Økt motstand mot glyfosat

8
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Glyfosat er det aktive kjemiske stoffet i Monsantos varemerke Roundup som er verdens mest solgte ugressmiddel.

FNs helseorganisasjon WHO kategorisert i 2015 glyfosat som «sannsynlig kreftfremkallende».   California satte i juli i år glyfosat på en liste over kreftfremkallende stoffer.

Det er økende motstand mot glyfosat over hele verden, men i Norge opptrer Mattilsynet som et avskrivningsbyrå av Monsantos lobbyavdeling.

Motstand i EU

EU-kommisjonen mener at glyfosat ikke er kreftfremkallende og ønsker å gi godkjenning ti år framover. Det kom fram i juni i EU-parlamentet at kommisjonen baserer seg på forskning som er betalt av Monsanto. Nå har motstand intern i EU ført til at kommisjonen ønsker å endre voteringsreglene slik at de får et kvalifisert flertall fra medlemslandene for å forlenge godkjenninga. Avgjørelsen må skje innen nyttår.

En borgerinitiativ blant EU-borgere har nådd godt over en million underskrifter for å forby glyfosat.

Da den tyske forbundsdagen arrangerte en høring om glyfosat, fikk politikerne overrakt en liste hvor over 6700 leger krevde et forbud mot stoffet. Det er påvist glyfosat i 14 kjente tyske ølmerker. 

30 000 latinamerikanske leger vil forby glyfosat

I 2015 gikk 30 000 latinamerikanske leger ut med et krav om forbud av glyfosat.  Den argentinske legeforeningen Fesprosa (Federación Sindical de Profesionales de la Salud de la República Argentina) uttalte følgende.

I vårt land anvendes glyfosat på mer enn 28 millioner hektar land. Hvert år sprøytes jorda med mer enn 320 millioner liter, som betyr at 13 millioner mennesker er i fare for å bli ramma.

Det er særlig i soyamarkene nord i Argentina at sprøytinga er omfattende.

Mattilsynet: – Glyfosat er et meget veldokumentert plantevernmiddel

Skader på foster og forurensing av drikkevann er to av de negative konsekvensene som flere internasjonale og norske rapporter har påvist. Likevel har bruken av Roundup i landbruket og privathager økt med 300 prosent de siste 20 årene i Norge. Roundup selges i en hvilken som helst dagligvareforretning.

Norge lager vanligvis blåkopi av EU-reglene for sprøytemidler, selv om landbruket ikke omfattes av EØS.

Å lese Mattilsynets faktaark om glyfosat, er som å lese et propagandaskrift fra Monsanto.

De skriver blant annet:

Glyfosat er undersøkt mht. mulighet for å gi genskader, kreft, reproduksjonsskader og skader på nervesystemet, men ingen alvorlige effekter ble funnet.

Det er ikke farlig å ferdes i et område behandlet med glyfosat. Man anbefaler likevel ikke å la barn eller dyr ferdes i området når det fremdeles er vått etter sprøytingen. Er det behandlede området åpent for alminnelig ferdsel, skal det være merket med plakater.

Faktaarket som ligger på deres hjemmesider, er ikke oppdatert på fem år. Kanskje en sak for Kristoffer Egeberg og faktisk.no ?

Se også:

 

Først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

KampanjeStøtt oss

8 KOMMENTARER

  1. «Fakta»arket fra Mattilsynet demonstrerer vel bare det sørgelige faktum at norske forvaltningsorganer i stadig økende grad oppfører seg som underavdelinger av lobbyvirksomheten til sterke næringsinteresser, enten dette skjer med fullt overlegg eller ikke. Hensyn til helse og miljø havner da uunngåelig i bakevja. Dette gjelder forresten dessverre ikke bare for Mattilsynet.

    Glyfosat er jo ufyselige greier, som jeg mener definitivt aldri burde vært tillat her i det hele tatt , men en jeg diskuterte saken med, hevdet at det er kommet et nytt middel på markedet som han mente med nødvendighet vil erstatte Glyfosat mange steder dersom Glyfosat blir forbudt. Han hevdet at nye middelet er mye giftigere, og at det også er verre fordi det er luftbårent og sprøytes fra fly, slik at det spres mye mer. Jeg vet ikke om dette stemmer eller om dette er ren Monsanto-propaganda? Og argumentet tar jo uansett utgangspunkt i det, etter mitt syn, feilaktige premisset om at man bruke svært helseskadelig gift i matproduksjon.

    Hvis Faktisk.no i en slik sak kommer fram til noe som helst som går imot den offisielle linja/norske forvaltningsorganer, skal jeg gi en ekstra Collett (eller nå er det vel kanskje blitt RS 14 «Stavanger») til et godt formål.

  2. For et par år siden var det mange som skrev om GMO og Monsanto. Overalt i verden er det en årlig markering, Marsj mot Monsanto. Til og med i lille Bergen hadde vi god oppslutning, og det var appeller i Byparken.
    Året etter dukket det opp max ti personer. Dermed ble det selvsagt ingen marsj, men noen få appeller. Hvor blir det av engasjementet ? Jeg er 70 år og har de fleste årene bak meg, men hvor blir det av de yngre ? Jeg spør mine venner, kjenner dere til Monsanto ? Nei, helt ukjent, og helt uinteressant. Mye bedre å følge med på Skal vi danse eller Farmen. Så tragisk !

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.