USAs biologiske våpen

0
Kartet viser beliggenheten til Pentagon-støttede laboratorier som forsker på biologiske våpen. Kilde :Department of Defence

At stormaktene, og andre land for den del, driver med utvikling av biologiske og kjemiske våpen i strid med internasjonale avtaler, kan det neppe herske tvil om.

USA er verdensledende også her. Under det aktverdige dekket av å drive innsamling og uskadeliggjøring av slike våpen i det som kalles Cooperative Biological Engagement Program, er det i virkeligheten opprettet et stort antall laboratorier i Europa, Asia og Afrika som forsker på slike våpen.

Dilyana Gaytandzhieva er en bulgarsk journalist som har gjort omfattende undersøkelser av de ulovlige våpensendingene som USA har organisert fra tidligere Warszawa-paktland til terrorister i Syria. Dette har hun skrevet om i avisa Trud. Hun er imidlertid, og ikke veldig overraskende, kommet i ildlinja fra bulgarsk etterretning og har uten begrunnelse blitt sparket fra Trud.

Her er en av hennes tidligere avsløringer.

Gaytandzhieva har imidlertid ikke gitt seg, og nå har hun publisert en større artikkel om USAs biologiske våpen og landets bio-laboratorier rundt omkring i verden.
Hun viser blant annet til et slikt laboratorium i georgia der Defense Threat Reduction Agency har outsourcet mesteparten av forskningsarbeidet til private firmaer. De står ikke til ansvar overfor Kongressen i USA, og kan dermed drive med hva de måtte ønske.

Hun skriver:

CH2M Hill has been awarded $341.5 million DTRA contracts under the Pentagon’s program for bio-laboratories in Georgia, Uganda, Tanzania, Iraq, Afghanistan, South East Asia. Half of this sum ($161.1 million), being allocated to The Lugar Center, under the Georgian contract.
According to CH2M Hill, the US Company has secured biological agents and employed former bio warfare scientists at The Lugar Center. These are scientists who are working for another American company involved in the military program in Georgia – Battelle Memorial Institute.
Battelle as a $59 million subcontractor at Lugar Center has extensive experience in research on bio-agents, as the company has already worked on the US Bio-weapons Program under 11 previous contracts with the US Army (1952-1966).

Gaytandzhieva skriver at Battelle allerede har produsert biologiske våpen ved et topphemmelig laboratorium i Fort Detrick i USA.

Selskapet Metabiota Inc. har en kontrakt med Pentagon under det samme programmet for å drive laboratorier i Ukraina og Georgia. Metabiota har også jobbet for Pentagon i Sierra Leone. Et av de områdene det jobbes med er studier av hvordan biologiske våpen kan spres via insekter. Den historiske delen av dette programmet er omtalt i en US Army-rapport fra 1977.

En US Army-rapport fra 1981 presenterte en beregning av hvordan det skulle være mulig å drepe 625.000 mennesker ved hjelp av gulfeberinfisert mygg til en så lav pris som 0,29 $ per død person.

Naturligvis hevdes det i dag at alt dette er historie. Men hvorfor skal man feste lit til det? USA er det eneste landet i nyere tid som har brukt kjemisk krigføring i stor skala, nemlig med Agent Orange og andre kjemikalier i Indokina.

Gaytandzhievas artikkel inneholder svært mange dokumenter og referanser til åpne kilder. Hvis hennes dokumentasjon holder mål, er USA skyldig i enda flere forbrytelser som rammes av internasjonal lov. Hvis den i det hele tatt blir omtalt i internasjonal presse, vil den antakelig bli avvist. Mest sannsynlig er det at den ikke omtales i det hele tatt. Men Gaytandzhieva bør antakelig være forsiktig med hvor hun går og hva hun får i seg.

Forrige artikkelTrump: Ut med Tillerson og inn med CIA-sjefen og torturdronningen
Neste artikkelFinland vil bygge «jernbane til Kina» via Kirkenes
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).