Tyrkia og Iran er enige om vilkårene for fred i Syria

0

Det er en diplomatisk sensasjon, men den er ikke omtalt i de dominerende mediene i vest. Tyrkia og Iran har offentliggjort en avtale som trekker opp prinsippene for en fredelig løsning av Syria-konflikten. Det var Tyrkias statsminister Binali Yildirim som gjorde avtalen kjent i en tale i det tyrkiske parlamentet 16. august 2016.

erdogan pouhani
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani ble enige om en økonomisk avtale mellom de to landa i mai 2016

Avtalen ble så bekreftet av en framstående talsmann for det iranske UD. Gareth Porter har skrevet om denne avtalen i Truthout.

Denne avtalen er uttrykk for en helt ny politikk fra Tyrkias side, og den ble mulig etter samtalene mellom president Recep Tayyip Erdoğan og Vladimir Putin i Sant Petersburg. Til nå har Tykria vært den viktigste støttespilleren til de jihadistiske gruppene som kjemper mot Syria og Bashar al-Assad. Men nederlagene til disse gruppene etter at Russland gikk inn i krigen har fått Erdoğan til å søke etter et alternativ.

Tyrkias viktigste mål er å hindre at det oppstår en kurdisk stat i Syria. Iran har hele tida vært for å opprettholde Syrias enhet, og er derfor på linje med Tyrkia i dette. Erdogan er svært negativ til USAs de facto-allianse med den kurdiske YPG-militsen og Kurdish Democratic Union Party (PYD). YPG har sagt at de vil sikre seg kontroll over et område vest for Eufrat-floden, noe som er å krysse «den røde linja» som Tyrkia har satt.

Iran og Russland er nå i en de facto alliase der Russland til og med får bruke Nojeh-militærbasen i Iran til bombetokter mot jihadistene i Syria. Russland sier at landet vil prøve å løse konflikten i Syria i samarbeid med Tyrkia. Det iranske nyhetsbyrået PressTV skriver:

Russia says it has begun “thoughtful” work on Syria with Turkey despite having substantial disagreements over the issue.
“We have started to work in detail and thoughtfully on the Syrian issue with the Turkish side. We consider this work to be constructive and positive,” said Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova at a press conference in Moscow on Thursday.
However, “the existing disagreements cannot be solved in one day, because these disagreements are substantial, but a working process is underway,” she noted, expressing hope that “these disagreements can be solved through constructive work and negotiations within the existing international format.”

Syrias viseutenriksminister Faisal Miqdad sier at Syria håper å løse problemene i samarbeid med Tyrkia, Iran og Russland.

Den russiske viseutenriksministeren Mikhail Bogdanov har hatt samtaler med sin kollega Ahmet Yildiz i Ankara og deretter med Irans utenriksminister Javad Zarif. Det kjøres nå et tett diplomatisk løp der de tre landa koordinerer standpunkter. Som Maria Zakharova sa, er det fortsatt store motsigelser mellom Russland og Tyrkia, men de er enige om det viktigste nemlig at Syria ikke skal deles og at krigen må ta slutt. Når det gjelder Assads framtid, så har Tyrkia til nå sagt at Assad må gå før det kan bli snakk om en løsning. Det er USAs og Vestens posisjon. Nå heter det at «det syriske folket i valg må avgjøre sin egen framtid».

Det virker nokså klart at dersom USA spiller det kurdiske kortet for alt det er verdt, så vil NATO og Tyrkia splittes. Det finnes nå en mulighet for fred, men spørsmålet er om USA og oljediktaturene vil godta dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.