Skandalen komplett: – Kan ikke bevise at nervegiften er fra Russland

0

Det er ikke konkrete bevis for at nervegiften som ble brukt i mordforsøket på eksspion Sergej Skripal og datteren Julia er laget i Russland. Det opplyser ekspertene ved Porton Down som har undersøkt nervegiften. Det britiske militære senteret Porton Down sier de er i stand til å identifisere stoffet som Novitsjok og at det er en type militær nervegift, men de kan ikke slå fast at den er laget i Russland. Dette melder NRK.

Boris Johnson løy

Oppslaget i NRK bygger på et intervju på SKYNews med Gary Aitkenhead, sjef for laboratoriet ved Porton Down, som er det britiske forsvarsdepartementets forskningslaboratorium og landets fremste ekspertise på kjemiske våpen. Dermed er skandalen komplett. Statsminister Theresa May har utløst det hun kaller «historiens største» utvisningskampanje mot russiske diplomater basert på påstander som Storbritannias fremste eksperter ikke er i stand til å verifisere.

Og verst er situasjonen for utenriksminister Boris Johnson som har sagt i et videointervju at ekspertene på Porton Down hadde sagt til ham «kategorisk» at giften kom fra Russland. Intervjuet med Deutsche Welle inneholder følgende passasje:

You argue that the source of this nerve agent, Novichok, is Russia. How did you manage to find it out so quickly? Does Britain possess samples of it?

Let me be clear with you … When I look at the evidence, I mean the people from Porton Down, the laboratory …

So they have the samples …

They do. And they were absolutely categorical and I asked the guy myself, I said, «Are you sure?» And he said there’s no doubt. We have very little alternative but to take the action that we have taken.

Det finnes ingen måte å vri seg unna dette på. Johnson sier her at han har snakket med ekspertene og at de er kategoriske på at nervegiften kom fra Russland, og at Storbritannia derfor ikke kunne gjøre noe annet enn det de gjorde. Men «this guy» på Porton Down er ikke i stand til å si hvor giften kom fra, kategorisk eller på noen annen måte.

Chris Furlong, som er rådgiver for Labour sier at Johnson med dette er tatt i en løgn som er så alvorlig at han spør statsminister May om når hun vil sparke ham.

Alvorlig også for Solberg

Statsminister Erna Solberg har påstått at forgiftningen av far og datter Skripal i Salisbury er et angrep fra Russland. Dette sa hun i et intervju med Dagbladet fra Paris:

Russland nekter for å ha stått bak angrepet, men Erna Solberg tror ikke på forklaringen fra vår nabo i øst:

– Det er ingen grunn å tvile på Storbritannia. Dette var et angrep på britene, og da er det på sin plass med en klar og tydelig reaksjon fra Norge også.

Norges utvisning av en russisk diplomat bygger på denne påstanden. Erna Solberg sier utvetydig og uten å levne rom for tvil at «dette var et angrep på britene» fra Russland. Spørsmålet er hvordan statsministeren kan påstå det når britenes egne eksperter ikke kan bevise det.

Det er vanskelig å kalle dette noe annet enn en løgn. Statsministeren kan ikke ha hatt noen beviser for det hun påstår, og dermed har hun ført norsk opinion og Stortinget bak lyset i en sak med svært alvorlig internasjonale konsekvenser. Men så korrupt som norsk politikk er, er det liten sjanse for at dette får noe å si. Stortingsflertallet, inkludert Ap, klarer fint å leve med en statsminister som snakker usant, så lenge det er på linje med våre allierte i NATO.

Les: Solberg: Russisk drapsforsøk i Storbritannia verre enn Israel i Gaza

Norske hovedstrømsmedier har stort sett alle sammen gått i den samme fella som Solberg og hennes gjeng. Det har ikke vært mye kritisk journalistikk å spore. Men det er lite sannsynlig at de vil gå i seg sjøl og gjøre noen form for sjølkritikk.

Dette betyr også dessverre at Rødt, som ellers har gjort en god figur i Stortinget, er kommet nokså uheldig ut i denne saka.

Kritikerne hadde rett

Her på steigan.no har vi hele tida skrevet at det ikke finnes beviser for at Russland står bak den angivelige forgiftninga i Salisbury. Vi må skrive angivelige, for britene har ikke en gang lagt fram dokumentasjon på at det er dette som har skjedd. Og langt mindre har de dokumentert at Russland har noe med det å gjøre. De har vært så ivrig etter å gjennomføre en internasjonal kampanje mot Russland at de ikke en gang har brydd seg om å følge internasjonalt avtalte rutiner for denne typen saker, rutiner som Storbritannia sjøl har forpliktet seg til å følge.

Uttalelsen fra Gary Aitkenhead betyr også at tidligere britisk ambassadør Craig Maurray har hatt rett. Han skrev i en artikkel som vi har publisert:

«Jeg har nå mottatt bekreftelse, fra en godt plassert kilde i det britiske utenriksdepartementet, på at forskere ved Porton Down ikke er i stand til å identifisere nervegassen som russiskprodusert. Og at de har vært forbitret over presset de har vært utsatt for, for å få dem til å identifisere gassen som russisk.»

Alvorlig internasjonalt

For Storbritannia og deres allierte, som har bygd sin anti-russiake kampanje på løgn, er dette naturligvis en svært alvorlig ripe i lakken. Kampanjen kan ikke oppfattes som annet enn et forsøk på å isolere Russland og stemple landet som forbrytersk i mellomstatlige forhold. I seg sjøl er det meget alvorlig, og det har bidratt vesentlig til å øke den internasjonale spenninga. Og når det viser seg å bygge på løgn, så er vi tilbake til en situasjon à la Tony Blairs «irakiske masseødeleggelsesvåpen». Blair løy, og nå har Theresa May og Boris Johnson gått i hans fotspor. Det levner dem svært liten ære, for å si det forsiktig.

Og for det store flertallet av verdens land som ikke har stilt seg bak britenes løgnkampanje, viser det bare enda en gang hvor irrelevant Vesten er blitt i internasjonal samhandling. Ingen land i Asia, Afrika eller Latin-Amerika stilte seg bak britenes kampanje. Nå har de fått svært gode argumenter for at dette var en riktig  holdning å innta.

 

Se forøvrig ukas kommentar på steigan.no:

Forrige artikkelKampanje: Én ny støtteabonnent hver dag fram til 17. mai. Uke 3.
Neste artikkelEnormt tunnelanlegg oppdaget under Øst-Ghouta
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).