150 millioner arbeidere streiker i India

0

Ifølge indisk presse er landet rammet av en streik som omfatter 150 til 180 millioner arbeidere. Dette er kanskje den største streikeaksjonen noensinne, kanskje mer omfattende enn streikene i India i 2015 da også om lag 150 millioner arbeidere var i streik. Avisa The Independent skriver:

Millions of public sector workers have gone on strike in India to protest against the government’s economic policies.

Public transport was disrupted and state-run banks, power stations and factories were closed as 10 trade unions called nationwide walkouts.

Reports suggested more than 150 million workers were taking part in the industrial action but the figure had not been confirmed.

«This strike is against the central government, this strike is for the cause of the working people,» Ramen Pandey, president of West Bengal Indian National Trade Union Congress, told Al Jazeera.

«Our strike will be 100 per cent successful … we will prove that this strike is the world’s largest ever.»

Al Jazeera viser til fagforeningsrepresentanter som sier at 180 millioner fagorganiserte deltar i streiken. Men rimeligvis er det ingen muligheter til å sjekke tallet.

Om grunnlaget for streikene heter det:

The strike was called after talks with Finance Minister Arun Jaitley broke down, with union leaders rejecting his offer to raise the minimum wage for unskilled workers from 6,396 rupees ($96) a month to 9,100 rupees ($136).

Workers are demanding the government dump plans to close unproductive factories, raise foreign investment caps in some industries and sell off stakes in state-run companies – over fears that creeping privatisation will jeopardise jobs.

The unions said the government should guarantee both social security and healthcare for all, and should be hiking the minimum wage to double what it is offering in order to keep up with inflation.

teleSUR skriver:

India Engulfed in Red Banners as Workers Strike Back
Tens of millions of workers shut down the country in what is believed to be the largest labor action the world has seen.
The working class of India struck back hard on Friday in a nationally coordinated labor action led by the Center of Indian Trade Unions. The historic work stoppage is by far the largest strike the country—and possibly the world—has ever seen, and reflects a high degree of class-conscious militancy on the subcontinent.

Så hvem sa at «klassekampen er død»?

 

 

Forrige artikkel«The Boss» på G20-møtet
Neste artikkelUSA-base i Storbritannia brukes til drapsoppdrag
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).