Protester mot obligatorisk dødsstraff for frafall og blasfemi i Mauritania

0

Av Ivar Austbø.

Religiøst frafall og blasfemi vil straffes med obligatorisk dødsstraff i den islamske republikken Mauritania, etter en ny lov ble vedtatt av landets nasjonalforsamling den 27. april.

Nasjonalforsamlingen lot seg ikke påvirke av kritikk fra den afrikanske kommisjonen for mennesker og folkegruppers rettigheter (ACHPR), som hadde møte i Mauritanias hovedstad Nouakchott på samme tid. Kommisjonen har gjentatte ganger krevd at land avskaffer, eventuelt iverksetter moratorium for, dødsstraff.

21 NGO-er har kommet med en fellesuttalelse der de ber myndighetene om å endre loven. Det er organisasjonen International Humanist and Ethical Union (IHEU) som omtaler dette på sine nettsider. De er blant underskriverne av oppropet, sammen med blant andre Amnesty, PEN og Reportere uten grenser.

Underskriverne ber også om at bloggeren Mohamed Cheikh Ould Mkhaïtir løslates og garanteres trygghet. Mkhaïtir ble i desember 2014 dømt skyldig i frafall fra islam, et brudd på straffelovens artikkel 306. Grunnen var at han hadde publisert en artikkel der han tok avstand fra bruken av islam til å legitimere diskriminering av «les forgerons», kasten han tilhører av svarte afrikanere. I Mauritania er fortsatt slaveri et stort problem, og svarte afrikanere er mest utsatt.

Mkhaïtirs straff ble redusert til to års fengsel og bot den 9. november 2017 – etter at han hadde uttrykt anger. Kun en uke senere ble det godkjent et utkast til en ny lov der dødsstraff ble gjort obligatorisk for frafall og blasfemi. Det har vært en hatsk stemning mot bloggeren, med drapstrusler og tusenvis av mennesker som har marsjert i gatene med krav om at han skulle henrettes. Det er naturlig å sette lovendringen i sammenheng med stemningen rundt Mkhaïtirs sak.

På tross av at straffen er ferdigsonet, sitter Mkhaïtir fortsatt fengslet uten mulighet til å kommunisere med omverdenen, og Amnesty regner ham som en samvittighetsfange. Myndighetene har sagt til FN at fengslingen er for å ivareta sikkerheten hans.

Mauritania har ikke gjennomført noen henrettelser siden 1987, og har ratifisert flere internasjonale menneskerettighetsavtaler som skal beskytte mot drakoniske straffer. Den nye loven blir derfor regnet som et stort tilbakeskritt, og vedtaket gir grunn til å frykte at heller enn å avskaffe dødsstraff helt, vil Mauritania igjen praktisere straffeformen.

Det er så mange som 12 land i verden der både frafall og blasfemi kan straffes med døden: Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldivene, Mauritania, Nigeria, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, De forente arabiske emirater og Jemen. Pakistan har dødsstraff for blasfemi, men ikke for frafall. Alle landene er muslimske.

Forrige artikkelKjøpte journalister. Hvordan CIA infiltrerte Tysklands ledende medier.
Neste artikkelKommer Trump tillåta fred i Korea?