Rapport: Oljefondet investerer i banker som støtter krigsforbrytelser

3
Fra omslaget til rapporten fra Human Rights Watch

Det norske oljefondet investerer i israelske banker som bistår i krigsforbrytelser, ifølge en ny rapport. Dette skriver NRK på sine nettsider. Artikkelen er forfattet av journalistene Johan B Sættem og Kristin Solberg. De skriver videre:

«De kaller det å finansiere alvorlige lovbrudd. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har gransket hvordan store israelske banker støtter okkupasjonen av Vestbredden med sine banktjenester. Og hvordan internasjonale investorer, som det norske oljefondet, investerer i israelske banker som bistår i krigsforbrytelser.

Konklusjonen publiseres i en rapport i dag.

– Israelske banker er aktive og tilbyr tjenester i israelske bosetninger, og gjennom å gjøre dette bidrar de til alvorlige brudd på internasjonal- og humanitær rett. Bosetninger er en krigsforbrytelse: det er ulovlig for en okkupasjonsmakt å flytte sine innbyggere til okkupert territorium – og bankene bistår i det, sier Sari Bashi ved Human Rights Watch sitt Israel og Palestina-kontor i Jerusalem, til NRK.

Hun peker på at bankene blant annet samarbeider med utbyggere om å bygge hjem på land som er ulovlig tatt fra palestinere.»

Det norske oljefondet er blant de store investorene i fem av de største israelske bankene. I motsetning til det norske oljefondet har det danske pensjonsfondet vedtatt å svarteliste disse bankene.

Ifølge behoidningsoversikten til Oljefondet har fondet disse investeringene:

Oljefondet
Bank Hapoalim 563 millioner
Bank Leumi 649 millioner
Bank Mizrahi Tefahot 288 millioner
First International bank of Israel 165 millioner
Israel Discount Bank 876 millioner
Kilde: Norges bank, Oljefondet

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. At Oljefondet støtter ulovlige bosetninger i Israel, kan tyde på at beslutningene ikke tas av Nordmenn, eller av Nordmenn som er korrumpert.
  Hvis Oljefondet er kontrollert gjennom avtaler gjort mellom Norges Bank og BIS, er dette et mulig svar på hvorfor.

 2. Oljefondet investerer i Finanselitens interesseområder, ikke Norges.

  Det Norge burde gjøre, er å investere Fondet i Infrastruktur, Industri, Forskning og Utdannelse, samt fysisk Gull, for å sikre Fondet mot forventet sammenbrudd i Internasjonale finansmarkeder.

 3. Har en aldri så liten mistanke om at dette [og andre, lignende forhold], ikke
  påvirker Siv Jensen’s nattesøvn i betydelig grad, - det samme gjelder formodentlig også for ‘Etikkrådet i Statens pensjonsfond’. . . . . . . .

  finanstopplue

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere