Trump: – Vi vil arbeide med Ukraina og Russland for å skape fred

0

President Donald Trump hadde en telefonsamtale med Ukrainas Petro Porosjenko 4. februar 2017. Den gikk ikke slik sjokoladeoligarken hadde håpet. Ifølge meldingene fra Det hvite hus skal Trump ha sagt:

“We will work with Ukraine, Russia, and all other parties involved to help them restore peace along the border,”

Dette er helt nye toner fra USA.

Presidenten ikke bare unnlot å komme med de vanlige angrepene på Russland, men sidestilte Ukraina og Russland som partnere med USA i en «fredsprosess».

Dette kommer etter at USAs nye FN-ambassadør, Nikki Haley, hadde gått til et verbalt angrep på Russlands angivelige «aggressive handlinger» i Øst-Ukraina.

Dette kommer etter at John McCain og Lindsay Graham har vært på grensa mot opprørsrepublikkene i Øst-Ukraina og lovt Kiev mer våpen og USAs støtte til mer krig i 2017.

. Lindsey Graham sa:

«Your fight is our fight, 2017 will be the year of offense.»
«All of us will go back to Washington and we will push the case against Russia. Enough of a Russian aggression. It is time for them to pay a heavier price.»

Det var slike uttalelser som fikk Trump til å twitre at McCain og Graham «always looking to start World War III».

 Men det kommer også etter det oppsiktsvekkende intervjuet med Donald Trump på Fox News med Bill O’Reilly. O’Reilly spurte Trump om han hadde «respekt for Putin» og deretter forløp samtalen slik:

“He’s a leader of his country. I say it’s better to get along with Russia than not. And if Russia helps us in the fight against ISIS, which is a major fight, and Islamic terrorism all over the world — that’s a good thing,” the president said in the interview, scheduled to air Sunday. “Will I get along with him? I have no idea.”
When O’Reilly pointed out that “Putin’s a killer,” the president shot back: “There are a lot of killers. We’ve got a lot of killers. What do you think? Our country’s so innocent?”

Det er vel første gang en president i USA innrømmer at hans eget land ikke er så uskyldig når det gjelder å drepe folk.

Det er lurt å ikke feste altfor stor tillit til uttalelser. Ord er billige. En vilje til fredelige løsninger må vises i handling for å ha noen verdi. Hvis viljen til fred er til stede kunne man jo begynne med å trekke tilbake de amerianske panserstyrkene og deres rakettbatterier som nå er oppmarsjert på den russiske grensa i Baltikum.

Forrige artikkelSkal forbrukerne eller produsentene ta ansvaret for CO2-utslippene?
Neste artikkelBeretning om det kommende økonomiske jordskjelvet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).