Fransk fagbevegelse truer Macron med et nytt «mai 1968»

0

Franske jernbanearbeidere i det statlige jernbaneselskapet SNCF startet en tre måneder lang aksjon 30. mars 2018. Streiken skal foregå i rykk på to dager streik – tre dager jobb fram til slutten av juni, melder AFP.

Le Parisien skriver at dette tegner til å bli en hard kamp og at den også vil omfatte energisektoren, flytrafikken og univeritetene.

Streikekampen retter seg mot privatisering og dårlige lønns- og arbeidsforhold. Enda folk flest naturligvis vil bli rammet av en streik i jernbanetrafikken, viser det seg at det er ganske stor støtte i befolkninga for streiken. En undersøkelsen fra Ifop viser at 46% av franskmennene mener at «streiken er legitim». Macron har lansert sine «reformer» av SNCF som blant annet vil innebære nedleggelse av mindre trafikkerte jernbanestrekninger.

Fagbevegelsen forberdere seg på en lang og krevende kamp og landsorganisasjonen CGT mobiliserer til streikestøtte.

CGT skriver på sine nettsider:

Regjeringen fortsetter sin politikk for sosial nedbygging. Spesielt fortsetter den å avskaffe tusenvis av stillinger i offentlig tjeneste, privatisere statseide selskaper, og krenke og straffe ansatte og pensjonister ved å senke lønninger og pensjoner. Samtidig øser den ut  milliarder euro i gaver til aksjonærene, og viser dermed sitt sanne ansikt som en regjering i kapitalens og de rikestes tjeneste.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.