EUs energidrama

4
Eurosonens mangel på naturgass demonstreres svært tydelig av BPs statistikk

EU importerer 53 prosent av sin energi. 90 prosent av oljen, 66 prosent av gassen, 42 prosent av kullet og 40 prosent av uranet. 

Dette skriver Jan Herdaloljekrisa.no. Han fortsetter:

Det er noe desperat over EU-parlamentets industri- og energikomité nå. Her om dagen økte den målet for energieffektivisering i EU til 40 prosent innen 2030, dvs. i løpet av 12 år. Bare for ett år siden økte budet fra 27 til 30 prosent. Tenk på et tall, kall det et mål. Pass bare på at det er politisk korrekt. …

Bakgrunnen for de stadig mer hysteriske utspillene er velkjent, uten at den nevnes i norske medier. EU importerer 53 prosent av sin energi, tilsvarende over 900 mill. tonn oljeekvivalenter årlig. 90 prosent av oljen, 66 prosent av gassen, 42 prosent av kullet og 40 prosent av uranet til atomkraftverk. Og det blir bare verre. Snart er EUs egen gassutvinning halvert i forhold til 2005.

Herdal peker på at Russlands gassleveranser til EU setter stadig nye rekorder. De har i 2017 økt til 44 prosent av importen. Dermed har de også passert Norges andel. Russland er også blitt største leverandør av olje og kull til EU. 

Eurosonens mangel på naturgass demonstreres svært tydelig av BPs statistikk

Samtidig vedtar EU-kommisjonen nye lover som retter seg mot utbygginga av Russlands Nord Stream2-rørledning til Tyskland.

USA prøver å hindre russiske gassleveranser til EU så langt det er mulig, blant annet ved å kjempe mot det såkalte Turkish Stream-prosjektet, som skal føre russisk gass i ledning under Svartehavet til Bosporus og derfra videre til det europeiske markedet. 

Denne politikken forsterker problemene i EU og gapet mellom ideologiske mål og virkeligheten blir stadig større.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Det er vel ikke lenge før en eller annen luring finner opp en slags pose som skal settes på stumpen til EUs millioner av kyr for å samle opp biogass, i folketalen kalt «promp». Det kommer helt sikkert til å bli fulgt opp av bravur og fanfare i media. Men hvor mye russisk og norsk gass kan det erstatte..? 🙂

   • Godt jeg ikke er oppe til eksamen da 🙂

    Jeg tror det er en snev av sannhet i det. «Løsninger» som bare er en fjert (pun intended) i den store sammenhengen blir gjerne hauset opp i dagens «grønne» Europa og Nord-Amerika.

 2. Dette kan sette et veldig press på Norge og spesielt når det samtidig foregår sanksjoner rettet mot Russland.
  Presset på Norge gjelder både olje, gass og strøm. Snart blir vel ACER vedtatt og da kan Norge havne opp som en slags energikoloni for EU og Tyskland. Et Hellas som ligger nede senker eurokursen og er til fordel for Tyskland. Et Norge som er av-industrialisert vil kunne føre til økt eksport av billig norsk energi. Norge må passe på å ikke havne opp som Hellas nr 2 på slutten av oljealderen.

  Hvis EU ikke lenger får lov til å importere energi fra Russland så blir EU ekstremt avhengig av Midt-Østen og Nord-Afrika fremover og vil bli veldig avhengig av oljediktaturene og indirekte også av USA. Det er på høy tid at Europa løsriver seg fra USA (et USA som for tiden tilnærmet er selvforsynt med energi og mye annet, men som på sikt trolig vil måtte øke sin oljeimport ganske kraftig og trolig uten å ta hensyn til Europas energibehov). Fremover vil suverenitet i stigende grad dreie seg om sikring av egen energiforsyning (energi=frihet). Som man sier: Når krybben er tom bites hestene, det kan bli resssurskriger fremover i en verden med 9 milliarder mennesker hvor alle land ønsker seg vestlig levestandard.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.