Fem hemmelige franske militærbaser i Syria avslørt

4
Kart som viser beliggenheten av de franske basene i Nordøst-Syria. Kilde: Agence Andalou.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Agence Andalou har offentliggjort et kart som viser beliggenheten av fem ulovlige franske militærbaser i det nordøstre Syria.

De franske spesialsoldatene fra fallskjermjegerkorpset samarbeider med USAs styrker i området og med de kurdiske YPG-styrkene. En av de franske basene ligger ved sementfabrikken til Lafarge, som er kjent for å ha bestukket den såkalte islamske staten IS for å opprettholde sin virksomhet, og der norske Jacob Wærness var sikkerhetssjef. USA har også en base der.

Ledere for YPG møtte Frankrikes president Emmanuel Macron i Élyséepalasset i Paris 29. mars 2018 og fikk løfter fra den franske presidenten om at Frankrike vil støtte dem militært i å bygge opp en «sikkerhetssone» i det nordøstlilge Syria.

Det betyr at den gamle kolonimakta Frankrike, som kontrollerte Syria før frigjøringa, nå er tilbake på gamle tomter. Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan rettet et kraftig verbalt angrep mot Frankrike og Macron for dette og kalte det en uvennlig handling mot Tyrkia og en støtte til terroristene.

Frankrikes innmarsj i Syria kan også oppfattes som en oppfølging av Donald Trumps uttalelse om å «la andre folk ta vare på det nå».

Kurdiske ledere pleier å si om seg sjøl at «vi har ingen andre venner enn fjellene», men i det siste har det vist seg at dette må modereres noe. De har tydeligvis noen gode venner både i Jerusalem. Paris og Washington – så lenge det varer. Og de deltar villig i den imperialistiske planen om å stykke opp Syria og etablere en koloni i de oljerike områdene av Nordøst-Syria.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. SHO says:

  Er det her de norske soldatene i Syria befinner seg?

 2. Kurderene trenger ingen fiender, med slike venner.

 3. Timmis says:

  Kurdere i Afrin har forhandlet med Assad om selvråderett. Men under syrisk flagg. (Som Kurdistan i Irak) De har ikke som det hevdes gått inn for å stykke opp Syria.
  At Frankrike reagerer både militært og verbalt på den pågående folkeutryddelsen i Afrin er en god ting. Tyrkia må stoppes og kastes ut av NATO.

 4. Snakker vi om ”The Stockholm Syndrome” - eller, kun misforstått ‘stolthet’?
  [Ref. ‘Stoltenberg’ - ‘stolt’, ‘stolthet’ - ‘proud’, “pride”.]

  ”Ego is the anesthesia that deadens the pain of stupidity. Pride is the burden of a foolish person” . . . . . . . .

  nato-jens

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere