Juncker: – Faller Schengen, faller euroen!

0

Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, holdt en tale i EU-parlamentet 25. november 2015 der han advarte om at dersom Schengen-systemet faller, så faller også euroen. Det er EU-Observer som melder dette.

If the spirit of Schengen leaves us … we’ll lose more than the Schengen agreement. A single currency doesn’t make sense if Schengen fails

Juncker sa at Schengen er en av hovedpillarene som holder EU oppe. En felles valuta er meningsløs hvis man ikke fritt kan reise omkring og bruke den, sa han.

I virkeligheten er Schengen-systemet allerede suspendert. Det gjelder ikke bare de landa som har bygd grensegjerder for å kontrollere grensene sine, som Ungarn, Slovenia og nå også Østerrike.

Men det gjelder Frankrike, som etter terroraksjonen i Paris både har innført grensekontroll på ubestemt tid, men også har forlangt at hele EU følger etter, skriver Financial Times.

Frankrike er som kjent en av EUs grunnleggere og har også vært en ev drivkreftene bak Maastricht-avtalen, Schengen og euroen. At nettopp dette landet nå går i spissen for å undergrave Schengen, har derfor stor strategisk betydning.

Nederland har foreslått å opprette et mini-Schengen, og det uten Italia og Frankrike. De to landa som har ivret mest for fri flyt, nemlig Tyskland og Sverige, har nå også innført grensekontroll. Særlig for Sverige har dette sittet langt inne, men da de først slo om, vedtok regjeringa Löfven tiltak som de bare for noen måneder siden ville ha kalt høyreekstreme eller det som verre er.

Hvis Jean-Claude Juncker har rett, nemlig at uten Schengen, er det også slutt for euroen, så kan det se ut som om euroen går dystre tider i møte.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.