Her er landet Monica Mæland og ledelsen i Yara ikke lærte om i geografitimene på skolen

0

Panama er et lite land i Sentral-Amerika som grenser til Costa Rica i nord og Colombia i sør. Landet er først og fremst kjent for Panamakanalen og bananer, i tillegg til flotte strender, regnskog og frodig fauna. Hovedstaden heter Panama City og er kjent for bankvirksomhet og gode betingelser for de som driver næring. Faktisk skatter man ikke på penger man tjener utenfor Panama utenom den flate skatten på et sted rundt 4000 kroner i året. Landet har også et velfungerende banksystem hvor diskresjon er mantraet. Et perfekt sted for de som vil være litt private, rett og slett.  

Ledelsen i Yara og næringsminister Monica Mæland har tydeligvis aldri hørt om dette landet.  Dette kollektive innslaget av hukommelsessvikt kan kanskje unnskyldes på bakgrunn av at Yara har hatt mye annet å stri med de siste årene. Fire tidligere sentrale personer i Yara er midt i en rettsprosess hvor de risikerer fengsel. Ministeren på sin side er midt i en slitsom og opprivende prosess fordi noen dårlige tapere fra Arbeiderpartiet ikke forstår hvorfor en av hennes beste venninner er det perfekte valg som ny styreleder i en annen statlig bedrift.

monicayara
Monica Mæland i Yara-utstyr

Næringsministeren hadde et offisielt møte med Yara i starten av 2014 hvor de ble enige om at etikk og antikorrupsjon skulle få ekstra fokus, men med fasit i hånd kanskje de også skulle brukt litt tid på elementær geografi. Man skulle tro at regjeringen hadde fått en viss kontroll med Yara etter dette. Her kommer det isteden frem ny informasjon som viser næringsministerens klare mangel på dømmekraft i styringen av våre statlige selskap.

I Oktober 2014 tok Yara over selskapet OFDI Holdings Inc. 

Kontrakten viser at det er et Panama-selskap
Kontrakten viser at det er et Panama-selskap

Her kan man altså se at ODFI Holdings Inc. er notert i Panama. (Hele kontrakten her.) På Yaras egne sider kan man også se at dette selskapet fortsatt er en del av Yara. Selskapet er overtatt og satt i dissolution, en skilsmissemodus. En dissolution kan man bruke opptil tre år på og man kan når som helst gå inn og avslutte prosessen. Selve overtakelsen av selskapet gjør man enkelt ved å bytte ut styre og direktører med sine egne utvalgte direktører. Lovverket i Panama er tilrettelagt for at slike transaksjoner skal være fleksible for selskaper som velger å bruke denne omstridte jurisdiksjonen.

panama2

Det er ingen dramatikk i denne prosessen, men det interessante begynner å komme frem når man leser i Yara og Regjeringens årsberetninger. Her ser det nemlig ut som det er glemt at dette holdingselskapet er fra Panama. Uansett hva grunnene skulle være så eksisterer Panama på alle verdenskart, og de har rett til å bli nevnt i alle rapporter, selv om kanskje noen måtte mene at det er en bananrepublikk. En løsning for fremtiden kunne være å kjøpe to globuser på statens regning, en til Monica Mæland og en til hovedkontoret til Yara.

En annen løsning kunne jo rett og slett være at ethvert statlig selskap måtte oppgi alle selskapene de eier, bruker eller besitter på sine hjemmesider. På den måten kan vi vanlige lusne lønnsmottakere få oversikt over strukturen i selskapene vi på papiret er eiere av. Men geografi kanskje ikke passer inn i den etiske linjen som er lagt for våre statlige multinasjonale selskap.

Det blir jo i alle fall et problem når et land som ikke passer inn i det etiske rammeverket for statlige selskap blir fjernet fra alle rapporter og pressemeldinger. Her sitter man jo med en følelse av at noen har noe å skjule, og mindre blir ikke mistanken når selskapet er Yara som nettopp har vært gjennom en korrupsjonsskandale av dimensjoner.

Hadde det vært en privatperson forholdet angikk så hadde vel politiet brukt den tørre, men megetsigende koden – «En kjenning av politiet»…. 

 

Forrige artikkelTyrkia og Iran er enige om vilkårene for fred i Syria
Neste artikkelArendalsuka – Sommerleir for Kartellpartiet og lobbyistene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).