Stor protestbevegelse i Panama

0

Panama opplever en av de største protestbevegelsene på lenge. Hvorfor? Hva er bakgrunnen? Og hva krever demonstrantene.

Al Jazeera skriver:

Hvorfor protester folk i Panama og hva er demonstrantenes krav?

De siste protestene kommer mens Panama kjemper mot en inflasjonsrate på 4,2 prosent i mai; arbeidsledighetstall på rundt 10 prosent; og en økning i drivstoffkostnadene på nesten 50 prosent siden januar.

Lærere var den første gruppa som demonstrerte i begynnelsen av juli, men de har siden fått selskap av andre grupper, inkludert bygningsarbeidere, studenter og medlemmer av urfolksgrupper.

Opprinnelig ba demonstrantene om frysing og reduksjon av drivstoffprisene, et pristak på mat og en økning i budsjettet for utdanning, men kravene har siden utvidet seg til å omfatte en nasjonal forhandling for å adressere politisk korrupsjon og diskutere større politiske reformer.

Den nåværende situasjonen i Panama er utrolig,» sa Janireth Dominguez, som studerer medisin, til Al Jazeera.

«Det er ingen medisinske forsyninger, det er lønnskutt, og det er ikke noe arbeid. Det er ingen penger til å betale legene, sa hun. «Som student bekymrer fremtiden meg mye.»

Stans i transport og handel

I den sentrale provinsen Veraguas blokkerte demonstranter den panamerikanske motorveien som påvirket tilgangen til varer til Panamakanalen fra andre sentralamerikanske land. Motorveien er ruta som 80 prosent av Panamas frukt og grønnsaker transporteres gjennom. Økonomer advarer om at demonstrasjonene har kostet landet millioner av dollar i tap og fører til mangel på drivstoff og mat. På mandag stengte de fleste bodene på Panamas hovedmarked tidlig på grunn av mangel på frukt og grønnsaker. «Alt sitter fast; få ting kommer,» sa Roberto Villarreal, en selger, til Al Jazeera. «Litt tomat, løk, paprika eller gulrøtter og poteter. Og vanligvis kan vi bare selge omtrent 30 prosent av det som kommer. Resten er allerede ødelagt for å være blokkert i flere dager.»

Hovedveiene ble blokkert

Hva har regjeringa gjort?

Som svar på protestene annonserte Cortizo, presidenten, en reduksjon i prisen på drivstoff og planlegger å sette et tak på prisen på 10 basisprodukter. Han ga covid-19-pandemien og krigen i Ukraina skylda for kostnadsøkningene.

«Et av problemene som nå rammer panamianere og verden er stigende drivstoffpriser og konsekvensene. Av den grunn satte jeg opp samtaler for å ta opp høye drivstoffkostnader som direkte påvirker kostnadene for basismat, med mål om å finne konkrete og gjennomførbare løsninger, sa Cortizo.

Cortizos administrasjon ble søndag enige om å redusere prisen på gass ytterligere fra $3,95 til $3,25 per gallon, en sterk kontrast til junis $5,20 per gallon. Men tiltaket var ikke nok til å blidgjøre demonstrantene, som reiste nye veisperringer og lovet å fortsette å protestere.

Analytikere sier at en del av problemet ligger i en ulik økonomisk bedring for Panamas ulike sosiale klasser etter pandemien. «Makrotallene er basert på noen få elementer – logistikk, det nasjonale flyselskapet, gruvedrift og Panamakanalen,» sa Guillermo Ruiz, en politisk analytiker, til Al Jazeera.

«Men den veksten sildret ikke ned til befolkningen mens prisene gikk opp. Så panamanere fra arbeiderklassen lurer på hvorfor, hvis landet vokser med 6,5 prosent, kan de ikke betale for medisin eller bensin, sa han.

Dette var situasjonen 12. juli:

En annen Twittermelding viser tomme markeder:

Puertoricanere protesterer mot strømregninger og strømbrudd

Også i Puerto Rico reiser folk seg til kamp mot prisstigning og sviktende strømforsyning. Dette skriver teleSUR.

Demonstrasjoner fant sted bare én dag etter at guvernør Pierluisi la ned veto mot et lovforslag som foreslo å sette en maksimumssats på 2 cent per kilowattime.

Onsdag gikk tusenvis av Puerto Ricanere ut i gatene for å kreve marsjen denne onsdagen for å kreve at guvernør Pedro Pierluisi kansellere kontrakten med Luma Energy-selskapet, som genererte notoriske økninger i strømregninger og strømbrudd.

Demonstrantene bar transparenter og plakater som protesterte mot selskapet. Marsjen startet ved kongressen og regjeringshovedkvarteret, La Fortaleza. Flere ordførere og opposisjonspolitikere fra Popular Democratic Party og Puerto Rican Independence Party sluttet seg til protestene.

For et år siden overtok det private selskapet Luma overføring og distribusjon av elektrisitet, en oppgave som tidligere ble utført av det statseide Electric Power Authority (AEE).

En præriebrann?

Det later til at protest- og opprørsbevegelsen som kanskje begynte på Sri Lanka og i Nederland nå sprer seg som en præriebrann. Den politiske situasjonen likner på en knusktørr prærie der det bare skal en liten gnist til for at hele prærien skal stå i flammer.

President Laurentino «Nito» Cortizo Cohen i Panama ga covid-19-pandemien og krigen i Ukraina skylda for kostnadsøkningene. Dette er sjølsagt unøyaktig, men det er også mye sannhet i det.

Covid-19 har ikke ført til økkonomisk krise, men den lockdownpolitikken som regeringer over hele verden, også i Panama, har ført, har definitivt ført til en voldsom forverring av den økonomiske krisa.

Eller hva innbiller man seg? Tror man at man kan stenge økonomien og et lands økonomiske og sosiale liv i månedsvis uten at det får katastrofale økonomiske følger?

Krigen i Ukraina har ikke påført Panama noen problemer. Men de USA-styrte sanksjonene mot Russland har drevet energiprisene til himmels, og det har rammet Panama og alle andre land.

President Cortizo, som representerer sentrumvenstrepartiet Partido Revolucionario Democrático (PRD) ble innsatt som president i juli 2019. Han har med andre ord ansvar for den politikken landet har ført opp til i dag. Men han gjorde det på kommando, han som alle de andre. Panama innførte unntakstilstand 13. mars 2020. Det er ikke påvist at det hindret sjukdom og død, men det var utvilsomt effektivt hvis målet var å ødelegge økonomien.

Lockdownpolitikken har ført til den største og raskeste overføringa av rikdom fra de fattige, arbeiderklassen og middelklassen til de rikeste 0,0004 prosent av verdens befolkning. Og det har skjedd med sentrumvenstrepartienes entusiastiske og lydige deltakelse. Plyndringa har allerede skjedd. Nå bare høster man som man har sådd.

Les: Verdens ti rikeste menn doblet sine formuer under pandemien, mens inntektene til 99 prosent falt

Fattige land får den første regninga for lockdownpolitikken – 11 milliarder dollar i økte gjeldskostnader

Forrige artikkelEin brennande aktivist har gått bort
Neste artikkelRussland lærer Europa ABC om gasshandel