Varför läckte SÄPO Transportstyrelsen?

6
Anders Romelsjö

Av Anders Romelsjö

Skandalen i regeringens hantering av skandalen i Transportstyrelsen har nått ut internationellt. Financial Times skriver under rubriken ”Sweden grapples with huge leak of confidential information” att ”What happened in the transport agency is a disaster. It is extremely serious. It has exposed both Sweden and Swedish citizens to risks,” Mr Lofven said on Monday in a press conference with the head of Sweden’s security services and the supreme commander of the armed forces. The scandal could threaten the jobs of several ministers in the centre-left coalition and the government itself. Opposition parties have said they could ask for a no-confidence motion to be debated in parliament. Mr Lofven admitted he had known of the scandal since January, while the interior and defence ministers learned of it 18 months ago.” Financial Times.

Stefan Löfven untitled

Tidningen slår upp ett uttalande av Jimmie Åkesson, leader of the Sweden Democrats Party ”The government has known about the leaks for nearly two years. We demand they take responsibility”

Skandalen visar på grav inkompetens hos regeringen – och ifrågasätter även SÄPO:s kompetens och agenda.
Varför har inte SÄPO reagerat tidigare? SÄPO bör ha känt till detta sedan länge, och borde direkt ha kontaktat regeringen utan att läcka till media.

Detta diskuteras i en artikel på Newsvoice av Annika Möllström Varför läckte SÄPO Transportstyrelsens FUP? (FUP lär betyda Förundersökningsprotokoll)

Hon skriver bland annat ”För den som är van vid att analysera mediehändelser så väcker läckan fler frågor än den besvarar.
Att läcka FUP:en innebär att Regeringen försvagas betydligt. Det förstår alla. Säpo som normalt sett håller en mycket hög sekretess i alla ärenden har dock valt att i just detta fall släppa hela FUP:en till en journalist.
Genom läckan har man även låtit allmänheten förstå att alla våra system legat öppna för främmande makt, och att vi därmed saknar skydd. Vem ska då hjälpa oss – nu när nöden är som störst?”

”Säpo:s läcka måste sättas i ett sammanhang. Aktionerna för att driva in Sverige slutgiltigt i NATO:s hägn har pågått i många år.
För Säpo är USA och NATO allierade. Alla Säpo:s analyser i media har den utgångspunkten. Även när CIA och NATO uppenbart angriper svenska medborgare på svensk mark så reagerar inte ens säkerhetspolisen och de visar inget intresse för att stoppa det.
Regeringen är dock inte lika övertygad om att NATO är ett alternativ. Det finns flera ministrar som har uttalat sig negativt om NATO. Att försvaga regeringen öppnar upp för alliansen, och de är pålitliga vänner av NATO.”

Detta förefaller i nuläget vara en rimlig tolkning. SÄPO, en del av ”Den djupa staten” i Sverige, har agerat, kanske inspirerat av USA:s opålitliga säkerhetstjänst. Följden av skandalen är en svagare regering, en starkare opposition som vill att Sverige blir medlem i NATO.

Det finns enligt min mening all anledning att vara skeptisk mot SÄPO med dess okritiska uppslutning kring USA/NATO:s bedömningar av världsbild. Läs t.ex.:

Vad vet SÄPO om demokrati och terrorism?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Den dype stat i Sverige er vel sosialdemokratene.
  Som i dag regjerer som «største minoritet.»
  Og Sæpo vet vel hvilke alternativ som bys.:
  Alliansen krever 3 ministeres avgang.Ikke hele regjeringens.For da måtte de evt. ta over,som minste minoritet-i flg. den angivelig utgåtte-men dog gjeldende DØ-overenskommelse.
  Løfven kan utskrive nyvalg,istedenfor bare å gi fra seg makta.Begge alternativ gir Sverigedemokratene en gylden mullighet til økt innlytelse.Og dette partiet er ikke med mest ivrige etter å få Sverige med i NATO.

  Og uansett hvordan dette skuespillet ender-så meldes ikke Sverige inn i NATO med det første.Det vet nok de dypest innsatte godt. For disse krefter må det antas å være langt viktigere at Sverige opprettholder sin posisjon som meddriver i prosessene for økt EU -innflytelse-og dermed medlemsskap i NWO-klubbene-med eller uten NATO-medlemsskap.

 2. Sverigedemokraterna kommer sannolikt att få 25-30 % av rösterna i nästa riksdagsval. SD pläderar för ett starkt nationellt försvar men inte för medlemskap i Nato. Vänsterpartiet är likaså mot ett medlemskap och även det kraftigt försvagade miljöpartiet. Så det är endast en koalition mellan S, moderaterna, liberalerna och centern som gör ett Natomedlemskap möjligt (KD kommer troligen slås ut). Jag har svårt att se att det alternativet förverkligas.

 3. Denna artikel utgör desinformation.

  Romelsjö: «Varför har inte SÄPO reagerat tidigare? SÄPO bör ha känt till detta sedan länge, och borde direkt ha kontaktat regeringen utan att läcka till media.»

  Enligt inrikesminister Ygeman fick han information från Säpo i januari 2016.

  Möllström: «Att läcka FUP:en innebär att Regeringen försvagas betydligt.»

  Enligt svensk lag blir en förundersökningen offentlig när åtal väcks.
  SÄPO läckte alltså ingenting!

  Hela artikeln bygger på fullkomligt grundlösa spekulationer.

 4. Ja det är nog mera komplicerat än så här. Än så länge försöker nationalisterna att motsätta sig NATO. Men det handlar kanske mera om att ta sig ur NATO än att komma in. Det är väl bara «officiellt» som Sverige inte är medlem. I september övar NATO för första gången i Sverige. Löfden är globalist och EU:s marionett. För övrigt har SÄPO och Hultqvist haft konflikt tidigare.

  När det gäller SÄPO så sorterar de sedan 1/1 2015 direkt under regeringen. Så de behövde knappast läcka.

  http://www.sakerhetspolisen.se/ovrigt/pressrum/aktuellt/aktuellt/2014-12-29-sakerhetspolisen-blir-egen-myndighet-2015.html

  Skandalen är Löfdens ansvar. Som statsminister. Men som den maktmänniska han är lämnar han inte ifrån sig makten frivilligt. Aurora 17 och senare topmötet i Göteborg för EU:s ledare skulle gett honom internationell prägel och lyft inför valet 2018. Därför avskedas inte Hultqvist. Och därför avgår inte Löfden.. Det skulle varit en stor prestigeförlust både nationellt och internationellt. Det gäller att putsa även på den internationella bilden. För fortsatta toppjobb på den globala marknaden. De globala nätverken är ovärderliga för att nå toppositioner.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.