Fem hemmelige franske militærbaser i Syria avslørt

0
Kart som viser beliggenheten av de franske basene i Nordøst-Syria. Kilde: Agence Andalou.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Agence Andalou har offentliggjort et kart som viser beliggenheten av fem ulovlige franske militærbaser i det nordøstre Syria.

De franske spesialsoldatene fra fallskjermjegerkorpset samarbeider med USAs styrker i området og med de kurdiske YPG-styrkene. En av de franske basene ligger ved sementfabrikken til Lafarge, som er kjent for å ha bestukket den såkalte islamske staten IS for å opprettholde sin virksomhet, og der norske Jacob Wærness var sikkerhetssjef. USA har også en base der.

Ledere for YPG møtte Frankrikes president Emmanuel Macron i Élyséepalasset i Paris 29. mars 2018 og fikk løfter fra den franske presidenten om at Frankrike vil støtte dem militært i å bygge opp en «sikkerhetssone» i det nordøstlilge Syria.

Det betyr at den gamle kolonimakta Frankrike, som kontrollerte Syria før frigjøringa, nå er tilbake på gamle tomter. Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan rettet et kraftig verbalt angrep mot Frankrike og Macron for dette og kalte det en uvennlig handling mot Tyrkia og en støtte til terroristene.

Frankrikes innmarsj i Syria kan også oppfattes som en oppfølging av Donald Trumps uttalelse om å «la andre folk ta vare på det nå».

Kurdiske ledere pleier å si om seg sjøl at «vi har ingen andre venner enn fjellene», men i det siste har det vist seg at dette må modereres noe. De har tydeligvis noen gode venner både i Jerusalem. Paris og Washington – så lenge det varer. Og de deltar villig i den imperialistiske planen om å stykke opp Syria og etablere en koloni i de oljerike områdene av Nordøst-Syria.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAmnesty International ivrer for krig…igjen
Neste artikkelFransk fagbevegelse truer Macron med et nytt «mai 1968»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).