Syriska rebellgrupper mördar och torterar säger Amnesty som förskönar

0
Anders Romelsjö

Sveriges Radio rapporterar i morgonnyheterna Sveriges Radio: ”Beväpnade oppositionsgrupper i de syriska städerna Aleppo och Idlib utför kidnappningar, torterar och mördar. Det hävdar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag. Amnesty International

Amnesty untitled
Syriska flyktingar som flytt till Turkiet berättar i Amnesty Internationals rapport om sina upplevelser i Aleppo och Idlib.
De beväpnade rebellgrupper som styr delar av städerna i norra Syrien kidnappar torterar och mördar kritiker.
Skälet kan vara allt ifrån ett inlägg på sociala medier, till misstanke om att ha hjälpt IS eller någon annan av de stridande grupperna i Syrien. Bland de drabbade finns barn, journalister och personer som tillhör minoritetsgrupper.

Amnesty tar i rapporten upp att många av invånarna i början var positiva till de beväpnade oppositionsgrupperna som ett alternativ till Assad-regimen.
Att stärka oppositionen mot Assad är också anledningen till att vissa av rebellgrupperna fått stöd av länder som USA, Saudiarabien och Turkiet.
Amnesty International skriver: ”Some of them are believed to have the support of governments such as Qatar, Saudi Arabia, Turkey and the USA despite evidence that they are committing violations of international humanitarian law (the laws of war).”
Men istället för rättssäkerhet råder på många håll rebellgruppernas egna regelverk, som i vissa fall styrs av egentolkade sharialagar, enligt Amnesty.

Vissa av de beväpnade rebellgrupperna som inte är terrorstämplade, har deltagit i FN:s fredssamtal som tog ett uppehåll i april. Amnesty kräver att de beväpnade oppositionella grupperna följer internationell humanitär rätt, inte minst inför en framtida fredsuppgörelse mellan parterna i Syrien, då invånarnas förtroende har stor betydelse.” (Slut Sveriges Radio).

Kommentar: Amnesty skriver förskönande ”Some of them are believed to have the support of governments such as Qatar, Saudi Arabia, Turkey and the USA” om stödet till rebell- och terroristgrupper av USA och allierade. Det är väl belagt att USA & Co alltsedan 2011 stött terroristgrupper, inklusive al-Nusra och IS ekonomiskt och med vapen. Och de icke terroriststämplade större rebellgrupperna har nära samarbete med terroriststämplade al-Nusra och IS, medan ”moderata rebeller” i Västs tappning knappast existerar. Detta har klarlagts i detalj i olika blogginlägg här, med många källor. Dessa omfattar uttalanden av Obama, Biden och amerikanska generaler och artiklar i t.ex. New York Times och Washington Post.
Se t.ex. USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien

Jag påminner om att Amnesty tidigare levererat mycket otillförlitliga rapporter om Syrien. Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
I detta fall stöds Amnestys rapportering bland annat av: vad som är känt om terroristgruppers mycket sekteristiska, intoleranta ideologi, det förhållande att människor generellt flyr från rebellkontrollerade områden till regeringskontrollerade områden och t.ex. av rapporter av läkare i Aleppo. Vi har beskjutits av terrorister i 4 år Och läkare i Aleppo rapporterar också att Västs sanktioner drabbar civilbefolkningen, vid sidan av Västs stöd till rebellgrupper. Läkare i Aleppo: Västs olagliga sanktioner drabbar civilbefolkningenVarför skriver inte Amnesty om detta?

Några artiklar om Syrien.
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år
Läkare i Aleppo: Västs olagliga sanktioner drabbar civilbefolkningen

i Andra om: , Syrien, , , , , , , , , ,

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.