EU planlegger gassrørledning fra Israel

0

Energiministrene fra Israel, Kypros og Hellas, samt Italias Kypros-ambassadør har undertegnet et «memorandum of understanding» der de streker opp planene for en kjempemessig rørledning som innen 2025 skal føre naturgass fra Israel via Kypros til Hellas og Italia.

Den 2000 kilometerlange rørledningen, som kalles «EastMed» vil ifølge planene koste EU seks milliarder euro og den er planlagt å stå ferdig om åtte år. East-Med skal kunne føre 16 milliarder kubikkmeter gass til EU fra Leviathan-feltet og dekke om lag 5% av unionens årlige gassbehov, skriver EUObserver.

Den greske energiministeren, Giorgos Stathakis, kalte avtalen «et betydelig skritt framover» i et prosjekt som vil «være strategisk svært viktig for Europa».

USA prøver med nær sagt alle midler å hindre eller svekke leveransene av russisk gass til Europa, blant annet ved å legge så mange kjelker som mulig i veien for Nord Stream2-ledningen fra Russland under Østersjøen til Tyskland.

Avtalen om East-Med viser også hvor integrert det Syriza-styrte Hellas er blitt i USAs og Israels strategi for det indre Middelhavet. Alexis Tsipras og Donald Trump skamroste hverandre i Washington og Syriza-ministre drar i skytteltrafikk til Israel. Det er neppe stor tvil om at Israel også vil føre ulovlig gass fra de okkuperte Golan-høydene inn i EastMed. Leviathan-feltet er dessuten omstridt. Det ligger ikke bare utenfor Israels kyst, men også Libanons, og Libanon har krevd sin andel av feltet. Sin vane tro har Israel en løsning på dette: trussel om militærmakt.

Som kartet nedenfor viser, angår Leviathan-feltet også Syria, Gaza og Egypt.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.