De økonomiske maktforholda i verden forandrer seg raskt og dramatisk. Det vet vi. Vi vet også at verdens økonomiske tyngdepunkt har flyttet seg til Asia, og at Vesten har hatt sin tid på toppen. Men hvor stor denne omveltninga kan komme til å bli, har vi her i den vestlige utveksten av det eurasiske kontinentet, ikke helt tatt inn over oss. Da kan det være nyttig å lese en ny rapport fra PricewaterhouseCoopers (PwC).
Rapporten forutsetter en fortsatt økonomisk vekst og at det ikke blir virkelig store, katastrofale kriger, og man kan kanskje si at det er to umulige forutsetninger. Men det er likevel interessant å se på prognosen, fordi den forteller noe viktig om verden av i dag og den nærmeste tida framover.
Noen av konklusjonene:
– I 2050 vil både Kinas og Indias økonomi (BNP PPP) være større enn USAs.
– I 2050 vil bare ett av dagens G7-land, USA, være blant de sju største økonomiene.
– Europas største økonomi, Tyskland, vil i 2050 være forbigått av Indonesia, Brasil, Russland og Mexico, slik at Russland vil være den største økonomien i Europa.
– Vietnam vil rykke mest opp, hele 12 plasser på rankingen, fulgt av Filippinene (9 plasser) og Nigeria (8 plasser).
– De sju største utviklingsøkonomiene (E7) er i dag (2015) omtrent så store til sammen som G7 til sammen. I 2050 vil de kunne være dobbelt så store som G7.
– EU(27) faller fra 15% av verdensøkonomien til 9%, under halvparten av Kina.
Det som beskrives her er et historisk jordskjelv. Det er en massiv forskyvning av den økonomiske maktforholda i verden – og det er naturligvis helt usannsynlig at det skal kunne foregå uten sterke konflikter og krig.