Den franske arbeiderklassen kjemper videre

6

Franske fagorganiserte gjennomførte nye landsomfattende protester mot den nye arbeidslivsloven 15. september 2016. Loven, som kalles loi El-Khomri, ble vedtatt 8. august, da utsiktene til protester var som minst. Loven er oppkalt etter arbeidsminister Myriam El Khomri som foreslo den.

protester-frankrike

Men fagbevegelsen har ikke gitt opp motstanden, og til tonene av Bella Ciao og Internasjonalen marsjerte titusener under fagforeningsbannere med paroler mot loven.

Blant kravene var:

 • 32 timers arbeidsuke uten tap av lønn som ledd i en politikk for å redusere en arbeidsløshet på 5,7 millioner.
 • Pensjonsalder på 60 år med muligheter til førtidspensjon.
 • Økning av minstelønna til 1800 euro.

Den «sosialistiske» regjeringa til François Hollande har altså innført en ny lov for arbeidslivet, som gir kapitaleierne muligheten til å innføre 46 timers arbeidsuke og skjære ned lønningene. Loven har møtt kraftig motstand fra alle de faglige landsorganisasjonene, fra studentbevegelsen, kvinneorganisasjoner og andre. Hollande er nå den minst populære presidenten noensinne, med galluptall helt ned mot 13%.

Demonstrasjonene ble gjennomført i 110 byer over hele Frankrike til tross for unntakstilstanden som ble innført etter terroraksjonene, og som fortsatt er i kraft. I Paris kom det til en del voldelige sammenstøt der både politifolk og demonstranter ble skadet. Politiet, som stilte opp i fullt kamputstyr, sa at det var 13.500 som deltok i demonstrasjonen i Paris. Ifølge CGT var tallet 40.000.

Antallet demonstranter er gått ned siden de svære demonstrasjonene i vår. Dels spiller nok unntakstilstanden en rolle og dels har det nok også noe å si at loven nå er vedtatt. Men fagbevegelsen kjemper uansett videre og viser for all verden i hvor store grad Hollandes regjering er kapitalens og storfinansens regjering.

I Belfort blir det demonstrasjoner i forbindelse med at Alstom i forståelse med regjeringa Hollande har vedtatt å legge ned togproduksjonen der. Den franske staten eier 20% av aksjene i Alstom, og fagbevegelsen mener at regjeringa ikke tar ansvar for å bekjempe arbeidsløsheten. Fagbevegelsen har tillyst en demonstrasjonsstreik mot vedtaket den 27. september skriver Le Monde.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. – 32 timers arbeidsuke uten tap av lønn som ledd i en politikk for å redusere en arbeidsløshet på 5,7 millioner.
  – Pensjonsalder på 60 år med muligheter til førtidspensjon.
  – Økning av minstelønna til 1800 euro.

  Dette er helt urealistiske krav i et vekstsamfunn i en endelig verden, hvor veksten skvises av økt entropi i systemet og minskende EROEI på menneskelig arbeidskraft. Slik blir det stadig mindre igjen å fordele for ikke-elite-arbeiderne i bunnen av systemet, slik denne grafen av Gail Tverberg klart viser: https://gailtheactuary.files.wordpress.com/2016/03/workers-share-of-goods-and-services-keeps-falling.png

  Grafen er å finne i artikkelen «Why we have a wage inequality problem». For de som helt vil unngå Fast Eddy i kommentartrådene anbefaler jeg å lese Tverbergs artikler i Zero Hedge eller hos Resilience.

  På den annen side har de franske arbeiderne helt rett, da Tverberg klart har vist at det er ikke-elite-arbeiderne som bærer økonomien gjennom sitt store forbruk av forbruksvarer. Uten vekst i arbeiderklassens kjøpekraft vil kapitalismen implodere i en deflasjonskollaps, dette er uunngåelig, grønn vekst er bare svada.

  Jeg blir stadig mer overbevist om at det er umulig å finne løsninger innenfor det kapitalistiske systemet, arbeiderklassens storhetstid er forlengst forbi, og vi trenger et økonomisk demokrati basert på menneskets atferdsøkologi, hvor vi demokratisk finner fram til løsninger innenfor økosystemenes realiteter, hvor vi forholder oss til det faktum at vi lever i en endelig verden.

  Disse kravene kan synes rimelige sett opp mot de rikes stadig større andel av kaka. Men deres rikdom er en refleksjon av stadig mer gjeld i verden gjennom kvantitative lettelser og mye annet rart jeg ikke forstår meg på. Det finnes ikke rom for å dryppe denne rikdommen på de nedover i systemet, da den er fiktiv. Vi lever i en endelig verden hvor vi ikke kan produsere mer enn det vi produserer nå, og egentlig burde vi produsert mye mindre.

  Og ikke kom her med mantraet om at vi blir stadig mer effektive! Tverberg har klart vist at effektivitetsgevinsten nådde en topp på 1990-tallet, siden da har vi blitt stadig mindre effektive, effektivitetsgevinstene i BGP har falt fra en topp på nesten 5% på 90-tallet til vel 1% i dag. De lavest hengende fruktene er her allerede plukket, som ALLE andre steder!

  • «Jeg blir stadig mer overbevist om at det er umulig å finne løsninger innenfor det kapitalistiske systemet, arbeiderklassens storhetstid er forlengst forbi, og vi trenger et økonomisk demokrati basert på menneskets atferdsøkologi, hvor vi demokratisk finner fram til løsninger innenfor økosystemenes realiteter, hvor vi forholder oss til det faktum at vi lever i en endelig verden.»

   Egentlig helt enig. Men hvordan skal dette nye økononomiske demokratiet basert på atferdsøkologi oppstå? Når økonomiene kollapser, og den ene dominobrikken tar den andre, vil det oppstå panikk. De som holder hodet kaldest, er kapitalistene, og de vil fremdeles mene at deres løsninger er de beste. Vi vil få et hylekor av kapitalister som sier at økonomien kollapset fordi det ikke var «ekte» kapitalisme, ikke nok lazzes-faire. Og dette er blårussen. De vil lokke folk med; la oss skape en ny kapitalisme og alle vil få en mye ektere velstand, en mye mindre usikker en. Og folk vil bite på. Desverre er det ikke nok av oss som tenker slik som oss.

   Du Øyvind, og andre her, snakker som om alt vil bli tabula resa, blanke ark, når kapitalismen slik vi kjenner den «imploderer». Det vil bli fritt fram for alternative løsninger. De som har vært kritiske til verdensordningen, være seg kommunister eller Erik Dammans oldebarn » de grønne», vil overta agendaen. Og slik vil kommunisme 5.0 være mulig. Det er naturligvis positivt at vi skaper gode vibber, at vi holder det gående, at vi snakker om det vi er overbevist om. Sånn sett er Steigan.no et ikke ubetydelig drypp i havet.

   • Takk! Hyggelig med støtte fra andre enn den gamle forden her inne en gang i blant. Ikke det at jeg ikke setter pris på forden, det gjør jeg! Men stort sett blir jeg angrepet fra andre kommentatorer, var det ikke fra fordens støtte ville jeg nok trukket meg ut av forumet for lenge siden.

    Jeg er allikevel redd for at jeg skal bli en ny Fast Eddy her i kommentarproletariatet. Han er fryktelig irriterende og har gjort så jeg har trukket meg ut av debatten på OFW.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.