Tyrkia kaller Nederland for «fascismens hovedstad»

16

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har kalt Nederland for en «bananrepublikk», og hans utenriksminister Mevlut Cavusoğlu dro det et par hakk lenger og kalte Nederland for «fascismens hovedstad».

Nå kan man kanskje være petimeter og bemerke at tyrkiske toppolitikere ikke er helt i toppdivisjonen når det gjelder geografi og samfunnsforhold – Nederland er et monarki og det er ikke en by, og derfor neppe noen hovedstad for noe som helst.

Men man skal ikke ta fra dem at de ikke pakker meningene sine inn i bomull og silkepapir. Jeg tror de har klart å formidle til Hagg og Amsterdam at Ankara ikke er videre begeistret.

Det Erdoğan er så sint på er at Nederland, forståelig nok, har nektet tyrkiske toppolitikere å drive valgkamp i Nederland.

Det finnes store tyrkiske minoriteter i både Tyskland og Nederland, og det stunder mot folkeavstemning som eventuelt vil gjøre Erdoğan til en kalifaktig president i Tyrkia.
Cavusoğlu ville holde valgtale i Rotterdam og det samme ville hans kollega, familieminister Fatma Betul Sayan Kaya. Cavosuglu ble hindret i å holde tale og Sayan Kaya ble eskortert over grensa til Tyskland.

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte sa at:

Vi endte opp i en situasjon uten tidligere sidestykke der en NATO-alliert som vi har historiske bånd til og sterke handelsforbindelser med, oppfører seg på en fullstendig uakseptabel og uansvarlig måte.

Noe mindre akademisk var Erdoğan da han svarte at Nederland er en «etterlevning av nazismen».

Denne saka har enda mer sprengstoff i seg. For det første betyr den at de ekstremt sterke politiske motsetningene i Tyrkia blir eksportert til Europa, og for det andre reiser den spørsmålet om de tyrkiske minoritetenes tilhørighet. Er Rotterdam og Berlin tyrkiske valgkretser?

I Rotterdam satte politiet inn vannkanoner mot tyrkiske demonstranter 12. mars 2017.

En grunn til at dette er blitt så betent, er at Nederland et midt oppe i en skarp valgkamp, der det innvandringsfiendtlige partiet til Geert Wilders ligger an til å bli største parti. Vanligvis har Nederland ligget lavt i internasjonalt megafondiplomati, men avisa de Volskrant mener at Rutte nå ikke hadde så mange alternativer. «Rutte kan ikke bli sett på som den som bøyer seg i en sak som handler om hvem som er sjef i hans eget land,» skriver avisa.

Så får man behandle truslene om sanksjoner på et seinere tidspunkt. Og uansett utfall, så må det jo innrømmes at ikke alt er jubel og festivitas i NATO-familien om dagen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. » at ikke alt er jubel og festivitas i NATO-familien om dagen». Mitt i pricken. Måste ha varit ett desperat beslut av Rutte.

 2. Veldig bra! I dag skal du virkelig få applaus fra meg og. Jeg lurer alvorlig på hvor langt Erdogan er villig til å gå – jeg tror ikke grenser eksisterer for han. Jeg krysser fingre for at han ikke oppnår det han vil i parlamentet 16(?) april! Det skremmer meg virkelig at han kanskje får det flertallet han trenger for å bli en virkelig diktator.

 3. Det har egentlig vært mange varianter av dette tidligere:
  Erdogan m/’hoff gjør den jobben som EU’s ‘lederskap ‘ forlengst burde ha gjort – nemlig å hindre Tyrkias medlemskap i EU.
  Tyrkias befolkning er 99% muslimer. Mange er sekulære og kurdere; disse går nok en vanskelig tid i møte.
  Tyrkias befolkning øker med nesten 1 million i året – det er Erdogans tilhengere som står for nesten alt.
  80+ millioner tyrkere inn i EU? Litt av en fremtid.

 4. Man kan lure på om det ligger andre motiver til grunn for denne saken enn det nederlandske politikere sier.
  Det foregår vel regelmessige møter i tyrkiske foreninger i alle land i Europa hvor det finnes tyrkere (også i Oslo) og uten at dette skaper rabalder. Det er helt vanlig at norske statsborgere ved norske stortingsvalg avgir stemme ved norske ambasader/konsulater i utlandet. Og det må vel kunne være mulig for en norsk ambassade å feks arrangere et valgmøte før et Stortingsvalg eller en folkeavstemming? Både Frp og Ap har feks egne lokallag i Spania.

 5. Rotterdam blir bare en fis på hva som snart kan skje i Syria. US boots on the ground. Folkerettssbrudd. Tyrkere, kurdere, ISIL, regjeringstyrker, russere, iranske soldater – en oppskrift på en helvetesmeny verden har knapt sett før.
  I tillegg opplysninger via 1% fra Vault 7 – hvem er det som kjører USA for tiden? Vet Trump han har tropper der nå.
  JFK sa ikke lenge før han ble myrdet – at skulle sprenge CIA i tusen biten og spre restene som støv for vinden..

  • «JFK sa ikke lenge før han ble myrdet – at skulle sprenge CIA i tusen biten og spre restene som støv for vinden..»

   Og Trump sa til CIA da han besøkte dem nylig, at de snart skal få en ny sjanse til å invadere Irak. Denne gangen for å stjele landets olje, som USA visstnok ikke stjal forrige gang. At USA ikke stjal oljen er, i følge Trump, det eneste negative med forrige Irak-krig.

   Så ja, det er all grunn til å tro at CIA er svært begeistret for Trump, all den tid han er en stor tilhenger av alt CIA driver med — narkosmugling, menneskehandel, overvåkning, tortur, organtyveri, evigvarende krig og væpning av «moderate opprørere».

 6. Det er jo mange forfattere i Tyskland som har skrevet bøker om at de sentrale europeiske statene vil bli spist om innvendig fra. Alle etniske miljøer holder seg med egne «motorsykkelklubber» og «bokseklubber» som dekke for organisert kriminalitet.
  Både avdøde Udo Ulfkotte og levende Stefan Schubert har skrevet bøker om at de profesjonelle bandene overtar kontrollen av bykjernene og politiet som vanlig, fullstendig hjelpeløse. Tidligere politisjef Rainer Wendt har også laget bok som bekrefter Ulfkotte og Schubert.
  Av den grunn vil jeg anbefale på det sterkeste å se en dokumentarfilm som respekterte ZDF har laget om «Osmanen Germania», Alarm:kriminelle Türken wollen Deutschland übernahmen.»
  Det er vanskelig å forstå hva osmamen-lederne sier på tysk,men du får et enestående innblikk i hva som skjer underground i Tyskland.
  Videoen ligger nå ute på:
  compact-online.de
  A must.

 7. Det er all grunn til å reagere mot den tyrkiske staten si blodige undertrykking av den kurdiske nasjonen, liksom tidligere av armenera og andre nasjonale minoriteter. Erdogan er på ingen måte uskyldsrein når det gjelder denne undertrykkinga. Men den nye grunnlova han vil innføre for å styrke presidentens makt må en heller se i lys av den maktkampen som foregår mellom han og de militære sjefene, som heile tida har sett seg sjølve som vokterer av den sekulære og vestlig inspirerte grunnlova som blei innført av Kemal Atatyrk på 1920-talet. Det vi ser er alstå bare framhaldet av en maktkamp mellom dem og mer konservative og religiøst inspirerte politiske krefter, som lenge har kjent seg kjørt utover sidelinja i tyrkisk politikken. Erdogans parti, AKP, representerer disse kreftene. Det har vært et stadig tilbakevendende trekk i tyrkisk politikk at generalene, som «grunnlovas forsvarerer», har gripi inn og avsatt folkevalte politikerer når de meiner de har satt seg ut over de retningslinjene Atatyrk staka ut. Det nye da de militære nå ennå en gang prøvde å gripe inn var at den folkevalte presidenten appelerte direkte til folket og greidde å mobilisere tusner i gatene, slik at kuppet mislyktes. Det er dette som innvarsler noe nytt i tyrkisk politikk. Den nye grunnlova, som styrker presidentens makt, må en se som et forsøk på å konsolidere den seieren som politikeren Erdogan med dette greidde å vinne over de militære. Den nye grunnlova innvarsler et «presidentstyre», ikke veldig ulikt det Charles de Gaulle innførte med «Den 5. Republikk» i Frankrike i 1958, og som USA og Finland, for å nemne andre nærliggende eksempel, heile tida har hatt. Det er derfor ingen grunn for vestlige land til å hisse seg for mye opp over det som nå skjer i Tyrkia, uten at det gir en bismak av hykleri. For ikke å snakke om når de vil legge band på tyrkiske politikerer som de er ueinige med når disse ønsker å utøve sin soleklare demokratiske rett til å argumentere for sitt syn framfor ei avgjørende folkeavstemning.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.