EU planlegger gassrørledning fra Israel

0

Energiministrene fra Israel, Kypros og Hellas, samt Italias Kypros-ambassadør har undertegnet et «memorandum of understanding» der de streker opp planene for en kjempemessig rørledning som innen 2025 skal føre naturgass fra Israel via Kypros til Hellas og Italia.

Den 2000 kilometerlange rørledningen, som kalles «EastMed» vil ifølge planene koste EU seks milliarder euro og den er planlagt å stå ferdig om åtte år. East-Med skal kunne føre 16 milliarder kubikkmeter gass til EU fra Leviathan-feltet og dekke om lag 5% av unionens årlige gassbehov, skriver EUObserver.

Den greske energiministeren, Giorgos Stathakis, kalte avtalen «et betydelig skritt framover» i et prosjekt som vil «være strategisk svært viktig for Europa».

USA prøver med nær sagt alle midler å hindre eller svekke leveransene av russisk gass til Europa, blant annet ved å legge så mange kjelker som mulig i veien for Nord Stream2-ledningen fra Russland under Østersjøen til Tyskland.

Avtalen om East-Med viser også hvor integrert det Syriza-styrte Hellas er blitt i USAs og Israels strategi for det indre Middelhavet. Alexis Tsipras og Donald Trump skamroste hverandre i Washington og Syriza-ministre drar i skytteltrafikk til Israel. Det er neppe stor tvil om at Israel også vil føre ulovlig gass fra de okkuperte Golan-høydene inn i EastMed. Leviathan-feltet er dessuten omstridt. Det ligger ikke bare utenfor Israels kyst, men også Libanons, og Libanon har krevd sin andel av feltet. Sin vane tro har Israel en løsning på dette: trussel om militærmakt.

Som kartet nedenfor viser, angår Leviathan-feltet også Syria, Gaza og Egypt.

Forrige artikkelStor framgång för kapitalismen! Tre miljardärer äger mer än USA:s halva befolkning
Neste artikkelHeksejakt på brasilianske lærere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).