USAs tidligere spionsjef: – Vi var dumme da vi fjernet Saddam og Gaddafi

0
Michael Flynn

Den tidligere sjefen i USAs største etterretningsorganisasjon, den militære etterretningstjenesten DIA, Michael Flynn, mener at Vesten, og spesielt USA, bidro til å skape IS. I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sier han at Den islamske staten ikke ville ha eksistert uten Irak-krigen. På direkte spørsmål om han angrer på invasjonen i Irak svarer Flynn:

– Det var en gigantisk feil. Sjøl om Saddam Hussein var brutal, var det galt å fjerne ham. Det samme gjelder også for Muammar Gaddafi og Libya, som nå er en forfeilet stat. Den historiske lærdommen er at det var et strategisk feilgrep å gå inn i Irak. Historien vil ikke og skal ikke være snill mot den avgjørelsen.

Der Spiegel spør ham hvorfor USA kunne gjøre så store feil. Flynn svarer:

Vi var dumme. Den gangen forsto vi ikke hvem vi hadde med å gjøre. Etter angrepet 11. september 2001 var vår emosjonelle reaksjon å spørre: «Hvor kom disse bastardene fra? La oss drepe dem!» I stedet for å forstå hvorfor de hadde angrepet, stilte vi spørsmålet Hvor: Hvor kom angriperne fra? Dermed marsjerte vi i feil retning.

(Nå må det også sies at USA heller ikke klarte å besvare spørsmålet Hvor? på noen særlig nøyaktig måte. De fleste angriperne kom fra Saudi Arabia, mens USA angrep Afghanistan og Irak. Men det understreker vel hvor riktig første del av svaret er.)

Michael Flynn gjør også en viktig observasjon av hvordan de jihadistiske lederne har utviklet seg. Osama bin Laden og Aiman al-Sawahiri lot seg framstille som geriljaledere med en AK-47 i fanget. Abu Bakr al-Baghdadi står på en balkong i moskeen i Mosul. Han opptrer som en religiøs leder i lang svart kappe, som en pave. Han framstår som leder av en global, religiøs krig.

Den tidligere etterretningssjefen sier også:

Nå må vi samarbeide konstruktivt med Moskva. Russland har bestemt seg for å handle militært i Syria. Det har forandret situasjonen dramatisk. Vi kan ikke lenger si at Russland er ille og må trekke seg ut. Hvis vi skal være realistiske må vi innse at det ikke vil skje.

Så mens Norges forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide fortsatt er stolt av at Norge bidro til å ødelegge Libya, mener altså Michael Flynn at det var idiotisk. Så kan man jo reflektere litt over to ting: Hvem av dem har en mest realistisk oppsummering? Og: Hva skal man med norske medier når de ikke klarer å sette forsvarsministeren til veggs for en slik uttalelse?

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.