USAs tidligere spionsjef: – Vi var dumme da vi fjernet Saddam og Gaddafi

0
Michael Flynn

Den tidligere sjefen i USAs største etterretningsorganisasjon, den militære etterretningstjenesten DIA, Michael Flynn, mener at Vesten, og spesielt USA, bidro til å skape IS. I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sier han at Den islamske staten ikke ville ha eksistert uten Irak-krigen. På direkte spørsmål om han angrer på invasjonen i Irak svarer Flynn:

– Det var en gigantisk feil. Sjøl om Saddam Hussein var brutal, var det galt å fjerne ham. Det samme gjelder også for Muammar Gaddafi og Libya, som nå er en forfeilet stat. Den historiske lærdommen er at det var et strategisk feilgrep å gå inn i Irak. Historien vil ikke og skal ikke være snill mot den avgjørelsen.

Der Spiegel spør ham hvorfor USA kunne gjøre så store feil. Flynn svarer:

Vi var dumme. Den gangen forsto vi ikke hvem vi hadde med å gjøre. Etter angrepet 11. september 2001 var vår emosjonelle reaksjon å spørre: «Hvor kom disse bastardene fra? La oss drepe dem!» I stedet for å forstå hvorfor de hadde angrepet, stilte vi spørsmålet Hvor: Hvor kom angriperne fra? Dermed marsjerte vi i feil retning.

(Nå må det også sies at USA heller ikke klarte å besvare spørsmålet Hvor? på noen særlig nøyaktig måte. De fleste angriperne kom fra Saudi Arabia, mens USA angrep Afghanistan og Irak. Men det understreker vel hvor riktig første del av svaret er.)

Michael Flynn gjør også en viktig observasjon av hvordan de jihadistiske lederne har utviklet seg. Osama bin Laden og Aiman al-Sawahiri lot seg framstille som geriljaledere med en AK-47 i fanget. Abu Bakr al-Baghdadi står på en balkong i moskeen i Mosul. Han opptrer som en religiøs leder i lang svart kappe, som en pave. Han framstår som leder av en global, religiøs krig.

Den tidligere etterretningssjefen sier også:

Nå må vi samarbeide konstruktivt med Moskva. Russland har bestemt seg for å handle militært i Syria. Det har forandret situasjonen dramatisk. Vi kan ikke lenger si at Russland er ille og må trekke seg ut. Hvis vi skal være realistiske må vi innse at det ikke vil skje.

Så mens Norges forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide fortsatt er stolt av at Norge bidro til å ødelegge Libya, mener altså Michael Flynn at det var idiotisk. Så kan man jo reflektere litt over to ting: Hvem av dem har en mest realistisk oppsummering? Og: Hva skal man med norske medier når de ikke klarer å sette forsvarsministeren til veggs for en slik uttalelse?

 

 

Forrige artikkelTyrkias rolle i å støtte og bygge opp terrorismen
Neste artikkelSelger Ukraina våpen til IS via Qatar?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).