Folket på Island er lei av eliten

12

Ikke i noe land har protestene mot korrupte politikere etter Panama Papers-lekkasjen vært så kraftige som på Island. Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson måtte trekke seg på grunn av skandalen, og folk har fylt gater og plasser i tusentall i rasende protest mot politikerne, en elite som i lang tid har brukt landets finanser som sin egen lommebok.

Nick Robins-Early skriver i Huffington Post om hvorfor protestene akkurat i Island er blitt så kraftige:

Even though the Panama Papers have implicated at least a dozen current or former world leaders, only in Iceland has there been massive demonstrations and immediate political change. The leaks have hit such a nerve in the country in part because of the Icelandic public’s deep distrust in politicians and financial institutions that stems from its 2008 financial crisis.

Og sjøl om Island kom seg ut av bankkrisa, ble ikke tilliten til bankene eller til systemet gjenopprettet:

A 2009 Gallup poll showed that 89 percent of Icelanders were not confident in their financial institutions. This figure remained largely unchanged after all of Iceland’s progress, and another Gallup poll released last month showed that only 12 percent of people trust the country’s banking system. A mere 17 percent said they trust the country’s parliament.

De gamle partiene forbindes med korrupsjonen og snusket, og helt uventet er Piratpartiet plutselig blitt Island største parti på meningsmålingene. Dette skriver Iceland Monitor 6. april 2016:

A new opinion poll by Icelandic media outfits Fréttablaðið, Stöð 2 and Vísir gives Iceland’s Pirate Party a record 43% of the vote.

In a time of massive political unrest in Iceland, the open-democracy party has extended its lead as the nation’s most popular choice for the next general elections, with a record of 43% support.

Islendingene har foreløpig ikke dømt de gamle politikerne utlegd, men det er tydeligvis ikke så mye om å gjøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Truleg blir venstresida sett på som ein del av eliten. Då det er folk frå overklassa og middelklassa som styrer partia på venstresida også. Dette ser me også i Noreg. Ein kan sjå på elitistpartia SV og Raudt, som faktisk er avskydde i det meste av den norske arbeiderklassa. Ein bør gå ut på pubbane og tala med vanlege folk over ein øl, då finn ein ut dette. Då får ein greie på kva folk eigentleg meiner. I SV er er det mykje same akademikargrupper som styrer no som på tidleg 70 tal. Også Venstre tok til som eit middelklasseparti, og er det enno. Etter mange genersjonar. Dette handlar om Sosiologi og Psykologi. Eliter, og elitemeiningar reproduserar seg politisk gjenom valg inne i i partia gjenom generasjonar. Raudt og SV kan nok sannsynlegvis difor aldri bli breie parti, for folk flest. Dei som lagar eit parti vil og helst overlata det til folk med same meiningar. Partieliter reproduserar dermed seg sjølve og meiningane sine gjenom genereasjonar. Parti laga av middelklassefolk og elitefolk fortset truleg difor også som det.

 2. Slenger den inn her, siden det handler om eliter:
  Den offisielle siden sier at: «The 2016 Bilderberg Meeting will take place from 9-12 June in Dresden, Germany.»

  Antagelig er det på statelige Kempinski-Hotel Taschenbergpalais

  Deltagerlista er enna ikke kjent. Hvem stiller for Norge i år? Rossavik?

  • Aftenposten har ihvertfall pleid å sende folk. (Redaktører.) Forøvrig er det vel vanlig at Norge sender en politiker eller to.

  • 12. juni er forresten David Rockefellers bursdag. Han fyller 101(!) år i år.

   Og George H. W. Bush blir 92 år samme dag.

   Så kanskje det finner sted et stort «ISIS»-angrep samme dag, for å feire de to ringrevene og markere avslutningen på årets Bilderbergkonferanse? (Personlig tipper jeg at årets konferanse blir den siste — ever. Så en passende avslutning er nok planlagt.)

  • For et par år siden mener jeg å huske at jeg i en norsk nettavis (kanskje E24) leste at mange norske rikinger bygde fjellhytter med bomberom/bunkerslignende kjeller. Men jeg finner ikke igjen artikkelen nå. Det nærmeste jeg kom var denne saken her, som er halvannet år gammel: http://www.hegnar.no/Nyheter/Eiendom/2014/10/Bygger-underjordisk-luksus-i-Krageroe

   Det er forståelig at John Fredriksen solgte aksjer for noen mrd. kroner for ikke lenge siden. «Det er alltid bra å ha cash,» sa han vel (parafrasert), men jeg tipper han brukte pengene til å kjøpe edelmetall og eventuelt et underjordisk tilholdssted mtp. en fremtidig krisesituasjon. Milliardærene vet godt hva som kommer.

   • Når det gjelder hytta til Ivar Tollefsen på Tåtøy i Kragerø kommune, handler nok de undersjøiske etasjene mest om byggeskikk og byggerestriksjoner i strandsonen. Jeg er lokalkjent i området, og har sett «hølet til Ivar» på nært hold. Det er helt idiotisk digert, og Ivar skal ha både basseng og bowlingbane i de over 900 kvadratmetrene under bakke/ havnivå:

    http://www.kv.no/nyheter/nyheter/den-usynlige-hytta-far-to-kjelleretasjer-og-bare-n-etasje-over-bakken/s/2-2.3405-1.8400268

    Milliardærene får faktisk ikke alltid lov å gjøre akkurat som de vil i Kragerø, og hytter på et mål bruksareale i tre etasjer over bakken i strandsonen er en sånn ting de ikke får lov til enda. Og «less won’t do», som det heter; Ivar trenger masse plass på hytta si, og bygger under bakken med så dyr teknologi at selv han rødmer litt av prisen som han ikke vil si bort. Mange arbeidsplasser i årevis har det derfor også vært der ute, og enda er det ikke ferdig. Det ser ut som kjelleren til et svært kontorbygg i Oslo.

    Det er jo helt sjukt, men det er mye godt å si om Ivar som investor og utvikler i Kragerø også. Man kunne fått en langt verre milliardær til å ta over hele byen og halve skjærgården, når det først er sånn det skal være. Han får ting til å skje og brenner for mer enn lommeboka si, heldigvis. Der det f.eks. er offentlig armod og manglende vedlikehold av historiske eiendommer, kommer en milliardær lettere til godbitene. Men Tollefsen lar det også komme allmennheten til gode, og er en ok eier sett fra lokalsamfunets side. De fleste som bor der Ivar har kjøpt opp land, bodde på festetomter hos en av to gamle kaksefamilier som eide alt fra før og har gjort det i mange generasjoner, så det er jo ikke nye tilstander heller akkurat, bare ny kakse.

    Men som bunker for en prepper tror jeg det er problematisk at den ligger både veldig nær bysentrum og ikke minst delvis under havnivå. Men tanken slo meg jo med en gang vi fikk dimensjonene på bordet: «Jøss, skal han ha ubåtbase under der, eller hva?»

    Ivar, du er dårlig på gitar.

     • Jeg mener jo seriøst at et sunt samfunn ikke kan holde seg med milliardærer, og Tollefsen er sånn sett en del av et problem. Det systemet som gjorde det mulig for Tollefsen å bli millionær, og siden milliardær (han er self made), er det samme systemet som gjorde kommunen fattig, slik at han siden kunne ta over enda mer.

      Men på et hverdagsplan tror jeg det er det sånn at Tollefsen er så rik at han ikke trenger å være kjip for å føle seg ovapå. Hvis han vil ha mer plass, kjøper han mer plass, men han stenger ikke strandsonen for ferdsel av den grunn. Og han er komfortabel med å omgås og diskutere planer med «normale» folk.

      De kjipe, det er de streberske, misunnelige øvre middelklasse-småborgerne med lån og ei litt for snau tomt rundt den litt for store hytta. De kan finne på å sette opp ulovlige gjerder og legger ut miner og skal ha det så privat som mulig støtt, uten å gidde flytte såpass langt utafor folkeskikken at det er naturlig lite trafikk.

     • Om Tollefsen slett ikke er verste sort milliardær, synes jeg nok allikevel tidligere varaordfører fra FrP tok lovlig godt i når hun karakteriserte hølet til Ivar som «et ydmykt prosjekt». 😀

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.