Skandalen komplett: – Kan ikke bevise at nervegiften er fra Russland

8

Det er ikke konkrete bevis for at nervegiften som ble brukt i mordforsøket på eksspion Sergej Skripal og datteren Julia er laget i Russland. Det opplyser ekspertene ved Porton Down som har undersøkt nervegiften. Det britiske militære senteret Porton Down sier de er i stand til å identifisere stoffet som Novitsjok og at det er en type militær nervegift, men de kan ikke slå fast at den er laget i Russland. Dette melder NRK.

Boris Johnson løy

Oppslaget i NRK bygger på et intervju på SKYNews med Gary Aitkenhead, sjef for laboratoriet ved Porton Down, som er det britiske forsvarsdepartementets forskningslaboratorium og landets fremste ekspertise på kjemiske våpen. Dermed er skandalen komplett. Statsminister Theresa May har utløst det hun kaller «historiens største» utvisningskampanje mot russiske diplomater basert på påstander som Storbritannias fremste eksperter ikke er i stand til å verifisere.

Og verst er situasjonen for utenriksminister Boris Johnson som har sagt i et videointervju at ekspertene på Porton Down hadde sagt til ham «kategorisk» at giften kom fra Russland. Intervjuet med Deutsche Welle inneholder følgende passasje:

You argue that the source of this nerve agent, Novichok, is Russia. How did you manage to find it out so quickly? Does Britain possess samples of it?

Let me be clear with you … When I look at the evidence, I mean the people from Porton Down, the laboratory …

So they have the samples …

They do. And they were absolutely categorical and I asked the guy myself, I said, «Are you sure?» And he said there’s no doubt. We have very little alternative but to take the action that we have taken.

Det finnes ingen måte å vri seg unna dette på. Johnson sier her at han har snakket med ekspertene og at de er kategoriske på at nervegiften kom fra Russland, og at Storbritannia derfor ikke kunne gjøre noe annet enn det de gjorde. Men «this guy» på Porton Down er ikke i stand til å si hvor giften kom fra, kategorisk eller på noen annen måte.

Chris Furlong, som er rådgiver for Labour sier at Johnson med dette er tatt i en løgn som er så alvorlig at han spør statsminister May om når hun vil sparke ham.

Alvorlig også for Solberg

Statsminister Erna Solberg har påstått at forgiftningen av far og datter Skripal i Salisbury er et angrep fra Russland. Dette sa hun i et intervju med Dagbladet fra Paris:

Russland nekter for å ha stått bak angrepet, men Erna Solberg tror ikke på forklaringen fra vår nabo i øst:

– Det er ingen grunn å tvile på Storbritannia. Dette var et angrep på britene, og da er det på sin plass med en klar og tydelig reaksjon fra Norge også.

Norges utvisning av en russisk diplomat bygger på denne påstanden. Erna Solberg sier utvetydig og uten å levne rom for tvil at «dette var et angrep på britene» fra Russland. Spørsmålet er hvordan statsministeren kan påstå det når britenes egne eksperter ikke kan bevise det.

Det er vanskelig å kalle dette noe annet enn en løgn. Statsministeren kan ikke ha hatt noen beviser for det hun påstår, og dermed har hun ført norsk opinion og Stortinget bak lyset i en sak med svært alvorlig internasjonale konsekvenser. Men så korrupt som norsk politikk er, er det liten sjanse for at dette får noe å si. Stortingsflertallet, inkludert Ap, klarer fint å leve med en statsminister som snakker usant, så lenge det er på linje med våre allierte i NATO.

Les: Solberg: Russisk drapsforsøk i Storbritannia verre enn Israel i Gaza

Norske hovedstrømsmedier har stort sett alle sammen gått i den samme fella som Solberg og hennes gjeng. Det har ikke vært mye kritisk journalistikk å spore. Men det er lite sannsynlig at de vil gå i seg sjøl og gjøre noen form for sjølkritikk.

Dette betyr også dessverre at Rødt, som ellers har gjort en god figur i Stortinget, er kommet nokså uheldig ut i denne saka.

Kritikerne hadde rett

Her på steigan.no har vi hele tida skrevet at det ikke finnes beviser for at Russland står bak den angivelige forgiftninga i Salisbury. Vi må skrive angivelige, for britene har ikke en gang lagt fram dokumentasjon på at det er dette som har skjedd. Og langt mindre har de dokumentert at Russland har noe med det å gjøre. De har vært så ivrig etter å gjennomføre en internasjonal kampanje mot Russland at de ikke en gang har brydd seg om å følge internasjonalt avtalte rutiner for denne typen saker, rutiner som Storbritannia sjøl har forpliktet seg til å følge.

Uttalelsen fra Gary Aitkenhead betyr også at tidligere britisk ambassadør Craig Maurray har hatt rett. Han skrev i en artikkel som vi har publisert:

«Jeg har nå mottatt bekreftelse, fra en godt plassert kilde i det britiske utenriksdepartementet, på at forskere ved Porton Down ikke er i stand til å identifisere nervegassen som russiskprodusert. Og at de har vært forbitret over presset de har vært utsatt for, for å få dem til å identifisere gassen som russisk.»

Alvorlig internasjonalt

For Storbritannia og deres allierte, som har bygd sin anti-russiake kampanje på løgn, er dette naturligvis en svært alvorlig ripe i lakken. Kampanjen kan ikke oppfattes som annet enn et forsøk på å isolere Russland og stemple landet som forbrytersk i mellomstatlige forhold. I seg sjøl er det meget alvorlig, og det har bidratt vesentlig til å øke den internasjonale spenninga. Og når det viser seg å bygge på løgn, så er vi tilbake til en situasjon à la Tony Blairs «irakiske masseødeleggelsesvåpen». Blair løy, og nå har Theresa May og Boris Johnson gått i hans fotspor. Det levner dem svært liten ære, for å si det forsiktig.

Og for det store flertallet av verdens land som ikke har stilt seg bak britenes løgnkampanje, viser det bare enda en gang hvor irrelevant Vesten er blitt i internasjonal samhandling. Ingen land i Asia, Afrika eller Latin-Amerika stilte seg bak britenes kampanje. Nå har de fått svært gode argumenter for at dette var en riktig  holdning å innta.

 

Se forøvrig ukas kommentar på steigan.no:

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det kan hende det så smått vil gå opp for våre “eliter” hva “The Whole World is Watching” egentlig betyr. Men de vet det jo allerede, og jobber hardt med å få satt en stopper for det.

 2. “Kjell Grandhagen, Norges tidligere E-sjef mener man kan stole på at Storbritannia nå har grundige bevis for at Russland som står bak nervegassangrepet i Salisbury. Spesielt også etter at reaksjonene fra landets NATO-allierte også har vært entydige.” db.no søndag

 3. Avatar for ToreF ToreF says:

  Ja det var også svært pinlig at Foreign Office fjernet en tweet fra 20.mars om «made in Russia’ etter at Porton Down sa at de ikke kunne bekrefte at Novichoken var laget i Russland. Regelrett flaut da de ble tatt på dette, og snakkis i britiske media idag. Boris er på tynn is.

 4. Avatar for baluba baluba says:

  Nå er dette vel ingen egentlig nyhet. Det er vel innlysende for ethvert sånn noenlunde oppegående menneske at ingen lab kan bevise hvor et stoff har blitt laget. Hvis noen vet mer om slikt vil jeg gjerne ha metoden for å finne det ut. Grandhagen har vært hentet inn som plapreguru for nrk også tidligere. Det er ikke mye hold i det han sier. Kun propaganda.

 5. Avatar for Frimann Frimann says:

  Hele historien er merkelig. Novitsjok er ekstremt giftig. Stoffet ble funnet i deres hjem, men likevel dro de to på restaurant, og kom seg til en benk i en park. Det er ikke mulig, da de ville blitt syke omtrent umiddelbart etter kontakt med Novitsjok.
  Det er ikke funnet spor av stoffet verken i restauranten eller i parken. Som jeg tidligere har sagt: tviler på at noe forgiftning skjedde, men det hele er et skuespill.

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Det er tragikomisk å se hvordan norske aviser reagerer på “nyheten” om Boris Johnsons giftige løgner.
  De store norske avisene som f.eks VG fortier den nye utviklingen i denne viktige saken, og VG har faktisk skrevet to artikler om Skripal-saken, etter at nyheten om Boris Johnsons løgner ble offentliggjort!

  Det er også svært betenkelig, og farlig, at ukjente kan gjennomføre et angrep, skylde på Russland, og så få hele den vestlige verden med på reaksjoner mot Russland, uten et fnugg av bevis.

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Det fikk de også til da de ved hjelp av overløperen fikk utestengt en hel del rene russiske idrettsmenn fra OL uten fnugg av bevis. Kan uttalelser fra en avhopper og veldig lik Thomas Quicks metode. Selv de handicappede ble nektet å delta. Etterpå slo Norges idrettsledere og media seg for brystet og proklamerte at Norge hadde fått rekord i medaljer. Da er det bare å boikotte flere land neste gang slik at medaljhøsten blir enda større, sa jeg tørt til meg selv. Er det neon som spør etter bevis i dag eller er saken glemt?

 8. Avatar for Olaf Olaf says:

  Russlands bruk av gift i sin krigføring er ikke noe nytt. Alle kjenner til hvordan Livinenko ble fogiftet av radioaktivt stoff i London. -Hvordan den kvinnelige russiske journalisten ble forgiftet i samme tidsrom. -Hvordan den russiske x-agenten ble forsøkt drept i Sallisbury, sammen med sin datter. -Hvordan russerne og syriske militære brukte gass i sine angrep på Aleppo, og nå sist i øst Ghoutta for å drepe frigjøringskrigere og deres sivile med nervegass. Så føyer disse avskyelige metodene seg inn i et mønster for Russlands krigføring (og hybride krigføring). Så leser vi at russerne selv og deres lakeier i vesten, skriver at russerne ikke står bak noen av disse drapene/krigsforbrytelsene, og at hvem som helst som kan ha utført denne type avanserte krigsforbrytelser og rene mord. Denne form for argumentasjon har kun som formål å skape så stor grad av tvil omkring de aktuelle forhold, at opinionen kan vinnes for de løgnaktige diktaturer. Med sin retorikk og løgnaktige journalistikk, prøver Steigan å oppnå en solidaritet for og forherligelse av det fascistiske Russland, som jeg tidligere ikke hadde trodd var mulig.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere