– Av en type utviklet av løgnere

0
Innfelt: Craig Murray

Av Craig Murray.

Jeg har nå mottatt bekreftelse, fra en godt plassert kilde i det britiske utenriksdepartementet, på at forskere ved Porton Down ikke er i stand til å identifisere nervegassen som russiskprodusert. Og at de har vært forbitret over presset de har vært utsatt for, for å få dem til å identifisere gassen som russisk.

Porton Down ville bare skrive seg opp for formuleringen «av en type utviklet av Russland» etter et nokså vanskelig møte, der det ble enighet om dette som en kompromiss-formulering. Russerne forsket visstnok på en generasjon nervemidler i sitt «Novichok»-program – midler som kunne bli produsert fra kommersielt tilgjengelige forløpere, slik som insektmidler og gjødningsmidler. I den forstand er substansen en «novichok».  Den er av den typen. På samme måte som jeg skriver på en laptop av en type som er utviklet av USA, selv om denne ble laget i Kina.


Denne artikkelen av Craig Murray er publisert på hans blogg. Oversatt til norsk av Anne Merethe Erstad.


Dette har vært åpenbart i flere dager for enhver med Whitehall-bakgrunn. Regjeringen har aldri sagt at nervemiddelet ble produsert i Russland, eller at det bare kan framstilles i Russland. Den nøyaktige formuleringen «av en type utviklet av Russland» ble brukt av Theresa May i parlamentet, brukt av Storbritannia i FNs sikkerhetsråd, brukt av Boris Johnson i BBC i går og, mest avslørende av alt: «av en type utviklet av Russland» er presis den samme formuleringen som er brukt i det felles kommunikéet som ble sendt ut av Storbritannia, USA, Frankrike og Tyskland i går:

Denne bruken av nervemiddel av militær klasse, av en type utviklet av Russland, innstifter den første offensive bruk av et nervemiddel i Europa siden Andre Verdenskrig.

Når den samme, nøyaktige formuleringen aldri blir fraveket, vet du at det er resultatet av et svært skjørt Whitehall-kompromiss. Min kilde i utenriksdepartementet husker, i likhet med meg, det ekstreme presset som ble lagt på ansatte i departementet og andre offentlige tjenesteansatte for å signere de skitne saksdokumentene om irakiske masseødeleggelsesvåpen. Noe av dette presset gjør jeg rede for i min selvbiografi «Murder in Samarkand». Hun sammenliknet på eget initiativ den situasjonen med det som skjer nå, uten påvirkning fra meg.

Jeg har på egne vegne skrevet til media-kontoret ved OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen) og bedt dem bekrefte at det aldri har foreligget noen fysiske bevis på russiske «novichok’er», samt at inspeksjonsprogrammet og ødeleggelsen av russiske kjemiske våpen ble fullført i fjor.

Kjente du til disse interessante faktaene?

Inspektører fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen har hatt full tilgang til alle kjente russiske fasiliteter for produksjon av kjemiske våpen i mer enn et tiår – inkludert de som ble identifisert av den påståtte «Novichok»-varsleren Miirzayanov. Og i fjor fullførte OPCW-inspektører destruksjonen av de siste 40.000 tonn russiske kjemiske våpen.

I kontrast til dette har programmet for destruksjon av USAs kjemiske våpenbeholdning fortsatt fem år igjen.

Israel har omfattende lagre med kjemiske våpen, men har alltid nektet å oppgi noen av dem til OPCW. Staten Israel er ikke medlem av Kjemivåpenkonvensjonen, og heller ikke medlem av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Israel signerte i 1993, men nektet å ratifisere, fordi dette kunne bety inspeksjon og destruksjon av landets kjemiske våpen. Israel har uten tvil like stor teknisk kapasitet som noen andre stater for å kunne framstille «novichok’er» syntetisk.

Fram til denne uka var det en bortimot universal oppfatning blant våpeneksperter – og den offisielle holdningen til OPCW – at «novichok’er» i verste fall var et teoretisk forskningsprogram der russerne aldri hadde lyktes med faktisk syntetisering og framstilling. Det er derfor de ikke finnes på OPCWs liste over forbudte, kjemiske våpen.

Porton Down er fortsatt ikke sikker på at det er russerne som tilsynelatende har syntetisert en «novichok». Herav «Av en type utviklet av Russland». Legg merke til: utviklet, ikke lagd, produsert eller framstilt.

Det er svært omhyggelig formulert propaganda. Av en type utviklet av løgnere.

*

OPPDATERING

Dette innlegget fikk en annen gammel kollega til å ta kontakt. På den positive siden: Utenriksdepartementet har overbevist Boris om at han må la OPCW undersøke en prøve.

Men bare ikke riktig ennå. Det forven        b tes at undersøkelseskomitéen vil bli ledet av en kinesisk delegat. Boris-planen er å få også OPCW til å skrive seg opp for «som utviklet av Russland»-formuleringen, og diplomatiske framstøt for å oppnå dette skjer overfor Beijing akkurat nå.

Jeg regner ikke med at det er noen tegn til at BBC utfører faktisk journalistikk om dette?

 

 


Craig Murray er forfatter og menneskerettaktivist. Han var britisk ambassadør i Usbekistan fra 2002 til 2204 og har vært rektor ved universitetet i Dundee.

 

Forrige artikkelUkraina håper på at forgiftningen i Salisbury vil være «en vekker» for Vesten
Neste artikkelSørlandet raser mot Acer: Tillitsvalgte i industrien har fått nok av Arbeiderpartiet