– Vi skal ikke vinne kriger, vi skal forhindre krig

0
Foto: Fredrik Ringnes/Forsvaret innfelt Jacob Børresen Foto: Arne Ove Bergo

Jacob Børresen, forsvarsekspert og pensjonert flaggkommandør går hardt ut mot den norske forsvarspolitikken. «– Vi har satset på rådyre kampfly og falt for den amerikanske drømmen om at krig kan føres uten tap av liv. Det vi holder på med, er meningsløst, sier han ifølge ABC Nyheter.

Børresen mener prioriteringene i forsvarspolitikken er grunnleggende gale og at mye av uroen i rekkene handler om at vi knapt har soldater igjen på bakken som kan forsvare landet.

– Alle kriger etter den kalde krigen har handlet om å holde territorium. Det vi trenger, er et stort landforsvar med utholdenhet. Vi skal ikke vinne kriger, vi skal forhindre krig, sier han.

Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges Offisersforbund, mener Hæren befinner seg under et kritisk minimumsnivå når det gjelder størrelse.

– Under den kalde krigen hadde vi 160.000 soldater. I dag er det færre enn 10.000 igjen.

Børresen mener at det trengs en radikal omlegging av forsvarspolitikken: – Med det som ligger i langtidsplanen, har vi i realiteten lagt Norge åpent, militært sett. Det må tenkes helt nytt. Vi trenger en ny forsvarskommisjon som ser på helheten og hvordan en småstat kan bygge et forsvar. I dag bruker vi stormaktenes militærteori, og med den har vi malt oss inn i et hjørne. Jeg mener det er galskap å pøse mer penger inn i den strukturen man styrer etter i dag, sier Børresen.

Kommentar:

Denne omlegginga fra landforsvar til satsing på kampfly og langtrekkende missiler har gjort Norge til en integrert del av USAs offensive krigspolitikk. Vi har ikke lenger noe som kan kalles et forsvar, det er mer å regne som en forvokst mottakelseskomité for US Army og US Air Force. De politikerne som har stått for og står for denne politikken bærer et historisk tungt ansvar.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHøyreekstremistene har frie hender i Ukraina
Neste artikkelMDTV: World Cup Special – Intro
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).