Nesten 800 arrestert i Tunisia etter flere dager med uroligheter

0
Sammenstøt mellom demonstranter og politi i Tunisia.

Om lag 780 mennesker er arrestert i Tunisia siden urolighetene i landet begynte 8. januar 2018, sjuårsdagen for tidligere president Ben Alis fall i 2011. Bevegelsen «Fech Nestannew» – hva er forventet – har mobilisert flere dager i trekk, og tusenvis av mennesker har fulgt oppfordringen om å demonstrere. Det er den sterke prisveksten i landet som er grunnlag for protestene, skriver Le Point.

Flere medlemmer av venstreorienterte organisasjoner er blant de arrestert, blant annet et dusin folk fra Folkefronten.

Demonstrantene kaster stein på politiet og blir møtte med blant annet tåregass. 8. januar døde en demonstrant i byen Tebourba etter sammenstøt med politiet.

Revolusjonen i Tunisia i 2011 førte til at president Ben Ali måtte gi fra seg makta og at partiet hans ble oppløst. Folkefronten ble opprettet i 2012, og i februar 2013 ble partiets sentrale koordinator, Chokri Belaid drept av en ukjent drapsmann. Det hevdes at 1,4 millioner mennesker deltok i begravelsen hans.

Protestene i 2018 ble utløst av et regjeringsvedtak om økte skatter og avgifter på bensin, mobiltelefoner, boliger, internettbruk og mat, slik som frukt og grønnsaker.

Demonstrantene har rettet hard kritikk mot politiet for å være brutale og voldelige mot demonstrantene. Og myndighetene beskylder demonstrantene for å sette fyr på politibiler og for å bruke vold mot politiet.

Tunisia er inne i en alvorlig økonomisk krise med over 15% arbeidsløshet, og mer blant ungdom. Valutaen har også tapt seg kraftig verdi og statsgjelda er økt. Fra 2014 har landets bruttonasjonalprodukt falt med 10%. Verdensbanken og Pengefondet anbefaler regjeringa å gjennomføre en hardhendt sparepolitikk, og det er den protestbevegelsen vi nå ser de første følgene av.

Kartet viser de viktigste sntrene for urolighetene i 2018.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.