Juncker: – Faller Schengen, faller euroen!

0

Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, holdt en tale i EU-parlamentet 25. november 2015 der han advarte om at dersom Schengen-systemet faller, så faller også euroen. Det er EU-Observer som melder dette.

If the spirit of Schengen leaves us … we’ll lose more than the Schengen agreement. A single currency doesn’t make sense if Schengen fails

Juncker sa at Schengen er en av hovedpillarene som holder EU oppe. En felles valuta er meningsløs hvis man ikke fritt kan reise omkring og bruke den, sa han.

I virkeligheten er Schengen-systemet allerede suspendert. Det gjelder ikke bare de landa som har bygd grensegjerder for å kontrollere grensene sine, som Ungarn, Slovenia og nå også Østerrike.

Men det gjelder Frankrike, som etter terroraksjonen i Paris både har innført grensekontroll på ubestemt tid, men også har forlangt at hele EU følger etter, skriver Financial Times.

Frankrike er som kjent en av EUs grunnleggere og har også vært en ev drivkreftene bak Maastricht-avtalen, Schengen og euroen. At nettopp dette landet nå går i spissen for å undergrave Schengen, har derfor stor strategisk betydning.

Nederland har foreslått å opprette et mini-Schengen, og det uten Italia og Frankrike. De to landa som har ivret mest for fri flyt, nemlig Tyskland og Sverige, har nå også innført grensekontroll. Særlig for Sverige har dette sittet langt inne, men da de først slo om, vedtok regjeringa Löfven tiltak som de bare for noen måneder siden ville ha kalt høyreekstreme eller det som verre er.

Hvis Jean-Claude Juncker har rett, nemlig at uten Schengen, er det også slutt for euroen, så kan det se ut som om euroen går dystre tider i møte.

 

Forrige artikkelVarför sköt Turkiet ned det ryska flygplanet?
Neste artikkelHvem ga ordre om nedskyting?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).