Nei til profitt i velferden krever nei til EØS

6
Jonas Gar Støre på LO-kongressen da han nedkjempet motstanden mot at EØS-avtalen har forrang over Norges lover

Velferdprofitørene er ikke populære blant folk flest. En meningsmåling gjennomført av Ipsos MMI for SV viser at 50% av velgerne svarer nei på spørsmålet om profitt i velferden, mens bare 25% svarer ja. Undersøkelsen stilte spørsmål om det er galt eller riktig at «eiere av velferdstjenester som barnehage og barnevern kan ta ut profitt når inntektene kommer fra skattepenger eller foreldrebetaling».

Gjennom barnehageforliket ryddet SV og den rødgrønne regjeringa vei for profitørene i barnehagene

Høyre og FRP likte dette dårlig og beskylder spørsmålsstillingen for å være «veldig ledende» siden ord som profitt får «folk til å tenke negativt». I parentes bemerket er det jo artig at Høyre innrømmer at folk misliker det begrepet som er sjølve drivkrafta i kapitalismen, men det er nå så.

Rødt og SV har gjort kamp mot velferdsprofitørene til en kjernsak i valgkampen, og de har en god sak. SV har riktignok det problemet at det var de som innførte profitten i barnehagene gjennom barnehageforliket, og slik gjorde det mulig for store konserner å tjene milliarder på ulike typer velferdstjenester.

For Rødt stiller det seg annerledes. Partiet har alltid vært mot profitt i velferden og har gjort motstand mot profitt i barnehagene til hovedkrav for å støtte AP-byrådet i Oslo.

Nå ønsker partiet å gjenta dette på nasjonalt plan og sier at det vil presse AP til også å godta profittforbud i velferden på nasjonalt plan. Det er et helt riktig krav der Rødt dessuten har folket med seg.

Ikke før helvete fryser

Men det kommer ikke til å skje. Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre kommer aldri til å godta et slikt forslag i Stortinget. En sak er at Støre personlig er tilhenger av privat velferd og benytter seg av den med glede. Støre var en av hovedmennene bak EØS-kuppet mot Norge under Gro Harlem Brundtland. Og en annen sak er at Støre utmerket godt vet at det ikke vil la seg gjøre å avskaffe profitten i velferden, når den først er innført, uten å sette seg ut over EU-direktiver om velferdstjenester og konkurranseregler. Gjennom EØS er dette lovverket også lov i Norge, og det står over norsk lov.

Jonas Gahr Støre på LO-kongressen da han nedkjempet motstanden mot at EØS-avtalen har forrang over Norges lover

Som vil alt har påvist er velferdstjenestene i Norge mer og mer kontrollert av internasjonale konserner, enten det er Wallenberg eller børsnoterte selskaper i USA. Om Stortinget skulle nekte dem å ta ut profitt på sin investerte kapital, ville de sende en hær av advokater til ESAs kontrollorgan med søksmål i milliardklassen. Så Støre kommer aldri til å godta et slikt forslag – ikke før helvete fryser.

Rødt håper å bryte sperregrensa og komme inn med 7-8 representanter. Men sjøl om det skulle skje, vil det ikke finnes noen som helst mulighet til å få Stortinget til å trosse EUs regelverk.

Den eneste veien for å få nedkjempet profitten i velferdstjenestene er å melde Norge ut av EØS. Rødt har ei god sak i kampen mot velferdsprofitten. Kjør på den. Men lov ikke at Arbeiderpartiet skal endre seg, for det gjør det ikke.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

  1. SV bør ta lærdom av kva som hende då partiet makta å tvinge DNA til venstre gjennom landbruksforliket i 1976, då Brattelis regjering gjekk med på SVs krav. Resultatet vart eit internt oppgjer i DNA, og Bratteli gjekk av som statsminister til fordel for Nordli. Denne rokeringa bana vegen for GHB-tida i AP, då partiet svingte bratt til høgre, og la grunnlaget for EØS. Bratteli var omgjengeleg, men vart tvinga til å gå av sitt eige sentralstyre (Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland). Støre vil aldri gå med på eit tilsvarande press frå SV og Rødt, og det er ingen i nokon av desse gruppene som har den argumentasjonstyngda Berge Furre hadde i 1976.

  2. Den viktigste og eneste saken i ALLIANSEN er ‘Norge ut av EØS’. I andre saker så står alle kandidatene fritt. Her er ingen ‘parti-pisk’! Men kandidatene er fornuftige folk som vil verne om Norge!

  3. At EØS-saken er den eneste offisielle viser hvilket håpløst populistparti det er. Hva det ellers står for vet alle, ihvertfall her inne. Det er ihvertfall ikke motstand mot privat profitt i velferden, heller det motsatte. Er vel knapt for velferd når det kommer til stykket.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.