Angrep på ytringsfriheten: Mark Zuckerberg vs Eva Thomassen

0

Skribenten Eva Thomassen er en av de mest aktive kritikerne av den imperialistiske krigen mot Syria. I motsetning til de fleste journalister som skriver om Syria har hun besøkt landet flere ganger og formidlet vanlige syreres meninger om og opplevelser av den krigen som også Norge fører mot dem.

Nå har Facebook bestemt seg for å kvele hennes røst på sine nettsider. 20. juni 2018 fikk Eva Thomassen følgende beskjed fra Facebook:

We’ve reviewed your account and determined that it hasn’t followed the Facebook Terms. This has resulted in the permanent loss of your account.

One of our main priorities is the comfort and safety of the people who use Facebook, and we don’t allow credible threats to harm others, support for violent organizations or exceedingly graphic content on Facebook.

To learn more about Facebook’s policies, please visit Facebook’s Community Standards:

Nå har ikke Thomassen truet noen eller støttet voldelige organisasjoner, og i den grad hun har formidlet «graphic content» så har det vært for å dokumentere den grusomme krigen som Vesten og oljediktaturene fører mot Syria.

I sin første kommentar på epost skriver Thomassen:

Dette er helt forferdelig- alle mine innlegg, bilder, artikler, venner, adresser,—–kort sagt ALT er borte for alltid

Dette er Mr. Zuckerbergs privilegium. Brukerbetingelsene på det sosiale mediet er slik at vi som legger noe ut der overlater det til Zuckerberg og hans firma. En lærdom må jo være at man alltid må sørge for å ha et annet sted å oppbevare sine artikler, bilder og liknende. Vanlige demokratiske spilleregler finnes ikke.

Skribenten Lars Birkelund, som også har engasjert seg i kampen mot krigen mot Syria, skriver i en kommentar på Facebook:

«Spre videre hvis du syns ytringsfrihet er viktig: Facebook har stengt kontoen til Eva Thomassen, Norges fremste aktivist for Syria, fordi hun såkalt ikke har fulgt Facebooks retningslinjer. Dette uten at Facebook presiserer hvilke av retningslinjene hun har brudt eller hva bruddene går ut på.

Det samme hadde skjedd med Facebook-gruppa «Opphev sanksjonene mot Syria» som hun opprettet for flere år siden hvis hun ikke hadde hatt en medadministrator der.

Slik står det altså til med rettsikkerheten for Facebook-brukere som ikke er politisk korrekte.

Eva kjemper for å få kontoen sin tilbake. Men det er tidkrevende og om hun vil lykkes vet vi ikke. Finnes det en eneste journalist i norske mainstream-medier, disse såkalte forkjempere for ytringsfrihet, kritisk journalistikk og demokrati, som vil støtte henne?

Knut Magnus Berge, Fredrik Græsvik, Anders Giæver, Morten Jentoft, Morten Strand, Eirin Eikefjord osv; dere hyllet Facebook og Twitter da de ble brukt til å lage «revolusjoner» i land som Libya, Syria og Ukraina. Men hva når Facebook brukes til å skape forandringer her? Hvor sterke tilhengere av kritisk journalistikk og ytringsfrihet er dere egentlig? Er dere villige til å stå opp for en kollega uten statsstøtte og sjøl om hun har andre meninger enn dere?

Edit kl 24: Også en ny konto som hun oppretta og som var virksom for 20 timer siden har blitt slettet.»

Kommentar:

Det er viktig å ta den politiske kampen mot denne politiske sensuren. Blir trykket stort nok, kan den kanskje bli opphevet. Men samtidig må vi være klar over at sensuren på sosiale medier er kommet for å bli, og herfra kommer den bare til å bli verre. Facebook er et vindu som er i ferd med å lukkes.

Derfor er det også viktig å raskt bygge opp videre et uavhengig medium som steigan.no. Vi har skapt en plattform som etter hvert er blitt godt kjent, og som har kapasitet til å huse flere kritiske røster. Også vi blir utsatt for sensur og usynliggjøring, men vi har i det minste kontroll over våre egne systemer og vårt eget innhold.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelElbil ikke nødvendigvis best for klimaet
Neste artikkelMarrakesh: Impressions – Inntrykk (2)
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).