Full krise i Moldova – pro-EU-regjeringa falt på grov svindel

0

Regjeringa i Moldova brøt bokstavelig talt sammen 29. oktober 2015 i forbindelse med at et gigantisk tjuveri av beløp, som tilsvarer en milliard dollar fra statskasse, kom på bordet. Det er Financial Times som skriver om denne saka.

The country’s lawmakers strongly backed a no-confidence motion against the pro-EU government amid public outrage at its role in the missing $1bn, heralding weeks of political instability and weakening the country’s EU integration efforts.

The vote came a fortnight after the arrest of the country’s former prime minister, who was alleged to have been part of a fraud in which 13.5bn Moldovan lei, equivalent to almost one-fifth of the country’s GDP, was stolen from three of the country’s banks.

Svindelen er bygd opp rundt en serie kompliserte kontrakter og er knyttet til en av Moldovas rikeste menn. Dette har ført til folkelige protester og massedemonstrasjoner mot korrupsjon og oligarkvelde.

Titusener har protestert foran Nasjonalforsamlinga i hovedstaden Chișinău. Organisatorene sier at det var 100.000, og polititet sier 35.000 – 40.000, men uansett var det den største demonstrasjonen siden uavhengighetsbevegelsen tidlig på nittitallet, skriver The Guardian.

Demonstrantene krevde at president Nicolae Timofti går av, at det blir avholdt nyvalg og at de ansvarlige for den omfattende korrupsjonen blir stilt for retten. I midten av oktober ble så tidligere statsminister Vlad Filat arrestert i parlamentet, og hentet ut i håndjern.

Det hardt prøvde landet har hatt besøk av NATO-sjef Jens Stoltenberg som forsikret om NATOs solide støtte til den sittende regjeringa.

Og Nicolae Timofti blir sett på som en trofast vasall av både NATO og EU.

Nå frykter EU og NATO at det fattige landet, som ligger mellom Romania og Ukraina skal vende seg til Russland og at de provestlige partiene skal være diskreditert. Disse partiene håper for enhver pris å unngå nyvalg, for med den rådende stemninga i landet, er det ikke godt å si hvor mange stemmer de ville få.

 

 

Forrige artikkelKosovo: – Total mistillit til staten og ledelsen
Neste artikkelMerkel: – Vi risikerer militære konflikter innad i Europa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).