Børge Brende får sin lønn – i Davos

32
Se som han stråler! Det med "honorable" kan vel diskuteres ...

Ikke helt overraskende går Børge Brende fra jobben som utenriksminister i Norge til den langt mer lukrative jobben som president for milliardærklubben World Economic Forum i Davos. Hvor mange millioner kroner han får får jobben i Sveits er det ingen som vil fortelle, men få er de ikke. Og det er neppe noe særlig skatt heller, og vi får regne med at det vanker tilskudd til en fasjonabel bolig og en romslig utgiftskonto.

Se som han stråler! Det med «honorable» kan vel diskuteres …

Slik er den norske svingdørpraksisen for norske toppolitikere. Som kjent tok Arbeiderpartiets Espen Barth Eide lønnet permisjon fra jobben som direktør i milliardærklubben, fordi han trodde at han kunne bli utenriksminister i Norge. Det ble han jo ikke, så nå møter han vel Brende i luksuskontorene i Davos.

Bare for å understreke det, når vi sier milliardærklubb, så er ikke det noen form for vulgær propaganda, det er en nøktern beskrivelse av virkeligheten. WEF er en medlemsforening for de 1000 rikeste selskapene i verden.

Deltakere og sponsorer

World Economic Forum er en privat stiftelse grunnlagt av 1000 internasjonale selskaper med mer enn 5 milliarder dollar i omsetning.

På WEFs hjemmesider kan vi lese hvem som er strategiske partnere. Og vi kjenner straks igjen noen av de mektigste selskapene i verden. La meg bare kjapt nevne de 11 rikeste av dem, ifølge Forbes: JPMorgan Chase & Co., GE, Volkswagen AG, HSBC Holdings Plc, Chevron Corporation, Citi, Allianz SE, Bank of America Corporation, Microsoft Corporation, Nestlé SA, Google.

Ellers er de der stort sett alle sammen, Bill Gates, George Soros, Larry Fink, Brett D. Begemann (Monsanto), Peter Brabeck-Letmathe (Nestlé), Dina H. Powell (Goldman Sachs), Carolyn Everson (Facebook), John Rice (General Electric), Jack Ma (Alibaba), Neill Coleman (The Rockefeller Foundation), Al Gore, David Cameron.
Osv., osv. Se hele lista her.

De rikeste selskapene i Norge deltar der, sånn som Aker ASA, Canica, DNB, Ferd, Hydro, Orkla, REMA, Statkraft, Statoil, Umoe, Yara.

Det samme gjelder Sverige: Volvo, EQT Partners, Handelsbanken, HCL Technologies, Investor AB, Magnora, Nordea, Proventus, Skandinaviska Enskilda Banken, Skanska, Stena, LM Ericsson, TeliaSonera, Vattenfall.

WEF er en interesseforening for de rikeste menneskene på jorda og jobber for å fremme disse medlemmenes interesser. Medlemmene ønsker å bli enda rikere og å få enda større kontroll over jordas ressurser. WEF er et redskap for å sørge for dette, blant annet gjennom å drive fram privatisering av ressurser og offentlige tjenester over hele verden, enten det er drikkevann, skolesystemet, helsevesenet eller det dreier seg om å rive nasjonale barrierer for åpne nye muligheter for de multinasjonale selskapene.

Det er denne milliardærklubben Brende skal tilbake til

For han har vært der før. Brende er en gjennomfarget og herdet globalist. Brende har vært direktør for WEF i 2008–2009 og 2011–2013. Og nå vender han tilbake som president. Og det er lønn for utført oppdrag.

Få har som Brende utviklet en pavlovsk refleks for alltid å gjøre det som tjener den vestlige imperialismens interesser. Han var av de første som rykket ut for å støtte det naziinfiserte kuppregimet i Ukraina, og han har sørget for å gi hundrevis av norske skattemillioner til de gjennomkorrupte politikerne i Kiev.

Mens fascistiske friskarer paraderte i Kiev og nazistiske partier organiserte fakkelmarsjer for fascisten og folkemorderen Stepan Bandera, dro Børge Brende til Kiev og erklærte at kuppregjeringa som en “god og representative regjering” som han ville samarbeide med.

Gavmild og rundhåndet med norske skattepenger til tvilsomme formål

På instruks fra Brende sa Norges avtroppende ambassadør til Ukraina i 2015, Jon Elvedal Fredriksen, i et intervju med Kyiv Post at Ukraina kan forvente fortsatt finansiell støtte fra Norge. Norge ga umiddelbart sju millioner dollar i året i teknisk bistand, men økte så dette beløpet til 45 millioner dollar i året. Deretter ga også Norge 25 millioner dollar (200 millioner kroner) i direkte overføring til Ukrainas statsbudsjett – altså en gave, ikke et lån.

I likhet med sin forgjenger, Jonas Gahr Støre, har han øst norske skattepenger over på kontoen til den korrupsjonsanklagede Clinton Foundation.

Støtte til hensynsløs krig

Børge Brende har hele veien støttet Saudi-Arabias hensynsløse krig mot det fattige nabolandet Jemen, en krig som har fått katastrofale konsekvenser for folket i Jemen. Det systemlojale USA-tidsskriftet The National Interest (NI) skriver at 80% av innbyggerne i jemen trues av sult, og at over 9 millioner opplever akutt mangel på vann. NI skriver også at blokaden av Jemen kan komme til å drepe like mange som sjølve krigføringa.

Over 21 millioner mennesker har umiddelbart behov for humanitær hjelp. Dette er ingen naturkatastrofe. Det er en menneskeskapt katastrofe. Krigen støttes av USA og Vesten og de vestlige mediene er nesten fullstendig tause om det som foregår. Som støttespiller for Saudi-Arabia er Børge Brende en av de medskyldige. Likevel spiller han den medfølende når han var på Dagsrevyen og “raste” mot sulten i Jemen etter at han hadde sett bilder av den døende Jamila (7 år). Han lovte at Norge vil gi én milliard ekstra kroner til å bekjempe sulten. Men ha sa ingenting om hvorfor barna i Jemen sulter – og han sa ingenting om Norges medansvar. Dette er norsk hykleri på sitt aller verste.

Børge Brende har støttet krigen mot Syria fra første øyeblikk. Det er en krig som strider mot FN-charteret, som har drevet over 6 millioner på flukt internt i landet og om lag 4 millioner på flukt til utlandet. Gjennom utenriksdepartementet har Børge Brende kanalisert milliarder av kroner i støtte til de jihadistkontrollerte områdene i Syria. Brende har hele tida stått på kravet om at ”Assad må gå”, helt uavhengig av hva det syriske folket måtte mene om den saken.

Brende er sammen med de andre toppolitikerne i Norge og NATO medansvarlig for ufattelige menneskelige lidelser i mange land. Nettopp derfor har han fortjent den sjefsjobben han når går over til i Davos. Det er en jobb for dem som har forsvarsvart imperialismen og den globale overklassen i tykt og tynt. Det er lønn for krig, lønn for misbruk av milliarder av norske skattepenger, lønn for underdanighet under Washington, lønn for å føre det norske folket bak lyset til fordel for sine oppdragsgivere – de rikeste av de rike. Og nå tar de ham igjen under sine beskyttende vinger i Davos. Måtte de beholde ham!

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


32 KOMMENTARER

 1. Det spørs bare hvem vi nå får i steden. Børge Brende var tross alt den norske politikeren som protesterte kraftigst mot det britiske atomkraftverket i Sellafield da han satt som miljøvernminister.

  • Dette er ignoranse og nonsens.
   Torbjørn var det dette.
   Hørt’n kalle sin UK motpart. SHITBAG

   Idag, under Brende, får Norge stryk av EUs miljøbyrå (EEA). På fire av åtte miljøindikatorer blir vi slått av Storbritannia, på de fire siste er vi på samme nivå som britene.

 2. I Børge Brendes person forenes over og underverden. I Danmark kunne der skrives en lignende fortælling om Anders Fogh Rasmussen. Men vi har desværre ikke en Pål Steigan til at skrive den.

 3. Takk for god og betimelig kritikk av noe norsk media forøvrig er apatisk stilltiende til. Hvor er yrkesstoltheten hos aviser som Aftenposten m.fl. og hvor er den ellers rappkjeftige landsfaderlige Stanghelle? Kjøpt og betalt, som Brende?

 4. Vel og bra at du vil plage Børge Brende, det er berettiget.

  Men når vil du fokusere på elefanten i rommet? De enorme og ødeleggende kostnadene, økonomisk såvel som kulturelt og livskvalitetsmessig, den berømmelige elefanten i rommet, den fullstendig meningsløse innvandringen til Norge?

  Du har sikkert en egen vri som rettferdiggjør ødeleggelsen av Norge.

  La oss få den i klartekst Pål!

 5. «Børge Brende får sin lønn – i Davos»

  Børge Brænde alle broer da han gikk ut med og inn for «regimeskifte» i Syria.

  Brænde broer bekreftet sin morderiske vestmakt-lojalitet igjen ved Saudi-Arabias vestlig-støttede angrep på og krig mot Jemen.

  Gid Børge Brænde i Hevlete. – Gjerne evig.

  Brænde selv ser ut som en dopet idiot bak tunge øyelokk og sytende tone. Og han bruker offermakt alt han kan: Det finnes ikke det ord eller den tone han ikke blir fornærmet av, når han trenger å spore av i en debatt. 8-[

 6. Han får sin lønn i Davos. Det er faktisk det nærmeste han kommer himmelen i en europeisk by (Tilfeldig? Neppe …), da Davos ligger på 1.560 meters høyde, og etter alle solemerker også det nærmeste han kommer lønn i noen himmel overhodet. Det kan fort bli mer fyr enn sigar å få fyr på for Slike Gutterrr senere, må vite. Noen umiddelbar etterlysning ved Børgemanns midlertidige retrett til alpehimmelen med tanke på å få ham hjem igjen er helt uaktuelt. Som Steigan avslutter: Måtte de beholde ham! Good riddance, Børge.

 7. Fantastisk Pen. Du har dette klart Steigan og eg lurer på om Norskt folk bryr seg om Børge Brende og hans pengepolitikk.
  Kanskje derfor laga dem konflikt i muslimske landene og folket flykter til Europa og alle blir opptatt av det. Samstundes laga dem reir for Multinasionale Selskapene og folket har ikkje peiling og hvem sier å tyven gir burt alle olje-pengene.

   • feil AF, ikke alle mot alle, men alle mot de få som vil eie oss og eie naturen og ta betalt for ale mulig. Det er på god vei 🙂

    • Jeg tar ikke til orde for noen alle mot alle-tilstand, og det gjør ikke Laibach heller. Laibach leker med form og symbolikk, hele prosjektet deres er en blanding av performancekunst, musikk, satire, massepsykologi og en oppriktig fascinasjon for den totalitarismens estetikk de vokste opp med under Titos styre i ex-Jugoslavia. Det morsomme med Laibach er kompromissløsheten de alltid har praktisert; de gjør disse fascist-assosierte masseøvelsene på ramme alvor og balanserer sånn sett på en hårfin grense og gir aldri publikum noe ferdig fix på sin egen hang til å la seg smelte sammen med en stor masse i en felles bevegelse. Deres kunst utfordrer og krever at folk tenker selvstendig, og metoden er i stor grad å dra det så langt som mulig. Dersom noen hadde villet innsette Laibach som guddommelig lederklan noe sted i verden og gitt dem fullmakt til å agere ut rollen uten å skamme seg, ville de nok slått til og ikke stoppet før noen stoppet dem. Det hadde blitt Nord-Koreansk stil over det, et sted de for øvrig som første, store vestlige band fikk spille – til egen store fornøyelse og en del frustrasjon rundt det å samarbeide med koreanere som går rundt og er livredde for å gjøre feil, og derfor aldri tør å ta selv den aller minste avgjørelse selv. Dette er mye av deres prosjekt, iscenesette en parallell virkelighet og la folk delta og smake på kreftene som så fort kan bli så altfor farlige, et uutalt rop om å stoppes, en demonstrasjon av hva vi går mot dersom ikke vanlige folk stopper det. Og det kan for eksempel bli noe ala Alle gegen Alle.

     Jeg syntes låta Gatekeeper kom med ufrivillig hadde litt av den samme kantete pompøsiteten, men på alvor. Derfor kom Laibach som svar. 🙂

 8. Mektig imponert over skriveriene og treffsikkerheten til Steigan
  Folkets røst (politkerne ) over hele landet applauderer Børge Brende , de nekter å innse at dette er gjenytelse og takk for sist for alle skattekronene han har aust ut
  Fy flate for et gjennom korrupt politisk system vi har fått fra grasrot politikeren i Lurøy til de som sitter på stortinget
  Jeg gremmes

 9. Bra Steigan.
  Dersom folk forstår plottet til politikerne, av de forsøker å splittes oss med religion, i debatter, via media, politikk , hudfarge osv. Når vi forstår av vi står sammen alle, side om side så får vi det meget bedre her i landet og andre land.

  Vi kan ikke krangle men jobbe sammen, vi kan ikke øke forbruket vårt, vi må bruke tid på å være venner, alle hudfarger og religioner. Vi må bryte isen, det må skje nå!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.