Trump vurderer å lage en privat spionorganisasjon som motvekt mot CIA

0

Trump-regjeringa vurderer nå ei pakke med forslag som tar sikte på å utstyre CIA-sjef Mike Pompeo og Det hvite hus med et globalt, privat spionnettverk som vil gå utenom de offisielle etterretningsnettverkene i USA, skriver The Intercept. Forslagene er angivelig utviklet av Blackwater-grunnleggeren Erik Prince og Oliver North, som spilte en sentral rolle i Iran-Contras-skandalen.

Kildene sier at den nye organisasjonen er tenkt som en motvekt mot presidentens fiender i «djupstaten».

«Pompeo kan ikke stole på CIA-byråkratiet, så vi trenger dette organisasjonen som rapporterer bare til ham,» sier en tidligere seniortjenestemann i etterretningsapparatet som har førstehånds kjennskap til forslaget.

Forslaget tar sikte på å utnytte en hær av spioner uten noen offisiell ryggdekning for å operere i blant annet Iran og Nord-Korea. Det hvite hus vurderer også et forslag om et nytt globalt bortføringsprogram som tar sikte på å fange terrormistenkte over hele verden.

Når The Intercept konfronterer ulike talspersoner med disse opplysningene får de både kraftige benektelser og direkte og indirekte innrømmelser.

At Erik Prince er interessert i å gjøre noe slikt, er det ingen tvil om. Hans forretningsidé og hans levebrød er å bygge opp en størst mulig leiehær, og han har også tidligere gått i bresjen for å privatisere mesteparten av USAs militære innsats i utlandet.

Prince sa til USA Today at har en plan som går ut på å sende en leiehær på 5.500 soldater til Afghanistan for å være «rådgivere» for den afghanske hæren. Dette vil også omfatte et privat flyvåpen med minst 90 fly for å drive bombekampanjer mot Taliban.

Erik Prince, grunnleggeren av leiesoldatfirmaet Blackwater. Blackwater er nå restrukturert og kaller seg Academi.

Prince leder i dag Frontier Services Group (FSG), et selskap som er aktivt i Afrika og Sør-Asia. For sikkerhets skyld (!) er FSG eid av investorer i Kina og De forente arabiske emiratene. Største eier er CITIC, som igjen er eid (78%) av Folkerepublikken Kina.

 

 

 

Forrige artikkelEUs energidrama
Neste artikkelPlundringen av världen. IMFs historia och politik
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).