Rapport: Oljefondet investerer i banker som støtter krigsforbrytelser

0
Fra omslaget til rapporten fra Human Rights Watch

Det norske oljefondet investerer i israelske banker som bistår i krigsforbrytelser, ifølge en ny rapport. Dette skriver NRK på sine nettsider. Artikkelen er forfattet av journalistene Johan B Sættem og Kristin Solberg. De skriver videre:

«De kaller det å finansiere alvorlige lovbrudd. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har gransket hvordan store israelske banker støtter okkupasjonen av Vestbredden med sine banktjenester. Og hvordan internasjonale investorer, som det norske oljefondet, investerer i israelske banker som bistår i krigsforbrytelser.

Konklusjonen publiseres i en rapport i dag.

– Israelske banker er aktive og tilbyr tjenester i israelske bosetninger, og gjennom å gjøre dette bidrar de til alvorlige brudd på internasjonal- og humanitær rett. Bosetninger er en krigsforbrytelse: det er ulovlig for en okkupasjonsmakt å flytte sine innbyggere til okkupert territorium – og bankene bistår i det, sier Sari Bashi ved Human Rights Watch sitt Israel og Palestina-kontor i Jerusalem, til NRK.

Hun peker på at bankene blant annet samarbeider med utbyggere om å bygge hjem på land som er ulovlig tatt fra palestinere.»

Det norske oljefondet er blant de store investorene i fem av de største israelske bankene. I motsetning til det norske oljefondet har det danske pensjonsfondet vedtatt å svarteliste disse bankene.

Ifølge behoidningsoversikten til Oljefondet har fondet disse investeringene:

Oljefondet
Bank Hapoalim 563 millioner
Bank Leumi 649 millioner
Bank Mizrahi Tefahot 288 millioner
First International bank of Israel 165 millioner
Israel Discount Bank 876 millioner
Kilde: Norges bank, Oljefondet

 

 

Forrige artikkelEU (og Norge) forlenger sanksjonene mot Syria – aktivt forsøk på å hindre gjenoppbygging
Neste artikkelPaul Krugman om den italienske presidentens kupp: – Dette er virkelig skrekkelig!
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).