Angrep på ytringsfriheten: Mark Zuckerberg vs Eva Thomassen

96

Skribenten Eva Thomassen er en av de mest aktive kritikerne av den imperialistiske krigen mot Syria. I motsetning til de fleste journalister som skriver om Syria har hun besøkt landet flere ganger og formidlet vanlige syreres meninger om og opplevelser av den krigen som også Norge fører mot dem.

Nå har Facebook bestemt seg for å kvele hennes røst på sine nettsider. 20. juni 2018 fikk Eva Thomassen følgende beskjed fra Facebook:

We’ve reviewed your account and determined that it hasn’t followed the Facebook Terms. This has resulted in the permanent loss of your account.

One of our main priorities is the comfort and safety of the people who use Facebook, and we don’t allow credible threats to harm others, support for violent organizations or exceedingly graphic content on Facebook.

To learn more about Facebook’s policies, please visit Facebook’s Community Standards:

Nå har ikke Thomassen truet noen eller støttet voldelige organisasjoner, og i den grad hun har formidlet «graphic content» så har det vært for å dokumentere den grusomme krigen som Vesten og oljediktaturene fører mot Syria.

I sin første kommentar på epost skriver Thomassen:

Dette er helt forferdelig- alle mine innlegg, bilder, artikler, venner, adresser,—–kort sagt ALT er borte for alltid

Dette er Mr. Zuckerbergs privilegium. Brukerbetingelsene på det sosiale mediet er slik at vi som legger noe ut der overlater det til Zuckerberg og hans firma. En lærdom må jo være at man alltid må sørge for å ha et annet sted å oppbevare sine artikler, bilder og liknende. Vanlige demokratiske spilleregler finnes ikke.

Skribenten Lars Birkelund, som også har engasjert seg i kampen mot krigen mot Syria, skriver i en kommentar på Facebook:

«Spre videre hvis du syns ytringsfrihet er viktig: Facebook har stengt kontoen til Eva Thomassen, Norges fremste aktivist for Syria, fordi hun såkalt ikke har fulgt Facebooks retningslinjer. Dette uten at Facebook presiserer hvilke av retningslinjene hun har brudt eller hva bruddene går ut på.

Det samme hadde skjedd med Facebook-gruppa «Opphev sanksjonene mot Syria» som hun opprettet for flere år siden hvis hun ikke hadde hatt en medadministrator der.

Slik står det altså til med rettsikkerheten for Facebook-brukere som ikke er politisk korrekte.

Eva kjemper for å få kontoen sin tilbake. Men det er tidkrevende og om hun vil lykkes vet vi ikke. Finnes det en eneste journalist i norske mainstream-medier, disse såkalte forkjempere for ytringsfrihet, kritisk journalistikk og demokrati, som vil støtte henne?

Knut Magnus Berge, Fredrik Græsvik, Anders Giæver, Morten Jentoft, Morten Strand, Eirin Eikefjord osv; dere hyllet Facebook og Twitter da de ble brukt til å lage «revolusjoner» i land som Libya, Syria og Ukraina. Men hva når Facebook brukes til å skape forandringer her? Hvor sterke tilhengere av kritisk journalistikk og ytringsfrihet er dere egentlig? Er dere villige til å stå opp for en kollega uten statsstøtte og sjøl om hun har andre meninger enn dere?

Edit kl 24: Også en ny konto som hun oppretta og som var virksom for 20 timer siden har blitt slettet.»

Kommentar:

Det er viktig å ta den politiske kampen mot denne politiske sensuren. Blir trykket stort nok, kan den kanskje bli opphevet. Men samtidig må vi være klar over at sensuren på sosiale medier er kommet for å bli, og herfra kommer den bare til å bli verre. Facebook er et vindu som er i ferd med å lukkes.

Derfor er det også viktig å raskt bygge opp videre et uavhengig medium som steigan.no. Vi har skapt en plattform som etter hvert er blitt godt kjent, og som har kapasitet til å huse flere kritiske røster. Også vi blir utsatt for sensur og usynliggjøring, men vi har i det minste kontroll over våre egne systemer og vårt eget innhold.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. I dag har også kommentarspaltene blitt stengt hos forskning.no og alle tidligere kommentarer har forsvunnet. Selv velger jeg med dette å forlate dette nettstedet, og det er heller ikke noe stort problem da de fleste av sakene er hentet fra engelske nettsteder.

  Mine kommentarer har jeg heldigvis lagret hos Blogger, som fremdeles har en langt større toleranse enn FB, og som kan overføres til et vanlig nettsted med alt innhold bevart hvis nødvendig.

  FB har jeg heldigvis ikke gjort meg avhengig av, da den sosiale siden ikke appellerer særlig til meg, anti-sosial som jeg er.

  Så ytringsfriheten innskrenkes stadig!

 2. Tydelig at Bankene og New York Stock Exchange har satt ned foten for Eva.

  Facebook gikk på børs våren 2012, og oljefondet kjøpte seg inn med knapt 900 mill NOK av totalverdien på 30 mrd av de solgte børsnoterte aksjene - noe som dengang utgjorde en eierandel på 0,28%.

  I børssøknaden skrev Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg at Facebook ble designet for å oppnå et sosialt mål - å gjøre verden mer åpen og knyttet sammen. Det var den gang. Nå har han abdisert, og er en “godt betalt” marionett, slik som mange andre.

  I dag (juni 2018) eier oljefondet “direkte” 0,92% av Facebook (ca 40 mrd). Vanguard, Fidelity, Blackrock og State Street ligger på toppen av eierskapslista. Dette “firkløveret” troner også øverst på aksjonærlista hos Lockheed Martin, som resten av foretakene hos “dypstaten” New York Stock Exchange.

  Morgan Stanley var hovedtilrettelegger av børsnoteringen til Facebook - en investeringsbank eid av de samme aksjonærene som kjøpte seg inn i facebook. Oljefondet har vært direkte investor i Morgan Stanley siden fondet startet sine børsinvesteringer ved årtusenskiftet. For morro skyld vil jeg bemerke at det private investeringsselskapet Baillie Gifford & Co står notert med hele 0,82% eierskap i Facebook, og er største aksjonær i Schibsted med 7,44% - hvis vi ser bort i fra stiftelsen Tinius.
  Da vet leseren og Olaf hva Eva Thomassen er opp mot i denne saken.

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Eva får tolke dette som et tegn på at budskapet hennes får (litt) gjennomslag. Man trenger bare huske saken fra i går på Steigan.no om hvilke nettsteder som fikk flest delinger.

  Jeg vil oppfordre folk til å få vanen å spre slike saker på email til venner og bekjente - og begynne å snakke om slikt i nærmiljøet.

  “When change threatens to rule, then the rules are changed.” (Michael Parenti)

 4. Avatar for Anki Anki says:

  Det syriske terrorregimet er en oppfinnelse gjort av krigshaukene i USA. Allerede i 2000 stod Syria på lista over land som krigsprofitørene ønsket å regimeendre. Så var det bare å komme seg dit, da. Første mål var å hjernevaske vestens “folk flest” til å gå på de kleine dramaene med "kampen mot IS, gassing, 7-åringer som twitrer om verdenskrig, white helmets, osv. osv. Det gikk fint. Så gjenstår bare “resten” :slight_smile:

 5. Det velbrukte sitatet av Voltaire kan være passende her: “Hvis du vil vite hvem som styrer deg og verden, ta rede på hvem det ikke er tillatt å kritisere”.
  Kritiserer en Israels rolle i ødeleggelsen av Syria, havner en på en short-list veldig fort, jo mer treffikker kritikken er, jo raskere.

 6. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  For å vinkle det positivt kan Olaf ha rett i at det er en fordel med Facebooks tiltagende politiske sensur. Det vil uvegerlig måtte redusere FB til et politisk ekkokammer for de som sitter fast i politisk korrekt tenkning. De av oss som tenker alternativt og har andre informasjoner og kunnskaper som Eva Thomassen vil ikke kaste bort tiden på FB men søke i enda større grad til alternative medier som Steigan.

  Dette vil kunne styrke de alternative mediene både hva besøk, deling og økonomi angår.

 7. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Jeg synes det er verdt å legge merke til at sensuren kom rett etter Eva Thomassens friske ordskifte med Erling Folkvord. Her illustreres vel at dagens sensurister er folk som betrakter seg selv som progressive.

  De som virkelig styrer landet ville i dag ikke slippe unna med å bruke f.eks. forstokkede konservative som sensurister, mens de ved bruk av nåtidens ‘moralsk høyverdige’ kan bli kvitt alt som virkelig utfordrer deres evne til å forme opinionen.

  (Dette er ikke et angrep på eller kritikk av Folkvord)

 8. Du skulle hatt mer juling enn mat. For sannheten er at Thomassen har brukt så og si all sin fritid siden 2011 på å bekjempe USA/NATO/Norges støtte til terrorgrupper i Syria. Hun kjenner også Syria godt fra før i og med at hun bodde der på 90-tallet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

84 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

96 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.