I USA har tilliten til mediene sunket til et nytt lavmål

8

Befolkningen i USA sin tillit til mediene har nådd et nytt lavmål og den bitre presidentvalgkampen har en del av skylden for det, viser en meningsmåling 14. september 2016.

I meningsmålingen, hvor en spurte om mediene rapporterte «fullstendig, nøyaktig og ballansert», var det bare 32% av de som svarte som hadde stor eller rimelig tillit til dette og det er den laveste svarprosenten i Gallups historie og åtte prosent under resultatet fra i fjor.

Gallup startet disse undersøkelsene i 1972 og har årlig sjekket innbyggerne i USAs tillit siden 1997.

Tillit og tiltro til mediene var høyest i 1976 på 72% og denne vokste frem i kjølvannet av den undersøkende journalistikken rundt Vietnam-krigen og Watergate-skandalen, ifølge forsknings-gruppen. Tiltroen har vært under 50% fra og med 2007.

«Mens det er helt tydelig at USAs befolkning tillit til mediene er gradvis blitt slitt ned over tid, så er det valg-kampen som kan være grunnen til at den har falt så skarpt dette året,» sier Gallup i sin rapport.

«Med mange republikanske ledere og konservative forståsegpåere som sier at Hillary Clinton har mottatt åpen positiv oppmerksomhet mens Donald Trump har mottatt urettferdig negativ oppmerksomhet, så kan det være en hovedårsak til at den relativt lave tilliten til mediene er ytterligere fordampet.»

Gallup skrev også at Trumps skarpe kritikk av pressen også kan ha harr en innvirkning på opinionen.

Bare 14% av republikanerne sier at de stoler på mediene, og det et et virkelig skarpt fall fra 32% for et år siden og den laveste tillit blant republikanere på 20 år. Blant demokratene var fallet i tiltro til mediene fra 55 til 51% mens antallet uavhengige var det falt fra 33 til 30%.

Tilliten var også lav blant yngre voksne. Bare 26% av de mellom 18 og 49 år hadde tiltro til mediene sammenlignet med 38% for de over 50 år.

(Oversatt av Knut Lindtner.)

Min kommentar:

En annen undersøkelse våren 2016 viste også at tilliten til mediene i USA er svært lav. Huffington Post sammenfattet undersøkelsen slik: Knapt noen stoler på mediene lenger.

Amerikanske medier opptrer stadig mindre med undersøkende og kritisk journalistikk og stadig mer som reine propagandaorganer for regjeringas og elitens dagsordener.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

  • Jeg tror også det. Hvis man ser på salg- og opplagstall synker alle de store, noe det har gjort i mange år, mens de små nisjeavisene derimot har litt vekst.
   Nå tror jeg det meste av fallet skyldes internett, ikke innholdet i de norske papiravisene/TV, da de fleste mener at de er opplyste når de ser NRK Nyhetene og leser daglig Aftenposten, Klassekampen og Dagens Næringsliv.
   Men trenden er at flere og flere bruker nett, og finner sine kilder (som de stoler på) for informasjon, og den vil fortsette, og derfor dukker det stadig opp nye nettsider, ikke minst fordi dagens massemedia er klipp og lim fra propagandakanaler.
   Det å få 100 % korrekt, nyansert, nøytral, analytisk informasjon mener jeg er utopi, da alle journalister/skribenter har visse hensyn å ta, ideologi som er i veien eller selv mangler viktig informasjon (uten selv å vite det), da det er ingen som bestitter 100 % kunnskap, faktisk er det ingen som vet hva all kunnskap er.

 1. Akkurat som europeiske, og særlig skandinaviske media lyver så det renner av dem i alle migrantsaker, lyver amerikanske media så det renner av dem til fordel for Hillary Clinton, men der er jo norske media, om mulig enda verre!

  Det har blitt så galt at jeg applauderte i går med nyhetene fra Aftenposten og Adresseavisen.

 2. Media og makten Håkan Julholts versjon i svensk setting..

  Håkan Julholts var svensk partileder sosialdemokratene en kort periode men hans definsjon av makten som han kaller klegget er intressant. «-Klägget, det är en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat. Det är ett klägg. Och de byter tjänster med varandra: du får det av mig så får jag det av dig. Jag får den nyheten av dig där och jag lyfter fram dig där. Och de kliar varandra på ryggen och de växer gemensamt upp. Jag var aldrig en del av det klägget.» Han har skrivet en bok som jeg skall lese:) Politikk…. http://www.adlibris.com/se/bok/hakan-juholt—utmanaren-vad-var-det-som-hande-9789185949366

 3. «I USA har tilliten til mediene sunket til et nytt lavmål»

  – Ække så rart, det da. Når u ser på rem, USAnteres medier. Aggressiv og fakta-fornektende vrtkelighet de pusher der. Ha’kke snøring.

  – Selv 32 % tillit er forbløffende høyt, løgnstormene – f.eks. om Russland/Putin – tatt i betraktning..

 4. Av alle de store nyhetsformidlerne i USA er det faktisk Foxnews som jeg synes gir den mest balanserte dekningen av presidentvalget. Washington Post virker å være «nyhetsavdeling» for det demokratiske partiet, og har ofte 10-15 negative artikler om Trump pr. dag. CNN benevner stalig gjester/kommentatorer som forsvarer Trump som «Trump supporter» (nærmest som en advarsel) når de blir introdusert, mens de øvrige blir ikke benevnt som «Hillary supportere». I could go on….

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.