Hvem ga ordre om nedskyting?

0

Det er fortsatt flere uklare forhold rundt Tyrkias nedskyting av det russiske Su-24-flyet. Den tidligere visestabssjefen i US Air Force, generalløytnant Tom McInerney, sa til Fox News at da han var NORAD-kommandant i Alaska ville de aldri ha gjort noe sånt. Han sa også at utfra det han kunne se utgjorde flyet aldri noen trussel mot Tyrkia:

This airplane was not making any maneuvers to attack the territory. It was probably pressing the limits, that’s fair. But you don’t shoot ’em down just because of that.

McInerney karakteriserer nedskytinga som «A very bad mistake».

Men kan det ha vært en glipp, en feil fra en nervøs kommandant? Det virker lite sannsynlig. Det var TV-folk på plass som filmet hele nedskytinga og Tyrkia var ute med en lang forklaring nesten umiddelbart. Det russiske flyet ble skutt ned av et F-16-fly, altså et amerikansk fly. USA stiller krav til sine allierte om alltid å få vite hve de bruker flyene til. Er det sannsynlig at det tyrkiske flyvåpenet ville gå til et så uvanlig og farlig skritt uten å ha ryggdekning på høyeste hold i Tyrkia? Og er det sannsynlig at Tyrkia ville gjøre det uten ryggdekning på høyeste hold i USA? Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov har stilt sin kollega John Kerry noen svært pinlige spørsmål om dette.

Barack Obama gikk ut med støtte til Tyrkia, men den var svært dempet og vekten ble lagt på å hindre opptrapping. Det er bare ei uke siden Obama hadde, om ikke vennlige, så i det minste fortrolige samtaler med Vladimir Putin. Kan det tenkes at det ikke er Obama som har gitt grønt lys til den tyrkiske provokasjonen?

Militært gir nedskytinga liten mening. Den vil ikke føre til at Russia slutter å bombe terroristbaser i grenseområdene mot Tyrkia. Tvert i mot, vil denne bombinga garantert bli langt kraftigere og fra nå av vil bombeflyene få følge av jagerfly som har ordre om å skyte ned ethvert fly som måtte utgjøre en trussel mot bombeflyene.

Politisk gir derimot nedskytinga mening. Hvis hensikten har vært å ødelegge forholdet mellom Russland og Tyrkia, gir den mening. Hvis hensikten har vært å styrke president Recep Erdoğan på hjemmeplanet og forsterke Tyrkias utvikling i retning et diktatur, gir den mening. Og hvis hensikten har vært å ødelegge den begynnende forståelsen mellom Obama og Putin, gir den mening. Den eller de som ga ordre om denne nedskytinga har åpenbart hatt en politisk agenda, og i så fall, har vi ikke sett det siste ennå.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.