Google, Facebook, Amazon og Apple raner nasjoner

6

Hele Europa kutter i offentlige tjenester, mens skatteinntektene forsvinner til skatteparadiser.

Dette skriver Joachim Lund i Aftenposten. Det han viser til er at det er ikke minst IT-gigantene som tømmer land etter land for skatteinntekter.

Det er Inge Grødum som har tegnet den ypperlige tegningen som illustrerer Aftenpostens oppslag.

«Vi betaler all skatt vi skylder, hver eneste dollar. Vi benytter oss ikke av skattetriksing. Vi gjemmer ikke bort penger på en eller annen karibisk øy». Det sa Apple-sjef Tim Cook i en senatshøring i Washington DC i mai 2013. Og det ser ut til å være i det minste en halv sannhet. Øya er ikke karibisk, men europeisk. Den heter Jersey, og ligger i den engelske kanal.

Lund peker på at Apple slett ikke er alene om å tømme land for skatteinntekter og sluse dem til skatteparadiser:

Apple er ikke alene om å sluse pengestrømmene inn til skatteparadiser. Mange internasjonale selskaper gjør det, blant andre Google, Facebook og Amazon, som nå alle er blant verdens mest verdifulle selskaper. Skattetriksingen er ikke nødvendigvis ulovlig heller, selv om den skaper store, store problemer for nasjonene disse selskapene opererer i.

Det største problemet er at skatteinntekter forsvinner, og det i en tid med store offentlige underskudd og kutt i offentlige tjenester i hele Europa. Vi elsker produktene disse selskapene selger oss, selvsagt, de er i verdensklasse, men medaljen har en bakside. Nasjonene trenger inntektene, og når pengemaskinene ikke legger igjen noe, sendes regningen videre til småbedrifter, lønnstagere og pensjonister. Og det skremmende er at skattetriksingen sprer seg ved at disse selskapene entrer stadig nye næringer med voldsom teknologisk kraft.

De samme selskapene er i posisjon til å manipulere meningsdannelsen rundt omkring i verden. De har til og med fått i oppdrag av regjeringer i mange land å undertrykke kritiske og alternative medier. Og de gjør det med stor entusiasme, og til applaus fra den liberale eliten og deres støttespillere blant politikerne og intellektuelle.

De selskapene som plyndrer nasjoner og sender regninga til vanlige folk har altså en unik mulighet til å pynte på historiene om seg sjøl og skjule enhver kritikk. Og disse selskapene eies jo av de samme kreftene som eier våpenindustrien og medieindustrien.

Her vil vi ganske enkelt vise til en undersøkelse vi gjorde her på steigan.no i 2016:

Men hvem eier disse IT-gigantene? Hvilke økonomiske krefter står bak dem? Vi har lagd en oversikt over de ti viktigste eierne i de fire selskapene. (NB: Google heter nå Alphabet, og er antakelig verdens største IT-selskap.)

facebook twitter alphabet microsoft copy

Kilde: Moningstar.co

Vi har markert med rødt dem vi kaller “de fire store”, nemlig BlackRock, Fidelity, Vanguard og State Street. Dette er store amerikanske fonds som også er de største eierne i samtlige av de sju dominerende bankene og finansinstitusjonene.

Det er sju banker eller finansinstitusjoner som har fullstendig kontroll over det amerikanske finansmarkedet. Det er JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bank of NY Mellon.

Og hvis man ser på aksjonæroversiktene til de sju bankene, så er det fire selskaper som peker seg ut helt spesielt. Det er State Street Corp, Vanguard Group, FMR (Fidelity) og BlackRock. De er alle sammen storaksjonærer i alle disse bankene, slik figuren viser. Dessuten er de storaksjonærer i de megakorporasjonene som eier de fleste merkevareprodusentene i verden.

Denne eierkonsentrasjonen og krysseierskapet er også registrert av The Economist, som også peker på disse fire fondenes sentrale rolle.

Og ikke overraskende er det de samme fire som går igjen også i de fire IT-gigantene som nå tar over sensuren av de sosiale mediene på vegne av EU.

Kort sagt: den politiske sensuren på nettet, slik de fleste i Norge og Vesten møter det, er oligarkene på Wall Street, de som også eier nesten alt annet også.

Det er altså Wall Street som gjennom IT-selskapene plyndrer verdens skatteinntekter.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Dette bil feil vinkling etter min mening. Firmaer har som oppgave å tjene penger.

  Politikerne har som oppgave å lage systemer for bl.a. inndrivelse av skatter. Ergo er det politikerne man må klage over, de gjør ikke jobben sin. Firmaer som Apple gjør definitivt sin.

  Korrupte politikere er hovedproblemet.

  • NORGES BANK INVESTMENT 2016 (Oljefondet)
   Alpha: 36 565 923 658 Nok
   Apple: 44 965 182 763 Nok
   Amazon: 21 988 172 940 Nok
   Facebook: 16 222 225 868 Nok
   (Dette er kun våre synlige direkte investeringer i fire av våre ca 9000+ globale foretak – fordelt på få hender)
   – Våre høytlønnede «politikere» og den norske prsessa lønnes av Slyngstad og Wallstreet. Oljefondet har i dag en «markedsverdi» rundt 8 226 000 000 000 Nok
   – «Vi» driver ikke politikk, kun butikk – uten etikk. Slyngstad kan like gjerne stille som statsministerkandidat – og la politikerne Nave. Kan hende noen «politikere» etterhvert kommer på hva dette vervet dreide seg om, men akk hvor selvdestruktivt det ville ha vært – hvis en slik «galskap» skulle blitt praktisert. Fondets forfordeling i favør etablissimemtet er mildt sagt uspiselig. Segregering, store klasseforskjeller og slaveri er det systemet vi har investert i. En fristilt presse vil kunne endre dette. Hvis folket vil bygger de landene- og samfunnene – bare de blir tilstrekkelig opplyst.

 2. Dette blir i praksis et dobbelt ran: ran av velferdsstaten og av ytringsfriheten.
  Et mektig oligarki truer oss. På tide at velgerne og politikerne våkner.
  Iflg Aristoteles vil oligarkiet undergrave/ødelegge demokratiet fra innsiden (og dette ble sagt for noe slikt som 2000 år siden om forholdene i Hellas, så ikke si at vi ikke har blitt advart).

 3. Korrupsjon har det alltid vart men spekulasjonsøkonomien og globalisering samt teknologi utviklingen har resultert i det går helt åt helvete.. Tenke nytt og lovverk er nok en start… Demokratiet er kidnappet av fiat ponzi maffian og informasjons ja:)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.