Finland vil bygge «jernbane til Kina» via Kirkenes

0
Skjermdump fra videoen til Arctic Corridor.

En finsk-norsk jernbane fra Rovaniemi til Kirkenes, som kan frakte godstrafikk på vei til og fra Kina, er et langt steg nærmere virkelighet, skriver E24. Nettavisa skriver videre:

– Den arktiske jernbanen er et viktig europeisk prosjekt som vil skape en tettere kobling mellom det nordlige, arktiske Europa og det kontinentale Europa, sa Finlands transport- og kommunikasjonsministeren, Anne Berner, på en pressekonferanse 9. februar 2018. Prosjektet kalles Arctic Corridor. Som ledd i dette prosjektet ønsker finnene å bygge en tunnel under Finskebukta.

Dette handler naturligvis om den kinesiske silkeveien, eller rettere One Bridge One Road (OBOR). Kinas president Xi Jinping har slått fast at Kina vil investere hundrevis av milliarder dollar i å skape et belte av transport og infrastruktur mellom Kina og Europa, eller mellom Kina og resten av verden, for å si det mer korrekt. Og da er den nordlige ruta i høyeste grad attraktiv for Kina.

At det er Finland som går i spissen for et slikt prosjekt og ikke Norge, er ikke så overraskende. Finnene har vist at de er i stand til store omstillinger og stor industriell satsing, slik de i sin tid gjorde da Nokia la om fra gummistøvler og cellulose til mobiltelefoni. Den eneste interessen regjeringa i Oslo har vist for Finnmark er et ønske om å få lagt ned fylket så fort som mulig.

Er dette science fiction eller ville drømmer uten hold i? Hvis det bare hadde vært en nordisk idé, hadde den dødd på tegnebrettet. Men den maskinen som driver dette er Kinas eksport, og fra Kinas side søkes det transportruter inn i Europa fra sør, øst og nord.

De investeringene som trengs i prosjektet er for store for Finland. Det norske oljefondet kunne naturligvis ha gjort noe slikt, men der er man mer opptatt av å være på Wall Street. Så finnene håper på kinesiske investorer, både statlige og private. Og de sies å være interessert ifølge Yang Erlin, som er leder for det finsk-kinesiske handelskammeret.

I januar 2018 lanserte kinesiske myndigheter sine planer for det de kaller Polar Silk Road. Dette ble gjort gjennom dette dokumentet, der det blant annet heter:

China hopes to work with all parties to build a “Polar Silk Road” through developing the Arctic shipping routes. It encourages its enterprises to participate in the infrastructure construction for these routes and conduct commercial trial voyages in accordance with the law to pave the way for their commercial and regularized operation.

Dermed kan det være liten tvil om at den polare silkeveien er offisiell kinesisk politikk, og at den nødvendige infrastrukturen til den kommer til å bli bygd. Men dersom norske myndigheter får beskjed fra Washington om å sabotere dette, vil de vel klare å snuble i sine egne føtter nok en gang.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.