Folkemord på gang i Jemen i regi av USA og Saudi-Arabia

0
Kart over Jemen. De mest kritiske angrepene nå skjer mot havnebyen Hodeidah ved Rødehavet. Landets forsyninger er i ferd med å bli strupet.

Jemen står på randen till ännu en katastrof. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten planerar att inta Röda havs-hamnen Hodeidah, genom vilken de flesta matleveranser till Jemen sker.
Hamnen är redan under blockad och alla fartyg utsätts för strikt kontroll. Saudiska ”inspektioner” av fartyg tar redan så lång tid att en del mat hinner ruttna innan den kan komma iland. FN klagar på att för lite mat kommer igenom:

Jemen är världens värsta humanitära kris, enligt FN, med ca 8,4 miljoner människor i skriande brist på mat. De riskerar att svälta ihjäl.


Denne artikkelen er en oversettelse av en artikkel på Moonofalabama. Oversettelsen er utført av Christine Vaple Christine Vaple for jinge.se.”Jag är särskilt bekymrad över den senaste tidens nedgång av kommersiell matimport via Röda havet,” sa Mark Lowcock, FNs katastrofhjälpssamordnare, i ett uttalande som läste upp vid en Genève-briefing på fredagen.

”Om förhållandena inte förbättras kommer ytterligare 10 miljoner människor att tillhöra denna kategori (som riskerar att svälta ihjäl) i slutet av året,” sa han.

Arton av tjugosex miljoner jemenier kan snart dö av svält. Om detta inträffar är det ett folkmord.

FN har varnat för att strider om hamnen kommer att få extrema konsekvenser. Arton miljoner människor kommer förmodligen att svälta om hamnen blockeras eller om vägarna från hamnen till inlandet förstörs på grund av striderna.

I tre år har styrkor från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten försökt tvinga bort Houthi-rörelsen från hjärtat av Jemen och huvudstaden Sanaa. Saudierna lyckades inta de platta ökenområdena i öster och Förenade Arabemiraten intog sydkusten, men alla deras försök att ta sig in i den bergiga västra kärnan av Jemen har misslyckats. Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens markstyrkor består nu främst av lokala legosoldater från söder, förstärkta av några tank- och artilleritrupper från Förenade Arabemiraten.

Städerna i norr, där Houthi ursprungligen bodde, har alla förstörts i saudiska flygattacker. Houthi har ingenstans att ta vägen och inget kvar att förlora. De kommer inte att ge upp. Anfallet mot Hodeidah kommer efter månader av strider från södra Yemen längs den sydöstra kusten och Emirat-stödda trupper (blå pilen) är nu bara 20 km från Hodeidah.


Under förra helgen försökte FN-sändebudet Martin Griffiths övertyga Houthis om att överlämna Hodeidahs hamn till FN. Men hur skulle FN driva hamnen? Vem skulle styra staden? Hur skulle förnödenheter från Hodeidah-hamnen föras över frontlinjen för att nå huvudstaden Sanaa?

Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens syfte är helt enkelt att svälta Jemen till underkastelse. De bryr sig inte om hur många människor som kommer att dö. De bryr sig inte vad FN säger:

Regeringstjänstemän i Gulfområdet som känner till Förenade Arabemiratens och Saudiskt sätt att tänka har sagt att intagandet av kusten skulle blockera Houthis försörjningsleder och tvinga gruppen till förhandlingsbordet.
Riyadh säger att Houthi använder Hodeidah för att smuggla Iranska vapen till Jemen, anklagelser som förnekats av gruppen och Teheran.
FN har ökat sina inspektioner av fartyg som transporterar humanitärt bistånd, för att säkerställa att inga militära föremål smugglas in och för att påskyndade de desperat behövda nödleveranserna.

Allt tal om Iran i Jemen eller iranska leveranser är nonsens. Saudierna och Emiraten kontrollerar gränserna. Hamnarna är under saudisk blockad och noggrannt kontrollerade. Endast en sporadisk försörjning smugglas från Oman genom deras linjer. Merparten av de vapen och ammunition som Houthi använder är inskaffade genom räder mot saudiska trupper.

Förenade Arabemiraten bad USA att stödja deras operation mot Hodeidah med marktrupper.
USA samordnar redan underrättelserna åt Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens Jemenoperationer och tillhandahåller både ammunition och flygbränsle för de dagliga bombräderna.

Officiellt kommer inte USA att delta i operationerna. Officiellt kommer Förenade Arabemiraten inte att attackera staden. Men det är bara en mörkläggning. De jemenitiska legosoldater Förenade Arabemiraten har anställt kommer att ta ledningen, men Förenade Arabemiraten och USA kommer att finnas strax bakom dem:

Emiratens markstyrkor befinner sig ca 20 km från Hodeida, och regeringen i Förenade Arabemiraten sa till amerikanska tjänstemän att de inte kommer att rycka fram längre. Samtidigt säger de att de inte har någon kontroll över de jemenitiska regeringsstyrkor de utbildat och assisterat.

Idag släppte saudiska flygplan flygblad över staden i vilka man hetsar mot Houthi och ber befolkningen att ge sig av. Hodeidah har normalt 600 000 invånare, men på grund av de tre åren av krig har många människor flytt från landsbygden, som bombades och saknade matleveranser, och flyttat in i till städerna. I Hodeidah antas nu finnas över en miljon människor som inte har någon annanstans att ta vägen.

Houthi lyckades idag fördröja operationen mot Hodeidah. De attackerade angriparnas tunna leveranskedja och lyckades bryta den.

Det är tveksamt om Houthi kan hålla ställningen eller till och med förstöra de fiendetrupper som de brutit leveranserna till. Saudiarabiska flygattacker kommer snart att tvinga bort dem igen och attacken på Hodeidah kommer att fortsätta.

Konsekvenserna kommer att bli hemska för folket i Jemen. Ingen av de vanligtvis ”berörda” verkar dock vara villig eller kunna förhindra det.

 

Les om Jemen på steigan.no.

Forrige artikkelG6+1: Fiaskoen i Quebec
Neste artikkelHøyreekstremistene har frie hender i Ukraina