Mot dollaren: Venezuela går over til yuan i oljehandel

14

Som en reaksjon på USAs sanksjoner har Venezuela gått over til å prise sin olje i kinesiske yuan renminbi. Venezuela har verdens største oljereserver, så når dette landet går over til å handle med en valutakurv der yuan er sentral, er det et hardt slag mot petro-dollaren.

«Markedet er dominert av transaksjoner med USA-dollar, og vi må utvikle andre måter å utføre internasjonale transaksjoner på,» sa finansminister Ramon Lobo til VTV i helgen.

USAs nye sanksjoner vil gjøe det vanskeligere for Venezuela å betale gjeld og importkostnader, siden banker i USA vil nekte å motta betaling fra offentlige institusjoner i Venezuela. Dette svekker også det statlige oljeselskapets muligheter til å selge råolje på markedet.
Overgangen til yuan, er derfor et strategisk tiltak for å slippe unna dollarens diktatur, som man sier i Venezuela.

Kina har gått over til å gjøre store deler av sin oljehandel i en gullbasert yuan. Det betyr at de som handler olje i yuan, vil kunne velge å ta betalt i gull.

Venezuela president Nicolas Maduro sa 5.september 2017 at landet vil befri seg fra dollar og gå over til å handle i en såkalt valutakurv basert på yuan, rubel, yen, indiske rupee og euro.

Petrodollarsystemet var et produkt av oljekrisa i 1973. USA hadde i 1971 forlatt siste rest av gullstandaren og skapte dette systemet for å gi sin valuta en privilegert stilling knyttet til internasjonal oljehandel. Dette ble forankret i avtaler mellom USA og Saudi-Arabia. Ifølge disse avtalene skulle Saudi-Arabia bruke sin posisjon i OPEC til å sikre at all oljehandel skulle skje i dollar. Kongedømmet skulle videre investere betydelige deler av sitt enorme overskudd i USA og bruke renteinntektene derfra til å betale amerikanske selskaper for å modernisere infrastrukturen i Saudi-Arabia. Landet skulle også sikre en oljepris som var akseptabel for USA. Dette forklarer også hvorfor Saudi-Arabia har en så sentral rolle i USAs politikk og hvorfor USAs presidenter valfarter til Riyadh for å hylle hodekapperne der.

Siden olje er strategisk råvare nummer 1, og alle land trenger olje, ble også alle land nødt til å ha store dollarreserver for å betjene oljehandelen sin. Dette har skapt et kunstig marked for dollar som har gjort det mulig for Federal Reserve i USA å betjene landets økende gjeld gjennom å trykke enorme mengder dollar. (I dag skjer dette digitalt, og ikke ved hjelp av seddelpresser.)

Dette har tillatt USA å leve langt over evne, både internt og i form av militært forbruk. USA slipper for eksemepl å bruke valutareserver til å betale for import. Landet kan bare trykke nye dollar.

Dette systemet står for fall. Overgangen til en gullbasert yuan og et nytt internasjonalt handelssystem vil sende sjokkbølger inn i USA og USAs dollaravhengige allierte. Venezuelas beslutning er nok en spiker i likkista til det dollarbaserte systemet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Snart er sivilbefolkningen i Venezuela truet, og Vesten må derfor intervenere av humanitære grunner. Landet må simpelthen bombes for å reddes.

 2. Kamp på kniven. No på morgonen kom NRK med denne oppdateringa: «Donald Trump mener Venezuela er i ferd med å kollapse, og vil hjelpe landet med å gjenopprette demokratiet. Han gjentok ikke sine tidligere trusler om militære tiltak, men sa at USA er klare for ytterligere tiltak, i møte med latinamerikanske ledere.»

 3. Tragisk sannhet også for Norge med sin oljehandel i dollar. Hvor mye av Norges oljefond er investert i amerikanske selskaper eller i andre lands selskaper som operer med investeringer i dollar og/eller har verdier i dollar?

  Så er spørsmålet hvorfor vi ikke kan konvertere dette fondet fra dollar og/eller ta så mye som mulig av dette hjem til investeringer her hjemme ?

  Noe vi ikke får lov til, og noe som norge ikke tør å prøve seg på, da vi blir truet med at vi kan utløse et krakk.

  Hvorfor måtte Saudi arabia låne 10 milliarder USD fra IMF ? Kunne de ikke selge noe fra sine enorme utenlandsfond ? Nei, kansje de ble truet med KRAKK ?

  Et nytt gigantisk børskrakk er under oppseiling og vipps så er vi like fattige igjen.

 4. Sannheten er den at Venezuela er bankerott etter et vanvittig sosialistisk eksperiment utført av dine frender. Kina har strupet ytterligere kreditt til landet og gammel gjeld betales med olje. På din blogg har dollaren og USA sitt endelikt vært spådd hele tiden, men begge eksisterer fortsatt i beste velgående.

  • Korrekt. Om ikke velgående, så ihvertfall er dollaren der fremdeles. Men garantien for dollar er oljesalg.
   Og ingen land aksepteres å tre ut av sedelpressen til Federal. Det er da faren for de som eier dollaren oppstår.
   Som ikke tillates.
   2 land forsøkte, Libya og Irak.
   Vi hjalp disse landene da med bomber slik at vi ødela dem slik at de kunne reddes.
   Og den humane innsatsen sikret at befolkningen fikk det mye verre.
   Så ja dollaren er der.
   Hvis dette gleder deg, så gled til når human intervensjon i Venezuela snart blir påtrengende for vestlige demokrati.
   Da vil vi igjen bombe befolkningen for å redde dem.
   Slik sprer vi våre verdier og sikrer trygghet og stabilitet i ett land som venezualenerne ikke selv klarer å kontrollere.

 5. Nå ‘smeller’ det i Venezuela.

  For Saddam i Irak & Gadafi i Libya gjorde det samme. Gikk vekk fra $ dollaren i oljesalget.
  Ikke akseptabelt for USA.
  Da kom USA’s ‘Stormtroppers’……
  Resten er historie.

  Ps.. du tror vel ikke at USA er i Afghanistan for dets Folk sin skyld?
  Hørt om de enorme mineral forekomster der? ds.

 6. USA går til krig mot Venezuela innen en uke. Det beste beviset på det er de «forsiktige» uttalelsene til Trum i morres.
  Handel i Yuan-Rimnibi er en dirkete økonomisk krigsærklæring mot USA.

 7. USA opplevde sitt nasjonale PeakOil i 1970, dermed var ikke USA lenger selvforsynt med olje. Året etter i 1971 forlot USA gullstandarden. Dollar ble da knyttet mot olje istedenfor mot gull. Oljeforekomstene er veldig ujevnt fordelt i verden, dermed oppstår det ubalanse i internasjonal handel når hele verden skal bruke olje fra Midt-Østen. Til og med oljelandet Norge opplevde handelsubalanse (Norge var faktisk i sin tid verdensmester i eksportoverskudd pr innbygger pga oljeeksporten). Resultatet av disse store internasjonale handelsubalanser blir at verdens gjeld hele tiden øker, og dagens høye gjeld på rundt 330% er nå i ferd med å kvele etterspørselen i verdensøkonomi (fordi renter og avdrag må betales istedenfor at inntektene brukes til konsum).

  Fracking i USA har gjort at USA igjen er blitt selvforsynt med olje. Men bare så lenge det varer. Oljeforbruket i USA er omtrent tre ganger større pr innbygger enn feks i Europa. Da blir spørsmålet om USA kommer til å okkupere Venezuela for å bruke landet som en fremtidig oljekoloni når USAs egen oljeproduksjon igjen synker, dette for å klare å opprettholde sitt ekstremt høye oljeforbruk.

 8. Og dollaren er en fiat valuta og rent logisk så må jo land om ikke alt for lenge begynne å handle i noen annet som har litt mer substans enn fiat valuta. BRICS land og Kina sliter litt med tilliten til betalingssystemer også men jeg har liten tro på at fiat penger overlever om aktører gis mulighet å konkurrere men et annet betalingsmiddel. Mye penger i det:)

  Kyle Bass: Sees Signs of Credit Crisis in China
  https://youtu.be/08ipm6HF2W4

 9. En god og en dårlig nyhet, Pål.

  Siden mottoet ditt er «A winner is a dreamer who never gives up», så kan jeg gratulere deg med ytterligere en stor seier!!!

  Den dårlige nyheten er at dessverre vil det onde imperiet ikke falle denne gang heller, i hvert fall ikke på grunn av en detronisering av petrodollaren.

  Hvis du virkelig vil lære deg noe om dollaren som verdens reserve valuta, slik at du unngår å skrive slikt vrøvl som dette, kan du lese følgende korte artikkel av Paul Krugman fra 2013.

  Den er like aktuell i dag som da

  https://krugman.blogs.nytimes.com/2013/10/22/godwin-and-the-greenback/?_r=0

  Men jeg vet, han Krugman er jo bare en kjøpt og smussig kapitalistisk imperialistlakei, som har viet sitt liv til å bidra til undertrykking av verdens arbeidere, ikke sant?

  • Fundamentalt så er betalingssystemet en svindel og nå kommer konkurranse da ikke USA lengre har mulighet å bombe land når de prøver å finne bedre alternativer. Putin sier ikke vi gjør et nytt system som jeg kontrollerer uten han sier at vi skaper et monetær system som er mer rettferdig og det er konkurranse kjør på. TTT men tikk takk boom….

   • Jeg kan hjelpe deg her, Marcus. Du trenger ikke å vente på Putin. Jeg er villig til å befri deg fra svindelen i dag og ta mot alle kontanter du har!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.