«The Boss» på G20-møtet

12

Kina brukte G20-møtet i Hangzhou for å vise verden hvem som er «The Boss». Møtet var sjølsagt forberedt ned til minste detalj. USA har kastet Russland ut av G7, som  nå framstår som en irrelevant organisasjon. Nå er det på G20 det skjer, og der klarer ikke USA å framstå som noen «indispensable nation». Der er det Kina som kommer med de konstruktive forslagene for hvordan landa skal samarbeide, og de paralyserte «lederne» fra Vesten må bare si seg enig i dem.

xi jinping g20
Kinas president Xi Jinping på G20-møtet i Hangzhou

Og disse forslagene er ikke av typen TTP eller TTIP, som bare er skapt for å gi de multinasjonale korporasjonene totalt grep om verdensøkonomien. Der USA vil ha hegemoni, vil Kina ha multilaterale løsninger. Og G20-lederne, inklusive de vestlige, sier ja og amen.

Og naturligvis passer Kinas strategi med «en vei – ett belte» inn i dette, dette ekstremt ambisiøse prosjektet for å knytte sammen hele det eurasiske kontinentet i et omfattende infrastruktur- og industriprosjekt.

Pepe Escobar peker på Hangzhous historiske rolle og trekker linjene tilbake til 1200-tallet:

«And then there was Supreme Poetic Justice—as far as Hangzhou is concerned. When Marco Polo visited Hangzhou in the late 13th Century he described it as “without a doubt the finest and most splendid city in the world.”
This G20 was like a graphically illustrated preview of China as the largest economy in the world in the near future (by purchasing power parity, PPP, it already is). No wonder a visibly resentful Western corporate media “covered”—or feigned to cover—the summit like a bunch of sulking teenagers.»

I dette showet fikk Obama knapt en birolle. Han fikk ikke en gang rød løper da han gikk ut av AirForce 1, noe alle de andre lederne fikk. Kineserne lot som om dette var en tilfeldighet. NB: Det var ingen tilfeldighet. Alt ved møtet var forberedt ned til siste millimeter. Jeg har vært på diverse mottakelser i Kina, og det må sies at er det noe kineserne har kunne i tusen år eller mer, så er det rang, formaliteter og presisjon.

Så når Indias statsminister Narendra Modi fikk en prominent plass på de offisielle bildene fra møtet, var det naturligvis heller ingen tilfeldighet. Og det blir lagt merke til i verdens nest mest folkerike land.

I India er det store forventninger til hvordan det nye samarbeidet mellom de gamle rivalene Inadia og Kina kan skape en helt ny dynamikk på kontinentet.

Vestlig presse, som The Guardian og Fortune kaller møtet begivenhetsløst og lite innholdsrikt. Så når to land som til sammen har 2,7 milliarder innbyggere, eller 36% av verdens totale innbyggertall, bruker et internasjonalt toppmøte for å bli enige om økonomisk og politisk samarbeid, så er det en ikke-begivenhet i Vesten.

Den russiske analytikeren Dmitrij Kosyrev, derimot, ser helt annerledes på resultatet av møtet:

China is such a strong competitor in economy and innovations that it does not need aggression and pressure for increasing its role in the world. On the contrary, China is interested in peace, which would provide it with the widest possible leveled field for development.

Russland har også grunn til å være fornøyd med G20, skriver The Duran.

Vestlig presse ser heller ikke ut til å ha fått med seg at ASEAN-landa og Kina forsterket forbindelsen seg imellom i løpet av og etter G20. USA har prøvd å piske opp konfliktene i Sør-Kinahavet til en militær konflikt, og har prøvd å slå en kile mellom ASEAN og Kina. Det har ikke lykkes. Vestlige ledere og medier skjønner ikke dimensjonene av det asiatiske samarbeidet. Men ASEAN har 580 millioner innbyggere, altså omtrent som EU. Kina og ASEAN har allerede et omfattende samarbeid, og det kommer til å bli styrket, på tross av store uenigheter om Sør-Kinahavet.

Det økonomiske tyngdepunktet i verden er ikke lenger i Vesten. Det har flyttet til Asia, og der kommer det til å forbli. Det kan være tungt å svelge i Washington, Paris og Berlin, men dette er den nye virkeligheten.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. «nye virkeligheten» blir nok veldig slitsom før oss alle. Om «Der USA vil ha hegemoni, vil Kina ha multilaterale løsninger» innbefatter et nytt monetært system eller flere så overlever ikke dagens fiat penger og det resulterer i at det blir slutt på å låne penger gratis:) Og hvorfor ikke skifte ut andre strukturelle vestlige institusjoner i samme slengen så at vi får en mer rettferdig spillplan. Før når det skal bli rettferdig så blir det dyrt før oss.

 2. Kina, Russland og andre utøver nu et uhyre sterk konstruktiv kraft i verdenssamfunnet, mens Vesten er i tilbakegang og tilsynelatende blir mer og mer destruktiv. Ut fra Lenins som var en uhyre klok mann på mange områder, blir det krig ut av sånt. Men kanskje vil vi for første gang (?) i verdenshistorien se de oppbyggende krefter samle så mye inerti at de destruktive krefter må bøye seg før det første skudd blir løsnet – altså sett bort fra proxy-krigenes elendighet. De nærmeste år vil med høy sannsynlighet vise hvilken lei alt tar.

 3. Kommentariatets Diktatur stiller seg bak Filippinenes diplomatiske superstjerne av en statsleder, Rodrigo Dutertes lyriske hyllest til den amerikanske presidenten, slik ordene falt godt i forkant av G20-møtet: HORUNGE!

  Manglende rød løper er notert. Forholdet vil ikke bli beklaget.

   • Jepp. Fyren er nok i overkant hard i klypa i en del spørsmål etter min smak, og helt samme idealer og verdier har vi nok heller ikke. Men ryggrad, absolutt. Vanskelig å ikke ha litt sansen for Duterte etter den utblåsningen der. De norske bløtdyra orker jeg ikke tenke på.

    Jeg kan også glede deg med at jeg mener Trump mer og mer seiler opp som den opplagt minst skadelige kandidaten over there. Enhver som ser Putins klare fortrinn over Obama eller Clinton i et statsmannsperspektiv, og som sier han vil ha et fredelig og vennskapelig forhold til Russland er min mann i dag. Alt annet får komme i annen rekke. Og du verden hvor farlig den mannen skal komme til å leve om han prøver å fortsette å stå for halvparten av de mest positive tingene han sier han står for nå. Dæven, der sa jeg jaggu det óg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.