Kolosser på leirføtter

0
Mer solid enn Deutsche Bank ? (bilde fra www.bygdeband.se)

Av Øyvind Andresen

I de fleste hovedsteder i verden skraper bankbyggene himmelen med sine glassfasader, også i land som er lutfattige.

Det er kolosser på leirføtter. Systemets forsvarere benekter det ikke. De vil ikke snakke om det. Tidligere har jeg skrevet om krisa i Deutsche Bank og deres derivatportefølje på 40 000 milliarder euro. DNB har en derivatportefølje like stor som Oljefondet. Men de amerikanske bankene er like eksponert mot derivatmarkedet. 

Mer solid enn Deutsche Bank ? (bilde fra www.bygdeband.se)

Denne oversikten fra september 2016 viser forholdet mellom aksjekapital og derivater i de 25 største amerikanske banker, her i dollar (pr. i dag er 100 euro lik 106 dollar).

Tabellen er henta fra en artikkel skrevet av Pam Martens and Russ Martens i Wall Street on Parade, a Citizen Guide to Wall Street.  De oppsummerer:

Goldman Sachs is the third largest holder of derivatives on Wall Street with $45.48 trillion in notionals (face amount). (As of 2015, the entire GDP of the United States was only $18 trillion.) But Goldman only has $880 billion in assets. That ratio compares to JPMorgan Chase with $2.5 trillion in assets and $50.6 trillion in derivatives and Citigroup with $1.8 trillion in assets and $51.78 trillion in derivatives.

Problemene forsterkes ved at sentralbankene trykker opp dollar og euro. De skyver problemene foran seg og forsterker dem for hver dag:

Se her denne tikkende klokka over USAs nasjonale gjeld.

Finansjournalist i Ny Tid, Hans Olav, skriver:

Fordi pengetrykking er gjeld betyr det at for hver USD/Euro som trykkes så forgjeldes befolkningen, dvs skattebetalerne, med den samme USD/Euro. Det betyr at våre politikere med viten og vilje gjør noe som tilsvarer å trykke milliarder med valuta, skylle all valutaen rett ned i toalettet, men allikevel forlange at folket skal betale tilbake hver krone med renter i fremtiden. Så liten respekt har politikerne for det folket de egentlig er satt til å tjene.

Hva er derivater?

Derivater er verdipapirer som i stor grad er avhengig av verdier i andre verdipapirer og er finansielle instrumenter som brukes til spekulasjon i stor skala fordi de kan settes sammen til stadig mer kompliserte og luftige konstruksjoner. Sikkerheten for disse investeringene blir deretter. Derivater bygger på veddemål om framtidig kursutvikling på valuta, råstoffer, aksjer osv.  Storinvestor Warren Buffett har kalt derivater for «økonomiens masseødeleggelsesvåpen». 

For å belyse størrelsen av spekulasjonene kan man ta utgangspunkt i det som IMF oppgir som verdens brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette er oppgitt til å være ca. 70.000 milliarder dollar. Verdens samlede derivatmarked er angivelig på i alt ca. 1.400.000 milliarder dollar, dvs. ca. 20 ganger større.

 

Se også:

 

Forrige artikkelTyrkia kaller Nederland for «fascismens hovedstad»
Neste artikkelTyrkia: – Flyktningavtalen med EU er død, kan utløse ny masseflukt
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.