Trump vurderer å lage en privat spionorganisasjon som motvekt mot CIA

0

Trump-regjeringa vurderer nå ei pakke med forslag som tar sikte på å utstyre CIA-sjef Mike Pompeo og Det hvite hus med et globalt, privat spionnettverk som vil gå utenom de offisielle etterretningsnettverkene i USA, skriver The Intercept. Forslagene er angivelig utviklet av Blackwater-grunnleggeren Erik Prince og Oliver North, som spilte en sentral rolle i Iran-Contras-skandalen.

Kildene sier at den nye organisasjonen er tenkt som en motvekt mot presidentens fiender i «djupstaten».

«Pompeo kan ikke stole på CIA-byråkratiet, så vi trenger dette organisasjonen som rapporterer bare til ham,» sier en tidligere seniortjenestemann i etterretningsapparatet som har førstehånds kjennskap til forslaget.

Forslaget tar sikte på å utnytte en hær av spioner uten noen offisiell ryggdekning for å operere i blant annet Iran og Nord-Korea. Det hvite hus vurderer også et forslag om et nytt globalt bortføringsprogram som tar sikte på å fange terrormistenkte over hele verden.

Når The Intercept konfronterer ulike talspersoner med disse opplysningene får de både kraftige benektelser og direkte og indirekte innrømmelser.

At Erik Prince er interessert i å gjøre noe slikt, er det ingen tvil om. Hans forretningsidé og hans levebrød er å bygge opp en størst mulig leiehær, og han har også tidligere gått i bresjen for å privatisere mesteparten av USAs militære innsats i utlandet.

Prince sa til USA Today at har en plan som går ut på å sende en leiehær på 5.500 soldater til Afghanistan for å være «rådgivere» for den afghanske hæren. Dette vil også omfatte et privat flyvåpen med minst 90 fly for å drive bombekampanjer mot Taliban.

Erik Prince, grunnleggeren av leiesoldatfirmaet Blackwater. Blackwater er nå restrukturert og kaller seg Academi.

Prince leder i dag Frontier Services Group (FSG), et selskap som er aktivt i Afrika og Sør-Asia. For sikkerhets skyld (!) er FSG eid av investorer i Kina og De forente arabiske emiratene. Største eier er CITIC, som igjen er eid (78%) av Folkerepublikken Kina.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEUs energidrama
Neste artikkelPlundringen av världen. IMFs historia och politik
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).