Fransk fagbevegelse truer Macron med et nytt «mai 1968»

0

Franske jernbanearbeidere i det statlige jernbaneselskapet SNCF startet en tre måneder lang aksjon 30. mars 2018. Streiken skal foregå i rykk på to dager streik – tre dager jobb fram til slutten av juni, melder AFP.

Le Parisien skriver at dette tegner til å bli en hard kamp og at den også vil omfatte energisektoren, flytrafikken og univeritetene.

Streikekampen retter seg mot privatisering og dårlige lønns- og arbeidsforhold. Enda folk flest naturligvis vil bli rammet av en streik i jernbanetrafikken, viser det seg at det er ganske stor støtte i befolkninga for streiken. En undersøkelsen fra Ifop viser at 46% av franskmennene mener at «streiken er legitim». Macron har lansert sine «reformer» av SNCF som blant annet vil innebære nedleggelse av mindre trafikkerte jernbanestrekninger.

Fagbevegelsen forberdere seg på en lang og krevende kamp og landsorganisasjonen CGT mobiliserer til streikestøtte.

CGT skriver på sine nettsider:

Regjeringen fortsetter sin politikk for sosial nedbygging. Spesielt fortsetter den å avskaffe tusenvis av stillinger i offentlig tjeneste, privatisere statseide selskaper, og krenke og straffe ansatte og pensjonister ved å senke lønninger og pensjoner. Samtidig øser den ut  milliarder euro i gaver til aksjonærene, og viser dermed sitt sanne ansikt som en regjering i kapitalens og de rikestes tjeneste.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFem hemmelige franske militærbaser i Syria avslørt
Neste artikkelKampanje: Én ny støtteabonnent hver dag fram til 17. mai. Uke 3.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).