Berta Cáceres drept i Honduras

0

Den honduranske miljø- og urfolksaktivisten Berta Caceres ble natt til 3. mars myrdet i sitt eget hjem, skrev The New Yorker. Dette er landet og styret som Hillary Clinton skapte da hun var USAs utenriksminister i USA. Folket hadde i demokratiske og kontrollerte valg stemt på en president som USA ikke kunne godta. Han het Manuel Selaya og var så freidig å snakke om menneskerettigheter, rettigheter for urfolket, demokrati og attpå til foreslå å heve minstelønna. Slikt gjør man ikke i en bananrepublikk, og dette er en virkelig bananrepublikk.

Terje Enger, som er medlem av Norsk Folkehjelp sier:

Selaya ble kidnappet i pyjamasen midt på natten og ført ut av landet i helikopter tilhørende landets væpnede styrker. Norge anerkjenner dette regimet etter at vi ved utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde anerkjent valget av Selaya, men trakk det tilbake etter at han og Hillary ”hadde snakket sammen”. Det betyr at både Obama og Stoltenberg visste om og anerkjente kuppet.

Berta Cáceres var en markant stemme blant sosiale bevegelser og hadde støttespillere langt utenfor Honduras og Latin-Amerikas grenser. Drapet på en så fremtredende og internasjonalt anerkjent aktivist viser at ingen menneskerettsforkjempere er trygge i Honduras. De som står bak drapet har sendt en tydelig beskjed om at enhver motstand mot selskapers inngripen på urfolksterritorier er livsfarlig. Den lange rekken av uoppklarte drap på aktivister og journalister bidrar til en tilstand av frykt som har sterk undergravende virkning på arbeidet for demokrati og rettssikkerhet.

Sammen med seks andre organisasjoner, bl.a. Norsk Folkehjelp sendte LAG en bekymringsmelding til Utenriksdepartementet og Utenriksminister Børge Brende. Vi er bekymret for våre kollegers liv og sikkerhet og ser med stor bekymring på den videre utviklingen i landet. Vi fordømmer drapet og aktørene som står bak!

Og hva svarte Børge Brende? Skal jeg tippe, vil jeg anta: med øredøvende taushet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.