– Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer

7

Dette skriver Fri fagbevegelse. Bladet fortsetter:

Norlandia Care Group, motoren i forretningsimperiet Adolfsen-gruppen, er ifølge revisor Fanny Voldnes i Fagforbundet et eksempel på hvordan tallrike selskaper settes opp i en kompleks eierstruktur med hensikt å berike eierne.

– Dette er fullt lovlig. Men det bør ikke ha noen legitimitet blant vanlige skattebetalere, sier Voldnes til LO-Aktuelt.

Hun leder Samfunnsøkonomisk enhet i Fagforbundet.

• Slik tjener de private på eldreomsorg

– Med dagens krav til innhold i årsregnskap er det umulig å finne ut hvordan profitten sluses gjennom selskapene til kommersielle som driver offentlige velferdstjenester. Men det er mulig å se økningen i eiernes personlige formuer.

– Tull og tøys, svarer Norlandia, men enhver kan se hvordan eiernes formue har økt.

Det er ingen tvil om asylmottak er big business og at disse smartingene tjener seg riskiofrie gigantformuer på det offentliges bekostning. På samme måte som de tapper offentlige kasser når det gjelder barnevern og helsevesen.

Revisor Fanny Voldnes i Fagforbundet sier:

– Dette kan vi ikke finne oss i som innbyggere. Det skandaløse er at det ikke er offentlig tilgjengelig informasjon som viser hvordan selskapene bruker de offentlige pengene.

Sant nok, men det burde være et tankekors både for Fagforbundet og LO at dette systemet ble skapt under den rødgrønne regjeringa og med deres velsignelse.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Dette systemet ble skapt under den rødgrønne regjeringa. Det var nødvendig for å oppfylle påleggene fra EU, på grunn av EØS-avtalen. EU har et vedtak om at i prinsippet skal alt konkurranseutsettes og om nødvendig privatiseres. Vårt land har så langt akseptert omlag tolv tusen rettsakter, direktiver og forordninger, fra EU, uten at regjering og storting kan gjøre noe med det. Det er en myte at det er handlingsrom i EØS-avtalen, i så fall har vi ikke sett noe til det. Det er ingen forskjell på de rødgrønne og de blåblå når det gjelder tilpasningen til EUs markedsliberalistiske prosjekt. De to grupperingene har vært enig om hundre prosent av pålegge fra EU, med et forbehold om arbeidsuhellet på DNAs landsmøte om det tredje postdirektivet. Noen ganger fikk SP og SV lov til å stemme mot, men resultatet er det samme, når personlige maktposisjoner er viktigere enn politiske kampsaker. EØS-avtalen må bli sagt opp umiddelbart, slik at vi kan gjenvinne folkestyre på alle nivåer i vårt land. Da blir det igjen mening i Johan Sverdrups utsagn om Stortinget: All makt i denne sal. Det må bli den store saken i valgkampen 2017.

  • Nettopp, Olav. Vi må fastholde dette som det overordnede tema for den politiske mobiliseringen i Norge.

   Idealet for finanskapitalismen og frihandelsekstremismen i EU, EØS, TTIP og TISA er at den deregulerte og stedsuavhengige finanskapitalismen skal overta mest mulig av statenes eiendommer, virksomheter og sosiale ansvar. I Norge er det først og fremst Stoltenberg og Støre som har planlagt og gjennomført de strukturreformene som legger til rette for denne overføringen av makt fra de folkevalgte til nasjonsløse finanskapitalistiske interesser. Derfor blir alle som inngår allianser med Støre demoralisert og forspiller sin intellektuelle og politiske integritet.

   Det rødgrønne prosjektet forutsetter at EU tilpasningen tilsløres for velgerne og at EØS debatten legges død. Slik har det rødgrønne prosjektet demoralisert SV og Senterpartiet – og politisk avdeling i Klassekampen. Disse EØS-motstanderne har ennå ikke har tatt et oppgjør med sin medvirkning og støtte til det rødgrønne prosjektet, og tolker fremdeles virkeligheten taktisk i forhold til ønsket om et regjeringsskifte.

   Når politisk avdeling i Klassekampen ikke støtter aktivt opp om kampen mot EØS i fagbevegelsen og i folket forøvrig, er det rimelig å anta at det er fordi de er enig med den sentrale LO ledelsen og dem som vil kvele EØS debatten med den begrunnelsen at hvis dette blir tema i valgkampen vil det svekke mulighetene for et regjeringsskifte ved neste valg. ( som om en nyomvendt EØS-motstander skulle stemme borgerlig liksom?)

 2. Jobbet i St.Hanshaugen hjemmesykepleie på 80 tallet. Vi var en av tre bydeler som skulle omorganiseres med tanke på konkurranseutsetting. Det innebar i praksis at vi mistet 6 stillingshjemler. Fra å ha hatt fornøyde brukere og pårørende var situasjonen etter et år at det ble opprettet to stillinger for å ta seg av alle klagene. Sjøl ble jeg erklært illojal og valgte å si opp. Erfaringene talte absolutt mot privatisering, Det skal også sies at sykepleieforbundet var positive til konkurranseutsetting.

 3. «Dette systemet ble skapt under den rødgrønne regjeringa» ja men det er ikke vanskelig å tenke ut lovverk som fungerer og skape en media som styres av alt annet enn penger. Og utover det så bør man gjøre nasjonale komparative undersøkelse og kopierer lovverk, bruk av maktfordelingsprinsippet og riktige resurser til ulike områder. Enkelt om man vil:)

 4. Hvorfor ikke bruke steigan.no sin kollektive, intellektuelle, kapasitet, til å opplyse folk om; ikke at det er slik, men hvorfor det er slik?
  Stikkord: Norge er totalt korrumpert av makt, initiert utenfor Norges grenser, der politikere, embedsverk, rettsvesen, presse og folk flest ikke handler på en måte som er i Nasjonens interesse.
  Ingen får sannsynligvis gjort noe med dette, før folket sulter eller vi opplever krig eller sosialt kaos.
  Trist, men sannsynligvis sant!

  • I dag kom det enda en merkelig dom. En kvinne som ikke ønsket å klippe en annen kvinne fikk 9500 i bot. Bakgrunnen var at hun hadde det kvinneundertrykkende plagget niqab på seg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.