vil presse det russiske språket ut: I all offentlig skole skal det fra og med 2020 med få unntak kun undervises på ukrainsk. Da krenkes flere internasjonale avtaler, inngått for å beskytte minoritetsrettigheter. Utover de russisk-språklige vil andre minoriteter rammes; de som taler ungarsk, polsk, romansk, bulgarsk. Ukraina er en flerkulturell stat. En ukrainisering av landet er det ikke historisk grunnlag for. Det vil bare eskalere splittelsen i Ukraina.

Franziska Lindner, Junge Welt. Oversettelse, Per Lothar Lindtner 

 

Les om Ukraina på steigan.no

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.