Full krise i Moldova – pro-EU-regjeringa falt på grov svindel

2

Regjeringa i Moldova brøt bokstavelig talt sammen 29. oktober 2015 i forbindelse med at et gigantisk tjuveri av beløp, som tilsvarer en milliard dollar fra statskasse, kom på bordet. Det er Financial Times som skriver om denne saka.

The country’s lawmakers strongly backed a no-confidence motion against the pro-EU government amid public outrage at its role in the missing $1bn, heralding weeks of political instability and weakening the country’s EU integration efforts.

The vote came a fortnight after the arrest of the country’s former prime minister, who was alleged to have been part of a fraud in which 13.5bn Moldovan lei, equivalent to almost one-fifth of the country’s GDP, was stolen from three of the country’s banks.

Svindelen er bygd opp rundt en serie kompliserte kontrakter og er knyttet til en av Moldovas rikeste menn. Dette har ført til folkelige protester og massedemonstrasjoner mot korrupsjon og oligarkvelde.

Titusener har protestert foran Nasjonalforsamlinga i hovedstaden Chișinău. Organisatorene sier at det var 100.000, og polititet sier 35.000 – 40.000, men uansett var det den største demonstrasjonen siden uavhengighetsbevegelsen tidlig på nittitallet, skriver The Guardian.

Demonstrantene krevde at president Nicolae Timofti går av, at det blir avholdt nyvalg og at de ansvarlige for den omfattende korrupsjonen blir stilt for retten. I midten av oktober ble så tidligere statsminister Vlad Filat arrestert i parlamentet, og hentet ut i håndjern.

Det hardt prøvde landet har hatt besøk av NATO-sjef Jens Stoltenberg som forsikret om NATOs solide støtte til den sittende regjeringa.

Og Nicolae Timofti blir sett på som en trofast vasall av både NATO og EU.

Nå frykter EU og NATO at det fattige landet, som ligger mellom Romania og Ukraina skal vende seg til Russland og at de provestlige partiene skal være diskreditert. Disse partiene håper for enhver pris å unngå nyvalg, for med den rådende stemninga i landet, er det ikke godt å si hvor mange stemmer de ville få.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Det er godt å se en liten stråle av håpets lys fra tid til annen. Håper det fortsetter å lyse, for vi lever i et overveiende mørke med en illusjon av lys.

 2. BNP för 2014 var 18 miljarder dollar. https://www.cia.gov/…/the-world-factbook/geos/md.html
  En miljard dollar är för övrigt ungefär 20 miljarder lei.

  Jag har skrivit några korta artiklar om Moldavien. Om ni tänker använda dem på något sätt, så får ni själv stå för källkritiken.

  20150928 TVÅ MAJDAN I MOLDAVIENS HUVUDSTAD
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxnb3N0b3ZpdGp8Z3g6OTc5YzNlOWRhMzFkYzdk

  Länken http://fortruss.blogspot.bg/2015/10/25-years-under-blockade-transnistria.html modifierar ovanstående artikels beskrivning av av förhållandet mellan Moldavien och Transistrien. Den är mycket intressant.

  201515 USA:s ambassadör uppmanar regeringen att stanna kvar
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxnb3N0b3ZpdGp8Z3g6MjJhOWY2OWFiZmU0NmE5OQ

  Som synes fick ambassadören backa. Jag tror att de är ganska skärrade i den västerländska diplomatkåren.

  20151024 Moldavien fängslar Usatyj
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxnb3N0b3ZpdGp8Z3g6MWVhOTFkYTJiYTc5NDE1YQ

  Den nye oppositionsledaren Usatyj sattes i fängelse för att ha spridit ett ljudband som avslöjade korruption. Usatyj släpptes nästan genast. Antagligen ville makten bara göra husrannsakan och förhindra nya avslöjanden.

  20151029 Regeringen i Moldavien tvingades att avgå idag
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxnb3N0b3ZpdGp8Z3g6MThhMDUyZWNkZTYwYzNhYg

  Kommunisterna deltar officiellt inte i manifestationerna. De är arga på de två andra partierna som har tagit deras väljare. Fotfolket deltar säkert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.