Utvisning av russiske diplomater: «Verdenssamfunnet» blir stadig mindre

8
De landene som utviser russiske diplomater representerer bare 12% av menneskeheten.

Storbritannias statsminister Theresa May sier at masseutvisningene av russiske diplomater er «den største i historien». Det er muligens riktig, men hvis den er ment å være imponerende, viser tallene at den er alt annet. Det er mulig at hun synes det er stas å ha fått med seg både Luxemburg og Montenegro, land som hver for seg representerer under en tiendels promille av menneskeheten, men tallenes tale er klar. «Verdenssamfunnet» til Theresa May representerer bare 12% av menneskeheten. Resten har valgt å la være.

Det lista over utvisninger demonstrerer er ikke at Russland er så veldig isolert, men at det finnes cirka 20 regjeringer i verden, inkludert den norske, som ikke synes det er nødvendig med bevis for å dømme en de mener er skyldig, som altså på tross av sine høytidelige erklæringer om demokrati og menneskerettigheter, uten videre kaster et av rettsstatens viktigste prinsipper over bord, fordi en alliert ber dem om det.

For fortsatt er det ikke presentert en skygge av bevis for at Russland har noe som helst med forgiftninga i Salisbury å gjøre.

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson forsøkte å gjøre seg høykulturell da han sa at giftsaka i Salisbury var som å lese innledninga til Dostojevskijs «Forbrytelse og straff». Det skulle han ikke ha gjort. Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, repliserte kjapt at i motsetning til Johnson «leser, elsker og kjenner» russerne sin Dostojevskij og hun siterte den store russiske forfatteren der han sier at «av hundre kaniner kan du ikke lage en hest og av hundre mistanker kan du ikke lage et bevis». Hun anbefalte Johnson å lese mer Dostojevskij, for det kunne han ha godt av.

Det er vel verdt å merke seg at ingen asiatiske land har stilt seg bak Theresa May. Japans statsminister Shinzo Abe ringte til Vladimir Putin 19. mars 2018 og sa bare at «det er nødvendig å få fakta på bordet». I den samme samtalen gratulerte han Putin med valget og uttrykte Japans ønske om et tettere samarbeid med Russland. I Asia bor 60% av menneskeheten, og absolutt ingen av landene der ser noen grunn til å følge Storbritannias krenkelse av diplomatiske og rettsstalige prinsipper. Britene har dessuten merket seg at ikke en gang Israel har valgt å følge dem.

Ingen land i Afrika, ingen land i Latin-Amerika. Hvis en diplomatisk seier ser slik ut, hvordan ser da et nederlag ut? Det er blitt hevdet at denne kampanjen er et ledd i et vestlig forsøk på å skvise Russland ut av FNs Sikkerhetsråd. I så fall må det kunne betraktes som en flopp.

 

Les også:

Skripal-saka: Fortsatt ingen beviser for at Russland hadde noe med det å gjøre

Pentagon tungt inne med forskning på kjemiske våpen i Porton Down.

Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Å SETTE EN SAK I RIKTIG PERSPEKTIV

  Her skriver Pål Steigan et godt og riktig korrektiv til saken Storbritannia og vestlige allierte forsøker å prente inn i mange folks bevissthet som sann. Men det er slett ikke alle som lar seg lure til å tro at ikke dokumenterte påstander er sanne, bare fordi vestlige politiske maktmennesker forsøker å bygge en sannhet på memer, myter og løgner.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Refererer til noe som stod i lederen til Dagsavisen nå rett før påske 28/3-18:
  "… Da eks-agenten Alexander Litvinenko ble drept i London i 2006, var den britiske reaksjonen svak. Da var statsminister Theresa May innenriksminister og motsatte seg tiltak …"

  Det høres ut som det foregår et taktisk spill på flere måter fra Theresa May. Den gang var vel Russland mer som en alliert av Storbritannia. Nå er det motsatt. Det som må være problematisk er at Storbritannia fremdeles importerer gass (og evt kull) fra Russland. Hvis mottiltaket fra Russland nå blir å redusere energieksporten til EU og Storbritannia kan det slå kraftig ut for disse landenes økonomi. Og hvor skal man så hente energi fra? Det må vel være fra Norge, Nord-Afrika og Midt-Østen og kanskje noe også fra USA. Når gasskraftverkene i Tyskland stanses så må vel strømmen hentes fra Norge gjennom utenlandskablene?

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg håper de gjør det. Det hadde vært på sin plass å statuere et eksempel. Man biter ikke hånden som før en i utide.

 4. Det har jo etablert seg en praksis omkring Atlanteren der valgkamp-støtte omsettes i diplomat-stillinger. Det KAN jo være så banalt som at det er færre donorer å tekkes.
  Men det er klart- det gjelder å hindre folk i å snakke sammen, for da kunne de jo finne ut at de var enige.

 5. Avatar for nemesis nemesis says:

  Skripal-saken fremstår mer og mer som en farse. At May har behov for en sak for å avlede oppmerksomheten fra en kritisk fase mht Brexit-forhandlingene kan forstås, men at de skal få med seg hele Nato/Eu er interessant. Dette kan tyde på at ønsket om å “slå to fluer i et smekk”, både Russland og Trump, er til stede. Selv om USA har vært “hard” i klypa med hensyn til antall utviste russere, er dette neppe i tråd med Trumps internasjonale ambisjoner, om en ser bort fra ønske om opprydding i det diplomatiske korps.

  Et ordtak sier; “det er vanskelig å se skogen for bare trær”. Om en ser bort fra støyen vil en høre en dyp bekymret tone i det etablerte etablissement i Europa/USA. Trump går i rette med etablerte sannheter, som for eksempel å innlede forhandlinger med NK, samt ønske om toppmåte med Putin og senest i dag varsle om at de militære styrkene skal ut av Syria. At dette er bekymringsfullt for europeerne og demokratene i USA er lett å forstå, ettersom det kan rokke med etablerte sannheter i den vestlige verden.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.