Børge Brende får sin lønn – i Davos

0
Se som han stråler! Det med "honorable" kan vel diskuteres ...

Ikke helt overraskende går Børge Brende fra jobben som utenriksminister i Norge til den langt mer lukrative jobben som president for milliardærklubben World Economic Forum i Davos. Hvor mange millioner kroner han får får jobben i Sveits er det ingen som vil fortelle, men få er de ikke. Og det er neppe noe særlig skatt heller, og vi får regne med at det vanker tilskudd til en fasjonabel bolig og en romslig utgiftskonto.

Se som han stråler! Det med «honorable» kan vel diskuteres …

Slik er den norske svingdørpraksisen for norske toppolitikere. Som kjent tok Arbeiderpartiets Espen Barth Eide lønnet permisjon fra jobben som direktør i milliardærklubben, fordi han trodde at han kunne bli utenriksminister i Norge. Det ble han jo ikke, så nå møter han vel Brende i luksuskontorene i Davos.

Bare for å understreke det, når vi sier milliardærklubb, så er ikke det noen form for vulgær propaganda, det er en nøktern beskrivelse av virkeligheten. WEF er en medlemsforening for de 1000 rikeste selskapene i verden.

Deltakere og sponsorer

World Economic Forum er en privat stiftelse grunnlagt av 1000 internasjonale selskaper med mer enn 5 milliarder dollar i omsetning.

På WEFs hjemmesider kan vi lese hvem som er strategiske partnere. Og vi kjenner straks igjen noen av de mektigste selskapene i verden. La meg bare kjapt nevne de 11 rikeste av dem, ifølge Forbes: JPMorgan Chase & Co., GE, Volkswagen AG, HSBC Holdings Plc, Chevron Corporation, Citi, Allianz SE, Bank of America Corporation, Microsoft Corporation, Nestlé SA, Google.

Ellers er de der stort sett alle sammen, Bill Gates, George Soros, Larry Fink, Brett D. Begemann (Monsanto), Peter Brabeck-Letmathe (Nestlé), Dina H. Powell (Goldman Sachs), Carolyn Everson (Facebook), John Rice (General Electric), Jack Ma (Alibaba), Neill Coleman (The Rockefeller Foundation), Al Gore, David Cameron.
Osv., osv. Se hele lista her.

De rikeste selskapene i Norge deltar der, sånn som Aker ASA, Canica, DNB, Ferd, Hydro, Orkla, REMA, Statkraft, Statoil, Umoe, Yara.

Det samme gjelder Sverige: Volvo, EQT Partners, Handelsbanken, HCL Technologies, Investor AB, Magnora, Nordea, Proventus, Skandinaviska Enskilda Banken, Skanska, Stena, LM Ericsson, TeliaSonera, Vattenfall.

WEF er en interesseforening for de rikeste menneskene på jorda og jobber for å fremme disse medlemmenes interesser. Medlemmene ønsker å bli enda rikere og å få enda større kontroll over jordas ressurser. WEF er et redskap for å sørge for dette, blant annet gjennom å drive fram privatisering av ressurser og offentlige tjenester over hele verden, enten det er drikkevann, skolesystemet, helsevesenet eller det dreier seg om å rive nasjonale barrierer for åpne nye muligheter for de multinasjonale selskapene.

Det er denne milliardærklubben Brende skal tilbake til

For han har vært der før. Brende er en gjennomfarget og herdet globalist. Brende har vært direktør for WEF i 2008–2009 og 2011–2013. Og nå vender han tilbake som president. Og det er lønn for utført oppdrag.

Få har som Brende utviklet en pavlovsk refleks for alltid å gjøre det som tjener den vestlige imperialismens interesser. Han var av de første som rykket ut for å støtte det naziinfiserte kuppregimet i Ukraina, og han har sørget for å gi hundrevis av norske skattemillioner til de gjennomkorrupte politikerne i Kiev.

Mens fascistiske friskarer paraderte i Kiev og nazistiske partier organiserte fakkelmarsjer for fascisten og folkemorderen Stepan Bandera, dro Børge Brende til Kiev og erklærte at kuppregjeringa som en “god og representative regjering” som han ville samarbeide med.

Gavmild og rundhåndet med norske skattepenger til tvilsomme formål

På instruks fra Brende sa Norges avtroppende ambassadør til Ukraina i 2015, Jon Elvedal Fredriksen, i et intervju med Kyiv Post at Ukraina kan forvente fortsatt finansiell støtte fra Norge. Norge ga umiddelbart sju millioner dollar i året i teknisk bistand, men økte så dette beløpet til 45 millioner dollar i året. Deretter ga også Norge 25 millioner dollar (200 millioner kroner) i direkte overføring til Ukrainas statsbudsjett – altså en gave, ikke et lån.

I likhet med sin forgjenger, Jonas Gahr Støre, har han øst norske skattepenger over på kontoen til den korrupsjonsanklagede Clinton Foundation.

Støtte til hensynsløs krig

Børge Brende har hele veien støttet Saudi-Arabias hensynsløse krig mot det fattige nabolandet Jemen, en krig som har fått katastrofale konsekvenser for folket i Jemen. Det systemlojale USA-tidsskriftet The National Interest (NI) skriver at 80% av innbyggerne i jemen trues av sult, og at over 9 millioner opplever akutt mangel på vann. NI skriver også at blokaden av Jemen kan komme til å drepe like mange som sjølve krigføringa.

Over 21 millioner mennesker har umiddelbart behov for humanitær hjelp. Dette er ingen naturkatastrofe. Det er en menneskeskapt katastrofe. Krigen støttes av USA og Vesten og de vestlige mediene er nesten fullstendig tause om det som foregår. Som støttespiller for Saudi-Arabia er Børge Brende en av de medskyldige. Likevel spiller han den medfølende når han var på Dagsrevyen og “raste” mot sulten i Jemen etter at han hadde sett bilder av den døende Jamila (7 år). Han lovte at Norge vil gi én milliard ekstra kroner til å bekjempe sulten. Men ha sa ingenting om hvorfor barna i Jemen sulter – og han sa ingenting om Norges medansvar. Dette er norsk hykleri på sitt aller verste.

Børge Brende har støttet krigen mot Syria fra første øyeblikk. Det er en krig som strider mot FN-charteret, som har drevet over 6 millioner på flukt internt i landet og om lag 4 millioner på flukt til utlandet. Gjennom utenriksdepartementet har Børge Brende kanalisert milliarder av kroner i støtte til de jihadistkontrollerte områdene i Syria. Brende har hele tida stått på kravet om at ”Assad må gå”, helt uavhengig av hva det syriske folket måtte mene om den saken.

Brende er sammen med de andre toppolitikerne i Norge og NATO medansvarlig for ufattelige menneskelige lidelser i mange land. Nettopp derfor har han fortjent den sjefsjobben han når går over til i Davos. Det er en jobb for dem som har forsvarsvart imperialismen og den globale overklassen i tykt og tynt. Det er lønn for krig, lønn for misbruk av milliarder av norske skattepenger, lønn for underdanighet under Washington, lønn for å føre det norske folket bak lyset til fordel for sine oppdragsgivere – de rikeste av de rike. Og nå tar de ham igjen under sine beskyttende vinger i Davos. Måtte de beholde ham!

 

Forrige artikkelNorwegian Labour Party leaders notoriously put own careers before national interests – Espen Barth Eide
Neste artikkelØkt motstand mot glyfosat
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).