Beretning om det kommende økonomiske jordskjelvet

0

De økonomiske maktforholda i verden forandrer seg raskt og dramatisk. Det vet vi. Vi vet også at verdens økonomiske tyngdepunkt har flyttet seg til Asia, og at Vesten har hatt sin tid på toppen. Men hvor stor denne omveltninga kan komme til å bli, har vi her i den vestlige utveksten av det eurasiske kontinentet, ikke helt tatt inn over oss. Da kan det være nyttig å lese en ny rapport fra PricewaterhouseCoopers (PwC).

Rapporten forutsetter en fortsatt økonomisk vekst og at det ikke blir virkelig store, katastrofale kriger, og man kan kanskje si at det er to umulige forutsetninger. Men det er likevel interessant å se på prognosen, fordi den forteller noe viktig om verden av i dag og den nærmeste tida framover.

Noen av konklusjonene:
– I 2050 vil både Kinas og Indias økonomi (BNP PPP) være større enn USAs.
– I 2050 vil bare ett av dagens G7-land, USA, være blant de sju største økonomiene.
– Europas største økonomi, Tyskland, vil i 2050 være forbigått av Indonesia, Brasil, Russland og Mexico, slik at Russland vil være den største økonomien i Europa.
– Vietnam vil rykke mest opp, hele 12 plasser på rankingen, fulgt av Filippinene (9 plasser) og Nigeria (8 plasser).
– De sju største utviklingsøkonomiene (E7) er i dag (2015) omtrent så store til sammen som G7 til sammen. I 2050 vil de kunne være dobbelt så store som G7.
– EU(27) faller fra 15% av verdensøkonomien til 9%, under halvparten av Kina.

Det som beskrives her er et historisk jordskjelv. Det er en massiv forskyvning av den økonomiske maktforholda i verden – og det er naturligvis helt usannsynlig at det skal kunne foregå uten sterke konflikter og krig.

 

 

Forrige artikkelTrump: – Vi vil arbeide med Ukraina og Russland for å skape fred
Neste artikkelIntet nytt fra Jonas-posten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).