David Cameron og den klassebevisste flommen

5

I likhet med deler av Norge har England vært hjemsøkt voldsomme flommer. Og folk i Nord-England er rasende på David Cameron, ikke fordi de tror han er skyld i været, men fordi regjeringas nedskjæringspolitikk har rammet flomberedskapen.

Innbyggerne i nord sier at flommen har gjort regionen til et tredjeverden-land. The Guardian skriver:

 • Nine severe flood warnings, 5o flood warnings and 65 flood alerts are still in place across England and Wales, days after Boxing Day downpours began swallowing towns across the north.
 • David Cameron was forced to defend the government’s record on flood defences during a visit to York, where he was heckled by passers-by. The prime minister said: “We have to look at what’s happened in terms of the flooding, what flood defences have worked and the places where they haven’t worked well enough, and see if there’s more that we can do.”
 • Northern newspapers and politicians accused the government of not doing enough to defend their communities, citing a “north-south divide” in investment in flood defences. Judith Blake, the council leader in Leeds, said: “I think there’s a real anger growing across the north about the fact that the cuts have been made to the flood defences.”

Akkurat som flomkatastrofen under stormen Katrina, som ødela store deler av New Orleans, har også flomkatastrofen i England altså vist seg å være veldig klassebevisst.

Og ikke bare det. Denne flommen var ikke bare mulig å varsle. Den ble varslet, og den var subsidiert, skriver George Monbiot i The Guardian.

These floods were not just predictable; they were predicted. There were clear and specific warnings that the management of land upstream of the towns now featuring in the news would lead to disaster. On 9 December one of my readers told me this. “I live in the middle of Foss drainage board land above York, where flooding would not harm a single property but water is sent down as fast as possible to York.” A few days later another reader wrote to me, warning that “upstream flood banks now protect crops, not the city of York”. On 26 December the Foss exploded into York.

Den britiske regjeringa ønsker å deregulere grøfting og kanalrydding, slik at landeierne lettere kan lede bort vannet fra eiendommene sine. Og dette vannet oversvømmer boligene i blant annet York.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Herlighet hva slags informasjon du spar opp, og herlighet hvilke sammenhenger du setter informasjonen inn i. Respekt!

 2. Jeg husker at Monbiot skrev om dette før også:

  «For – and here we start to approach the nub of the problem – there is an unbreakable rule laid down by the common agricultural policy. If you want to receive your single farm payment – by far the biggest component of farm subsidies – that land has to be free from what it calls «unwanted vegetation». Land covered by trees is not eligible. The subsidy rules have enforced the mass clearance of vegetation from the hills.«

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jan/13/flooding-public-spending-britain-europe-policies-homes

  Disse landsbyene har vært der i tusen år uten noen særlige problemer. Moderne (EU og nasjonal) landbrukspolitikk og land’utvikling’ over de siste 30 årene har gjort at de oversvømmes med få års mellomrom.

  Når ‘nordlendingene’ er sinte fordi de ikke får nok til ‘flood defences’ tar det ikke problemet ved rota.

 3. Hvordan håndtere flom i mer eller mindre regulerte vassdrag? Interessemotsetningen mellom de som har land og eiendom øverst i vassdraget, ofte jordbruksområder, og de som bor nederst i vassdraget, ofte byer og tettbygde strøk, er velkjent mange steder i verden. Også i Norge f.eks langs vassdraget Gudbrandsdalslågen/ Mjøsa/ Glomma hvor dette er en gammel og stadig aktuell konflikt. Til sist må det vel være et najonalt politisk ansvar og ta stilling til hvordan slike konflikter skal løses til lavest mulig kostnad for samfunnet. Privatisering og desentralisering av ansvar fungere nok dårlig når helhetsvurderinger skal gjøres. Derimot kan lokalkunnskap og handlekraftig lokal politisk og administrativ ledelse fungere godt for å handtere flom i mindre lokale vassdrag.
  PS: Når vassdraget går gjennom flere land er det sjølsagt ikke mindre krevende.

 4. Cameron kan skaka fram resurser för att bedriva krig för att stödja terroristerna i Syrien, men inte när det gäller att hjälpa engelsmän. Engelsk demokrati i nötskal. Krigsrätt för Cameron och Blair nu!

 5. «David Cameron og den klassebevisste flommen»

  «Britain is too tolerant and should interfere more in people’s lives, says David Cameron»
  (The Independent, 13.05.15)

  «Obeying the law will no longer be enough to guarantee you are able to live peacefully in the UK without harassment from the state.
  David Cameron is set to announce a string of new powers that are seen by many as a challenge to our basic civil liberties.
  This sentence from the Tory leader is particularly chilling:
  «For too long, we have been a passively tolerant society, saying to our citizens ‘as long as you obey the law, we will leave you alone’.» » – 13.05.15
  Jf. http://www.mirror.co.uk/usvsth3m/how-obeying-law-no-longer-5688690

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.