Macrons nederlag og den lave valgdeltakelsen de to viktigste resultatene av det franske valget

0

Med en valgdeltakelse på bare 47,5 prosent demonstrerer det franske parlamentsvalget den massive misnøyen med dagens politiske regime i Frankrike. Når så også president Emmanuel Macron mislyktes totalt i å skaffe seg en flertallsregjering, må en kunne si at Frankrike er gått inn i ei djup politisk krise.

Valget ble gjennomført i to omganger, henholdsvis 12. og 19. juni 2022. Macron hadde samlet en koalisjon som kaller seg Ensemble. De fikk 25,8% i første omgang og 38,6% i annen omgang, og mislyktes dermed i det som var hovedmålet deres, nemlig ei flertallsregjering.

Se detaljerte resultater her.

Jean-Luc Mélenchon i La France Insoumise ville gjerne bli statsminister og samlet koalisjonen NUPES som består av La France insoumise, Parti socialiste, Europe Écologie Les Verts og Parti communiste français. Koalisjonen kaller seg Nouvelle Union populaire écologique et sociale (NUPES). De fikk henholdsvis 25,7% og 31,6%.

Marine Le Pens Rassemblement national fikk 18,7% og 17,3%. Det er overraskende at de kan få opp mot 90 deputerte i nasjonalforsamlinga.

NUPES omtales som «venstresida», men det ville være riktigere å kalle dem det parlamentariske sentrum-venstre. De legger ikke vekt på klassekamp og arbeiderklassen spiller ingen vesentlig rolle i partiets programmer eller politikk. Partiet ønsker sosiale forbedringer og er svært opptatt av klimapolitikk. Det er et fullstendig parlamentarisk parti, noe som forsterkes av at det gamle maktpartiet PS er med i alliansen.

Alliansen er for og mot NATO og for eller kritisk aksepterende til EU. Se programmet deres her.

Ved siden av den lave valgdeltakelsen er Macrons tilbakegang det mest markante resultatet av valget.

Resultater. Kilde Le Monde.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.