Tyskland og EU-kommisjonen krangler om Nord Stream 2

0
Traseen til Nord Stream 2

Det har oppstått en skarp uenighet mellom EU-kommisjonen og Tyskland om gassrørledningen Nord Stream 2. Denne rørledningen er et tysk-russisk prosjekt og det handler om å sikre russisk naturgass til det energifattige Tyskland. Tysk industri er djupt involvert i prosjektet gjennom noen av sine aller største selskaper.

Traseen til Nord Stream 2

For Tyskland er det maktpåliggende å sikre prosjektet. Polen, derimot, som ønsker å bli en energisentral i Europa ved hjelp av importert flytende naturgass fra USA, prøver å stoppe Nord Stream 2.

Her har Polen EU-kommisjonen på sin side, og fikk også støtte fra Donald Trump da han var på besøk i den polske hovedstaden.

DWN skriver at EU-kommisjonen hevder at Nord Stream 2 ikke er i samsvar med unionens energipolitikk. Dette tar økonomidepartementet i Berlin sterk avstand fra.

Senatet i USA godkjente 15. juni 2017 en lov som medfører nye sanksjoner mot Iran og Russland. Loven ble vedtatt med 98 mot 2 stemmer. Den er utformet slik at den også innebærer sanksjoner mot selskaper som bidrar materielt til å bygge Russlands eksportrørledninger for olje og gass.

Det er Reuters som skriver dette.

I Berlin frykter man at loven baner veien for bøtlegging av tyske og europeiske selskaper som deltar i bygginga av Nord Stream 2, rørledninga som skal føre russisk gass under Østersjøen og fram til Tyskland.

Blant de europeiske selskapene som deltar i dette prosjektet er olje- og gasselskapet Wintershall, energiselskapet Uniper, Royal Dutch Shell, Østerrikes OMV og franske Engie.

“Hvis dere trenger energi, så bare ring oss,” sa president Donald Trump på et møte for østeuropeiske ledere i Polen 6. juli 2017. Han fulgte dermed opp en langvarig amerikansk politikk som går ut på å bruke flytende naturgass fra USA til å bekjempe Russlands energidominans i Europa.

Men LNG på tankskip fra USA er ikke i stand til å konkurrere på pris med russisk gass i rør.

Russisk gass er ganske enkelt billigere enn gass fra USA levert i Europa. Skal Trump oppfylle sitt løfte til polakkene, må han subsidiere gassen, og det ganske tungt. Fra hans side er ikke dette forretninger, slik han liker å si. Det er geopolitikk.

Men Tyskland frykter for energileveransene til sin industri og nekter å være geopolitisk kasteball på energimarkedet. 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.