Arendalsuka – Sommerleir for Kartellpartiet og lobbyistene

20

Mediene har denne uka rent over med innslag fra ikke-begivenheten Arendalsuka. Denne sommerleiren for Kartellpartiet er konstruert rundt toppolitikerne for å markedsføre dem som om de skulle være viktige og interessante.

Men jippoet er sjølavslørende i all sin pompøse framtoning. Om man noensinne hadde vært i tvil om at de ledende politikerne i Norge utgjør et kartell, en «casta politica», som italienerne sier, så får man det anskueliggjort her. Dagbladets foto av «motstanderne» Siv Jensen og Jonas Gahr Støre fanger realiteten bak de oppkontruerte konfliktene:

store jensen arendal

Alle reportasjene og innslagene viser at denne gjengen er så nær hverandre og så samkjørte at det er nesten pinlig å se på. Det er sukkersøt idyll og overstrømmende hjertelighet og det er et totalt fravær av seriøs diskusjon av de virkelig store spørsmåla i vår tid. Krigene i Syria, Jemen og Libya var totalt fraværende på hovedprogrammet. Det samme var Ukraina og NATOs krigshissing mot Russland. Norsk imperialisme var naturligvis et ikke-tema og de økte klasseforksjellene i Norge fikk heller ikke spolere sørlandsidyllen.

Men de som må ha hatt en virkelig fest er alle lobbyistene som strømmer omkring politikerne for å sørge for at deres hjertesaker kommer på framtidige budsjetter. Ola Storeng i Aftenposten, som ellers var så star struck at det er fristende å kalle ham Ola Storøyd traff spikeren i én formulering da han kalte det Lobbyistenes festuke.

Blant hovedsponsorene finner vi Volkswagen, Gard (som er eid av et selskap i skatteparadiset Bermuda) og Kongsberg Gruppen ASA (Norges største våpenprofittør). Men krigsprofitt og skattetriksing ble ikke noen heite temaer i sommeridyllen på Sørlandet.

Jeg har tidligere pekt på at det norske partisystemet framstår som et Kartellparti, og det er absolutt ingenting ved Arendalsuka som kan bidra til å avkrefte den teorien. Jeg tror Theodor Kittelsen ville ha fanget situasjonen omtrent sånn:

trehodet troll store solberg jensen

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


20 KOMMENTARER

 1. Ja, hele uka er bare en flau forestilling. Alle såkalte politikere er blitt automater for kapitalen. og norsk krigføring. Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes var heller ikke på hugget. Ufattelig. Jonas, Erna og Siv bryr veg bare om de rike. de har forlengst mistet totalt respekten for alle de som skaper verdier her i landet og også de uføretrygdede. Debatten på NRK ble derfor helt uten noen substans. Enhedslisten i Danmark har stor oppslutning, men SV og Rødt vil ikke dit fordi de ikke tør.

 2. Satt og så på debatten på tv. De er jo så enige om det meste og merket meg at Større allerede har tatt på seg rollen som den neste statsministeren i Norge. Det var ikke langt unna at de startet å klemme hverandre . Det kom tydelig fram at uansett hvem av disse partiene folket stemmer på så får vi samme politikken i framtiden som vi har i dag . I realiteten får vi ingen endringer i politikken bare et bytte av de som skal føre Norge videre utfor stupet. Jeg ser Norgespartiet som eneste alternativ til denne vennegjengen som har solgt vårt fedreland bit for bit .

 3. Det ved avviklingen av Arendalsruka som medie-messig kanskje er aller mest verd å merke seg er «Dagsnytt 18″s rolle.

  «Sannhetens Time», som det kunne ha vært kalt i nytale hos Orwell. Dette programmet har en helt unik posisjon i norsk midstrøms-medievirkelighet, og blir som kjent av seg selv, resten av NRK og ganske mange fler tillagt en seriøsitet og dyktighet som ingen annen redaksjon her til lands. Det er objektivitetens høyborg, man kan tro hva man vil om de andre nyhetene på NRK og TV2, men Dagsnytt 18, det er demokratiets, ja, selve sivilisasjonens sjel og pust, garantist, grunnmur og bekreftelse. Politikerne står skolerett i kø for å få komme dit og snakke om hva som helst, da Dagsnytt 18 er en legitimitets- og seriøsitetsforsterker de aldri har råd til å la være å bruke hvis mulig. Onde tunger vil kunne innvende at nesten alle ekspertene og menerne de slipper til er fra innsiden av systemet, og halvparten av dem ikke fra lenger unna enn et et nabokontor på Marienlyst en gang, sk. ekspertkommentatorer, og at dette stinker ørlite, men pyttsann. De har nok bare ikke forstått hvor glade vi skal være for at vi har nettopp så prektige journalister til å tolke verden for oss og lunke politikerne. (Her skulle det stått «grille», men det gjør de jo aldri, så da ble det «lunke».)

  Da må det være lov å spekulere litt i alternative scenarier for hvordan en kritisk og uavhengig redaksjon kunne ha forholdt seg til et slikt arrangement og til den creepy, hjemmekoselige stemningen som råder mellom alle oppmøtte. De kunne kjørt en observerende og dissekerende linje overfor fenomenet som sådan, litt mer som her i avisa rett og slett, diskutert med innbudte, kritiske debattanter fra ulike fagfelt og med null personlig eller arbeidsmessig tilknytning til studieobjektet. Alt i sending fra sitt vanlige, radiobrune studio på Marienlyst med en viss verdighet, mens resten av huset og medienorge går bananas i konsensus der nede i Arendal.

  Men hva gjorde de?

  De flyttet inn, de.

  Det er et herlig bilde; det opplyste demokratis siste skanse og pacemaker, den 4. statsmakts yppersteprest, Den Uangripelige som iflg. alle gode faglige tradisjoner skulle befunnet seg på en god, habil armlengdes avstand fra enhver Aterndalsruke, påtreffes sittende komfortabelt inne i den samme boblen sammen med dem de skulle lunke.

  Men da vet i hvertfall alle pene mennesker at Arendalsuka og alt med den er veldig viktig. Dagsnytt 18 var der, og vel så det, spin, spin.

 4. Selvsagt var Volkswagen der. De er «så heldige» at de har biler som passer inn i reglene noen har laget.
  Verken moms eller importavgift på E-Golf og E-Up!.
  På Passat Hybrid, som bruker 3 ganger mer enn oppgitt. Moms. men nesten ikke importavgift.
  Stakkars de bilfirmaene som har biler tilpasset resten av verden.
  De blir utkonkurrert. De 10 mest solgt bilmodellene nå er triksebiler, med lav avgift.

  Og hvert nyttår står Erna på TV og forteller at man «Ikke skal mobbe». Hva er dette da?

 5. Klasseforskjell er ikke viktig. Det viktige er at alle har det bra. Misunnelse er en synd. Rike kan med sin rikdom bidra til å skape arbeidsplasser og et godt liv til arbeidstakerne.

     • «Vik ikke av fra den (veien), verken til høyre eller til venstre» – altså politiske retninger. Og vi vet godt hva Jesus sa til/om fariseerne, datidens politikere. Politiske partier er, som prester og advokater (skriftlærde), forbudt ihht Bibelen.

     • Fariseerne var geistlige som ikke hadde et god forhold til Gud, selv om de kanskje trodde det selv. Høyre eller venstre avvik betyr å vike vekk fra sannhetens og rettferdighetens vei, og inn i løgnens, syndens og urettens vei. Men du tullet vel bare?

     • «Høyre eller venstre avvik betyr å vike vekk fra sannhetens og rettferdighetens vei, og inn i løgnens, syndens og urettens vei.» Og det er nettopp det politikerne gjør, uansett kolør på sin retorikk.
      «Fariseerne var geistlige…» Du kan gjerne kalle dem det, men deres rolle var tilsvarende dagens politikere.
      Nei, tøyser aldri når det gjelder Bibelen, Gud eller Jesus.

     • «Høyre eller venstre avvik betyr å vike vekk fra sannhetens og rettferdighetens vei, og inn i løgnens, syndens og urettens vei.» Og det er nettopp det politikerne gjør, uansett kolør på sin retorikk.

      Det var akkurat det jeg mente.

 6. Ja jeg skal i alle fall slutte å stemme på skiten når hovedpoenget med tinget er å ha KONSENSUS. Hva f… i h… skal en da med partier. Rødt og SV er blitt oslopartier og her i Hedmark er det bare sidræva AP folk som er støpt i samme forma og ikke tør å tenke en sjølstendig tanke Apestøre kan dra et visst sted sammen med høyreerna og facistsiv. Ingen vil nok savne dem….orker snart ikke å se på dagsrevyen eller noe «debatter» hvor de lyver så det renner alle sammen. vellykka og blankpussa for anledningen og skjønt enige om å svindle oss som bor i landet og overgi demokratiet til storkonsernene i verden

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.