Full krise i Moldova – pro-EU-regjeringa falt på grov svindel

0

Regjeringa i Moldova brøt bokstavelig talt sammen 29. oktober 2015 i forbindelse med at et gigantisk tjuveri av beløp, som tilsvarer en milliard dollar fra statskasse, kom på bordet. Det er Financial Times som skriver om denne saka.

The country’s lawmakers strongly backed a no-confidence motion against the pro-EU government amid public outrage at its role in the missing $1bn, heralding weeks of political instability and weakening the country’s EU integration efforts.

The vote came a fortnight after the arrest of the country’s former prime minister, who was alleged to have been part of a fraud in which 13.5bn Moldovan lei, equivalent to almost one-fifth of the country’s GDP, was stolen from three of the country’s banks.

Svindelen er bygd opp rundt en serie kompliserte kontrakter og er knyttet til en av Moldovas rikeste menn. Dette har ført til folkelige protester og massedemonstrasjoner mot korrupsjon og oligarkvelde.

Titusener har protestert foran Nasjonalforsamlinga i hovedstaden Chișinău. Organisatorene sier at det var 100.000, og polititet sier 35.000 – 40.000, men uansett var det den største demonstrasjonen siden uavhengighetsbevegelsen tidlig på nittitallet, skriver The Guardian.

Demonstrantene krevde at president Nicolae Timofti går av, at det blir avholdt nyvalg og at de ansvarlige for den omfattende korrupsjonen blir stilt for retten. I midten av oktober ble så tidligere statsminister Vlad Filat arrestert i parlamentet, og hentet ut i håndjern.

Det hardt prøvde landet har hatt besøk av NATO-sjef Jens Stoltenberg som forsikret om NATOs solide støtte til den sittende regjeringa.

Og Nicolae Timofti blir sett på som en trofast vasall av både NATO og EU.

Nå frykter EU og NATO at det fattige landet, som ligger mellom Romania og Ukraina skal vende seg til Russland og at de provestlige partiene skal være diskreditert. Disse partiene håper for enhver pris å unngå nyvalg, for med den rådende stemninga i landet, er det ikke godt å si hvor mange stemmer de ville få.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.