Paul Krugman om den italienske presidentens kupp: – Dette er virkelig skrekkelig!

0

Den amerikanske økonomen og vinneren av Nobels minnepris for økonomi, Paul Krugman, skriver på Twitter:

This is really awful: you don’t have to like the populist parties who won a clear electoral mandate to be appalled at the attempt to exclude them from power because they want a eurosceptic finance minister // Faith in the single currency trumps democracy? Really? European institutions already suffering lack of legitimacy due to democratic deficit. This will make things much worse.

Altså, den kjente økonomen tar klart avstand fra at Italias president ekskluderer de to partiene som fikk velgernes mandat fordi de ønsker en finansminister som er euroskeptiker. «Tro på euroen trumfer demokratiet? Virkelig?» De europeiske institusjonene mangler allerede legitimitet på grunn av det demokratiske underskuddet. «Dette vil bare gjøre tingene verre.»

Skribenten Luciano Lago skriver på den italienske nettsida controinformazione.info:

«I Italia, som i Frankrike, i Spania eller i Belgia, forsvarer sntrum-høyre eller sentrum-venstre regjeringene bare interessene til det finansielle oligarkiet i motsetning til ønskene, håpne og ambisjonene for befolkninger som er utsatt for undertrykking, for tap av rettigheter, for lønnsreduksjoner, som er lei av permanent undergraving av leve- og arbeidsforhold og ukontrollert innvandring, som er frustrerte over et politisk skuespill som opererer systematisk mot dem for å forsvare interessene til de store økonomiske kreftene. De siste hendelsene i italiensk politikk demonstrerer dette til fulle og gjør det klart at det ikke er mulig å unnslippe fra det fengslesburet av regler som er bygget spesielt for å fjerne suvereniteten fra folket.»

 

Les:

Politisk krise i Italia: Presidenten godtar ikke eurokritiker som finansminister

– Den mørkeste natta i den italienske republikkens historie

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRapport: Oljefondet investerer i banker som støtter krigsforbrytelser
Neste artikkelLibysk aktivist til Klassekampen: – Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).