Hvem hjelper IS/Da’esh med ulovlig oljesalg?

0

Den viktigste inntektskilden til IS/Da’esh er salg av ulovlig olje. Dette finansierer krig og terror i Syria og Irak og terroraksjoner i utlandet som dem i Beirut og Paris. For å få til dette salget, må de ha hjelp, og det er nokså åpenbart at Tyrkia er den viktigste garantisten for dette. Det skjer tett opp til den tyrkiske grensa i et område Tyrkia har prøvd å kontrollere.  Som president Vladimir Putin sa til RT:

IS has big money, hundreds of millions or even billions of dollars, from selling oil. In addition they are protected by the military of an entire nation. One can understand why they are acting so boldly and blatantly. Why they kill people in such atrocious ways. Why they commit terrorist acts across the world, including in the heart of Europe

Men det står naturligvis også personer og selskaper bak dette. Og det ser ut til at It’s all in the family. Mens pappa Recep Erdoğan drømmer om å bli sultan for et ny-osmansk rike, sørger sønnen Bilal Erdoğan for å tjene seg søkkrik på oljehandel for IS.

Bilal Erdoğan eier flere rederier og maritime selskaper. Han har angivelig avtaler med europeiske selskaper om å selge stjålen irakisk og syrisk olje til diverse land i Europa og Asia. Gürsel Tekin, som er visepresident i det republikanske folkepartiet CHP i Tyrkia, hevder at Bilal Erdoğan står i det til halsen i samarbeid med terroristene.

På sosiale medier i Tyrkia verserer det bilder av Bilal Erdoğan i svært vennlig omgang med kjente IS-ledere. Og her.

For sikkerhets skyld driver presidentens datter, Sümeyye Erdoğan, sjukehus som tar seg av sårede IS-soldater. Og presidentens svigersønn, Berat Albayrak, er utnevnt til energiminister, noe som må være en nøkkelstilling når vi snakker om illegalt oljesalg.

Russlands bombing av IS’ oljeledning på hjul er opplagt en direkte trussel, ikke bare mot terrorstrukturen til IS, men også mot familien Erdoğans lukrative svartebørshandel med olje.

 

Forrige artikkelHvem ga ordre om nedskyting?
Neste artikkelFinland på vei inn i depresjonen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).