Folket på Island er lei av eliten

0

Ikke i noe land har protestene mot korrupte politikere etter Panama Papers-lekkasjen vært så kraftige som på Island. Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson måtte trekke seg på grunn av skandalen, og folk har fylt gater og plasser i tusentall i rasende protest mot politikerne, en elite som i lang tid har brukt landets finanser som sin egen lommebok.

Nick Robins-Early skriver i Huffington Post om hvorfor protestene akkurat i Island er blitt så kraftige:

Even though the Panama Papers have implicated at least a dozen current or former world leaders, only in Iceland has there been massive demonstrations and immediate political change. The leaks have hit such a nerve in the country in part because of the Icelandic public’s deep distrust in politicians and financial institutions that stems from its 2008 financial crisis.

Og sjøl om Island kom seg ut av bankkrisa, ble ikke tilliten til bankene eller til systemet gjenopprettet:

A 2009 Gallup poll showed that 89 percent of Icelanders were not confident in their financial institutions. This figure remained largely unchanged after all of Iceland’s progress, and another Gallup poll released last month showed that only 12 percent of people trust the country’s banking system. A mere 17 percent said they trust the country’s parliament.

De gamle partiene forbindes med korrupsjonen og snusket, og helt uventet er Piratpartiet plutselig blitt Island største parti på meningsmålingene. Dette skriver Iceland Monitor 6. april 2016:

A new opinion poll by Icelandic media outfits Fréttablaðið, Stöð 2 and Vísir gives Iceland’s Pirate Party a record 43% of the vote.

In a time of massive political unrest in Iceland, the open-democracy party has extended its lead as the nation’s most popular choice for the next general elections, with a record of 43% support.

Islendingene har foreløpig ikke dømt de gamle politikerne utlegd, men det er tydeligvis ikke så mye om å gjøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBerta Cáceres drept i Honduras
Neste artikkelSkapte begrepet «islamofobi», sier nå «vi tok feil i nesten alt»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).