Nesten 800 arrestert i Tunisia etter flere dager med uroligheter

0
Sammenstøt mellom demonstranter og politi i Tunisia.

Om lag 780 mennesker er arrestert i Tunisia siden urolighetene i landet begynte 8. januar 2018, sjuårsdagen for tidligere president Ben Alis fall i 2011. Bevegelsen «Fech Nestannew» – hva er forventet – har mobilisert flere dager i trekk, og tusenvis av mennesker har fulgt oppfordringen om å demonstrere. Det er den sterke prisveksten i landet som er grunnlag for protestene, skriver Le Point.

Flere medlemmer av venstreorienterte organisasjoner er blant de arrestert, blant annet et dusin folk fra Folkefronten.

Demonstrantene kaster stein på politiet og blir møtte med blant annet tåregass. 8. januar døde en demonstrant i byen Tebourba etter sammenstøt med politiet.

Revolusjonen i Tunisia i 2011 førte til at president Ben Ali måtte gi fra seg makta og at partiet hans ble oppløst. Folkefronten ble opprettet i 2012, og i februar 2013 ble partiets sentrale koordinator, Chokri Belaid drept av en ukjent drapsmann. Det hevdes at 1,4 millioner mennesker deltok i begravelsen hans.

Protestene i 2018 ble utløst av et regjeringsvedtak om økte skatter og avgifter på bensin, mobiltelefoner, boliger, internettbruk og mat, slik som frukt og grønnsaker.

Demonstrantene har rettet hard kritikk mot politiet for å være brutale og voldelige mot demonstrantene. Og myndighetene beskylder demonstrantene for å sette fyr på politibiler og for å bruke vold mot politiet.

Tunisia er inne i en alvorlig økonomisk krise med over 15% arbeidsløshet, og mer blant ungdom. Valutaen har også tapt seg kraftig verdi og statsgjelda er økt. Fra 2014 har landets bruttonasjonalprodukt falt med 10%. Verdensbanken og Pengefondet anbefaler regjeringa å gjennomføre en hardhendt sparepolitikk, og det er den protestbevegelsen vi nå ser de første følgene av.

Kartet viser de viktigste sntrene for urolighetene i 2018.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNATOs bedragerske krig for kvinner
Neste artikkelBrasil: Vil forby «Fake news»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).