Kan folkefienden Corbyn bli statsminister?

0

Av Halvor Fjermeros

Fem dager før det britiske valget har Jeremy Corbyn fått statsminister May til å skjelve i skjørtene.  En ny måling viser for første gang Labour over 40 prosent og foran de konservative i en måling med ujusterte tall! Corbyn er den eneste sosialdemokratiske lederen i EU som går til valg på et reelt sosialdemokratisk program.

Statsminister Theresa May, som også er leder for det konservative britiske tory-partiet, tok en sjanse da hun bestemte seg for å skrive ut nyvalg i april. Meningsmålingene viste at hun lå an til et valgskred, og hun satset på at valget 8. juni skulle styrke hennes posisjon med et enda større parlamentariske flertall. Men den 20 prosent store ledelsen over et sprikende Labour i opposisjon, har skrumpet alvorlig de to siste ukene.

43-40 i Labours favør

Og i dag kom målinga som virkelig viser at det usannsynlige kan skje. I en Ipsos Mori-måling som ble offentliggjort i The Independent er Labour for første gang foran de konservative hvis en ser på de ujusterte tall instituttet har hentet inn: http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/labour-ahead-of-conservatives-tories-ipsos-mori-poll-unadjusted-a7770651.html

De justerte tallene viser fortsatt tory-partiet i ledelsen, 45 mot 40. Men dette er første måling der Labour har nådd 40-tallet, i seg sjøl en oppsiktsvekkende framgang fra de 24 % partiet lå på da valgkampanjen startet for halvannen måned siden. Men de ujusterte tallene peker også på det som er valgets springende punkt, nemlig om alle som sier de har tenkt å stemme faktisk gjør det. For Labour har stor sympati blant yngre velgere. Men denne gruppa er også den med lavest valgdeltakelse.

De unge og London vil ha Corbyn

Så hvis ikke det britiske arbeiderpartiet klarer å få til en kraftig mobilisering både blant de yngre under 35 år, men også i gruppa av svarte velgere og folk med etnisk minoritetsbakgrunn, som historisk sett i stor grad holder seg hjemme på valgdagen, så vil de neppe klare å utløse det potensialet som denne valgkampen har fått fram for Labour bare gjennom de siste to ukene. Hvis det derimot er et tegn på at store grupper av folk i arbeiderklassen og de lavere sosiale lag endelig innser at de kan bidra til å bli kvitt det konservative styret, så kan Storbritannia stå overfor et politisk sjokkresultat som kan minne om folkeavstemningen om EU for et år siden.

En annen måling offentliggjort i The Evening Standard i London i dag viser at Corbyns lag kan klare å mobilisere nettopp de unge. To tredeler av de spurte mellom 18 og 24 år sier de vil stemme Labour, og så mange som 63 % av disse sier de er «absolutt sikre på at de vil stemme»: http://www.standard.co.uk/news/politics/uk-general-election-polls-two-thirds-of-18-to-24-year-olds-plan-to-back-jeremy-corbyns-labour-poll-a3556181.html

Mye av framgangen blant de unge skyldes at Labour har gått ut med valgløfter om å avvikle den egenandel på studiefinansiering som Cameron-regjeringa innførte som krisetiltak i 2011-12 og som har gjort adgnagen til universitetsstudier mye mer klassedelt enn tidligere. Også en storstilt sosial boligbyggingsplan fra Labours side har appellert til unge velgere, og også til lavinntektsgrupper i London der veksten i boligprisene lenge har vært ustyrlig.

En annen måling fra samme London-avis torsdag viste at Labour var foran toriene i London og at Jeremy Corby var mer populær som statsministerkandidat enn Theresa May. http://www.standard.co.uk/news/politics/uk-general-election-polls-two-thirds-of-18-to-24-year-olds-plan-to-back-jeremy-corbyns-labour-poll-a3556181.html

Fryktkampanje uten effekt?

Det er svært vanskelig å spå utfallet av de britiske valgsystemet på basis av landsmålinger, fordi antall medlemmer i parlamentet (MP’er) avgjøres i enmannskretser. Uansett hva som blir resultatet av torsdagens valg, så er det oppsiktsvekkende hvilken vending valgkampen har tatt. Og sjøl om det fortsatt er størst sannsynlighet for at toriene vinner valget, så kan det likevel ende med et såkalt «hung Parliament» der verken May eller Corbyn har flertall aleine, men hvor Labour i allianse med det skotske nasjonalistpartiet SNP og en håndfull nordirske MP’er kan danne mindretallsregjering med de sistnevnte som parlamentarisk støtte bak seg.

Hvilke følger det vil få for brexit-forhandlingene med EU, er bare ett av mange spørsmål som vil kunne gjøre Storbritannia om til et spennende politisk verksted de kommende år – med en eventuell statsminister Corbyn som den eneste sosialdemokrat i EU som har gått til valg på et virkelig sosialdemokratisk program.  Corbyn har personlig blitt utsatt for en massiv kampanje fra både høyrepressa og folk i eget parti som har ment at han er «uskikket» som statsminister og «uvalgbar», samt at han skal være diskvalifisert fordi han tidligere har «vist sympati overfor IRA og Hamas». Hvis han nå vinner valget, vil det være det en sensasjon fra en mann som ble døpt og karikert som «Public Enemy number 1» da han mot alle odds ble valgt som partileder i Labour etter katastrofevalget i 2015.

 

Artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.


 

Slik ble utfallet av valget i 2015

Det britiske valgsystemet bygger på enkeltmannskretser, der det partiet som er størst i kretsen tar mandatet. Avisa Telegraph har ei nettside som følger valget. Den finnes her.

Den viser blant annet at Labour har mistet grepet om arbeiderklassen til fordel for de konservative. I meningsmålingene har Labour oppslutning fra 26% av arbeiderklassen, mens toryene har oppslutning fra 43%.

Forrige artikkelHundrevis av studenter har forlatt universiteter i USA for å føre jihad
Neste artikkelFransk sikkerhetssjef: – Ingen spor av russisk innblanding i valget