Arendalsuka – Sommerleir for Kartellpartiet og lobbyistene

0

Mediene har denne uka rent over med innslag fra ikke-begivenheten Arendalsuka. Denne sommerleiren for Kartellpartiet er konstruert rundt toppolitikerne for å markedsføre dem som om de skulle være viktige og interessante.

Men jippoet er sjølavslørende i all sin pompøse framtoning. Om man noensinne hadde vært i tvil om at de ledende politikerne i Norge utgjør et kartell, en «casta politica», som italienerne sier, så får man det anskueliggjort her. Dagbladets foto av «motstanderne» Siv Jensen og Jonas Gahr Støre fanger realiteten bak de oppkontruerte konfliktene:

store jensen arendal

Alle reportasjene og innslagene viser at denne gjengen er så nær hverandre og så samkjørte at det er nesten pinlig å se på. Det er sukkersøt idyll og overstrømmende hjertelighet og det er et totalt fravær av seriøs diskusjon av de virkelig store spørsmåla i vår tid. Krigene i Syria, Jemen og Libya var totalt fraværende på hovedprogrammet. Det samme var Ukraina og NATOs krigshissing mot Russland. Norsk imperialisme var naturligvis et ikke-tema og de økte klasseforksjellene i Norge fikk heller ikke spolere sørlandsidyllen.

Men de som må ha hatt en virkelig fest er alle lobbyistene som strømmer omkring politikerne for å sørge for at deres hjertesaker kommer på framtidige budsjetter. Ola Storeng i Aftenposten, som ellers var så star struck at det er fristende å kalle ham Ola Storøyd traff spikeren i én formulering da han kalte det Lobbyistenes festuke.

Blant hovedsponsorene finner vi Volkswagen, Gard (som er eid av et selskap i skatteparadiset Bermuda) og Kongsberg Gruppen ASA (Norges største våpenprofittør). Men krigsprofitt og skattetriksing ble ikke noen heite temaer i sommeridyllen på Sørlandet.

Jeg har tidligere pekt på at det norske partisystemet framstår som et Kartellparti, og det er absolutt ingenting ved Arendalsuka som kan bidra til å avkrefte den teorien. Jeg tror Theodor Kittelsen ville ha fanget situasjonen omtrent sånn:

trehodet troll store solberg jensen

 

Forrige artikkelHer er landet Monica Mæland og ledelsen i Yara ikke lærte om i geografitimene på skolen
Neste artikkelEuropa, Da’esh og politikkens uutholdelige letthet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).