Indias høyesterett: – Personvern er en grunnleggende menneskerett

3

Indias høyesterett vedtok i en dom nylig at personvern er en grunnleggende menneskerett. Denne dommen vil få virkninger for hvordan store dataselskaper kan behandle persondata når de skal rulle ut verdens største biometriske ID-kortprosjekt.

Vedtaket i Høyesterett er et betydelig tilbakeslag for regjeringa til Narendra Modi, som har argumentert for det motsatte og hevdet at personvern ikke er en grunnleggende rettighet etter grunnloven. Modi driver da også et stort prosjekt i samarbeid med blant annet Bill Gates for å avskaffe kontanter i India.

Reuters skriver:

The court ordered that two earlier rulings by large benches that said privacy was not fundamental in 1954 and 1962 now stood overruled, and it declared privacy was “an intrinsic part of the right to life and liberty” and “part of the freedoms guaranteed” by the constitution.
“This is a blow to the government because the government had argued that people don’t have a right to privacy,” said Prashant Bhushan, a senior lawyer involved in the case.

Dommen er et tilbakeslag for IT-gigantenes mangeårige kampanje som går under overskriften «Death of Privacy». De og deres lojale og oppkjøpte politikere og meningsmoguler har i årevis ført en kampanje mot privatlivets fred og hevdet at den tilhører fortida.

The Guardian skriver for eksempel om dette her.

Google, Facebook, Twitter, YouTube og de andre sosiale mediene kartlegger oss ned i minste detalj. Strømselskapene installerer «smartmålere» som vil kunne kartlegge svært mye av det vi foretar oss i hjemmet. Bankene vil fjerne kontantene, slik at vi ikke lenger har egne penger, men må bruke deres digitale systemer der de kan holde totaloversikt over alle våre transaksjoner ned til minste detalj.

World Economic Forum, milliardærklubben der Espen Barth Eide er direktør og Børge Brende tar over som president, har holdt prestisjetunge seminarer mot personvernet med titler som:
Welcome to 2030. I own nothing, have no privacy, and life has never been better.

Og om kjent har det norske helsevesenet med Helse Sør Øst gitt utenlandske IT-folk full tilgang til intime og sensitive persondata for 2,8 millioner pasienter, bare for å spare penger. I prinsippet er personnumrene våre kombinert med adresser og helsedata gitt bort til potensielle gangstere. Og det får knapt nok noen konsekvenser for de ansvarlige.

I dette klimaet av systematiske og massive angrep på privatlivets fred og på personvernet, er det i det minste et lyspunkt at Høyesterett i verdens nest mest folkerike stat stå opp for prinsippene.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

 1. Så vidt jeg vet var det danske Ida Auken som skrev artikkelen «Welcome to 2030. I own nothing, have no privacy, and life has never been better.»

  Ida Auken skrev en note til artikkelen: Some people have read this blog as my utopia or dream of the future. It is not. It is a scenario showing where we could be heading – for better and for worse. I wrote this piece to start a discussion about some of the pros and cons of the current technological development. When we are dealing with the future, it is not enough to work with reports. We should start discussions in many new ways. This is the intention with this piece.

 2. Pål Steigan bør snarest korrigere artikkelen. Det er forskjell på personvern og privatliv, og det er __privatlivet__ den indiske høyesterett verner om.

  Artikkeloverskriften bør derfor endres til: «Indias høyesterett: – __Privatliv__ er en grunnleggende menneskerett»

  PERSONVERN er noe helt annet, det er en juridisk konstruksjon. Opprinnelsen hadde kanskje gode intensjoner, men det har mer og mer blitt en lurebegrep, benyttet for å tåkelegge og etterhvert hviske ut begrepet privatliv Det elitene ønsker seg, er at privatliv skal opphøre å eksistere. De ønsker at “smartsamfunnet”, altså det “tingenes internett” skal ha full adgang til å snoke i hele ditt liv, i alle dine kriker og kroker, hele tiden. I strid med både Grunnlov og internasjonale konvensjoner prøver de på dette indirekte, bl.a. ved å tilrettelegge en teknologisk samfunnsutvikling (uten alternativer, dvs. vi har ikke noe valg) som nærmest vil tvinge oss alle til å “gi samtykke”. “Gi oss tilgang til all informasjon om ditt liv, du trenger ingen hemmeligheter, PERSONVERNET (loven) vil helpe deg, beskytte deg og passe på dine interesser”, hevdes det implisitt.

  Vi oppfordres til å stole på at aktørene som skaffer seg “lovlig” rett til å spionere på oss og kartlegge alt om oss hele tiden og alle steder, ikke vil komme til å misbruke informasjonen eller dele denne informasjonen med “uautoriserte andre”. Når informasjon skal deles og brukes av “autoriserte andre”, så skal det like så foregå strengt regulert, osv. Vi oppfordres også til å ha blind tiltro til at disse lovene vil respekteres, og ikke senere vil bli endret slik at de åpner for utvidet tilgang og misbruk i strid med våre interesser. Altså ingen grunn til bekymring, det er bare å legge seg ned å skræve for Big Brother!

  Slik vil PRIVATLIV opphøre å eksistere, dersom vi ikke verner om det.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.